Fjæsing: Havets hugorm og en spisefisk

Fjæsing.JPG Billedtekst: Fjæsingen er en ualmindeligt flot fisk, og den er også velsmagende. Man skal dog tage højde for fiskens giftpigge. Foto: Keld Juul Michaelsen.

Fjæsingstik kan behandles nemt og effektivt, og nogle lystfiskere fisker endda målrettet efter fjæsing, som er en udmærket spisefisk.

Havets hugorm kaldes den, fjæsingen. De forreste to stråler på rygfinnen og piggen på gællelåget kan give giftige stik. Giften kaldes dracotoxin, dragegift, og det er bestemt ikke nogen behagelig oplevelse at blive stukket. Smerter og hævelse tager til over en halv time, nogle gange ledsaget af svimmelhed og hovedpine. På trods af ubehaget er giften sjældent farlig for voksne, og der findes en nem og effektiv behandling.

Sådan behandler du fjæsingstik
Når man er blevet stukket, gælder det om at få det stukne sted ned i 40 til 45 grader varmt vand. For en lystfisker vil det ofte være en finger eller hånd, der skal holdes i vandet i op til en time. Giften opløses ved temperaturer over 40 grader, og det får hævelsen og smerten til at fortage sig relativt hurtigt.

Husk at fjerne rester af piggen, og rens omhyggeligt med vand og sæbe. På Sundhed.dk kan man læse, hvad man skal gøre, hvis den nævnte behandling ikke er nok.

En lystfiskerfisk?
Der findes lystfiskere, der fisker målrettet efter fjæsingen, som blandt andet kan finde på at hugge på fluerne på et makrelforfang. Den smager nemlig rigtig godt.

Fjæsing-fiskerens vigtigste stykke værktøj er en stor, solid saks, som bliver brugt til at klippe giftpiggene af fjæsingen inden yderligere håndtering. Det skal gøres lige så snart, man har besluttet sig for at beholde fisken. En død fjæsings gift er nemlig stadig virkningsfuld.