Tunmærkning: Ros til sportsfiskere

Tuna - photo Markus Lundgren.jpeg Foto: Markus Lundgren

Tunprojektet har ligget stille siden lørdag den 9. september. Men der blæser blidere vinde, så de kommende dage kommer der atter gang i fiskeriet. Det betyder forhåbentligt flere mærkede tunfisk.

Det kunne lyde som en trist historie: Ud af 6 mulige fiskedage er lystfiskerne blæst inde de 5. Men der er ingen dårlig stemning hos Kim Årestrup, DTU Aqua, der er ansvarlig for mærkningen af tunfiskene.

– Det er fantastisk! På den ene dag lykkedes det os at mærke 2 tunfisk på 247 og 251 cm, det svarer til fisk på 275-285 kg.

Så skal der fiskes igen!
Svenske lystfiskere havde også snøren i vandet den 9. september i svensk farvand, og det lykkedes dem at fange og mærke 3 tunfisk, der var en smule mindre end de danske. Så en meget lovende start, der indikerer, at det nok skal lykkes at få mærket de i alt 40 tunfisk. Vejret er dog en faktor, som kan spolere fiskeriet. Men efter fem dages ulidelig venten på bedre vejr med mindre vind tyder meget på, at bådene kan sejle ud igen torsdag den 14.9 med risiko for aflysning. Men fredag den 15.9 skulle være helt sikker. 

Tuna 2 - photo Markus Lundgren.jpeg

Sild er godt
Nogle af tunene blev fanget på sild i 10-25 meters dybde, mens en af de svenske blev fanget på sild i overfladen. Ventetiden er derfor blandt andet blevet brugt til at skaffe tilstrækkeligt med sild. Det er nemlig ikke små mængder, der skal bruges. Op imod 60 kg per båd per dag – hvoraf størstedelen bruges til at lokke tunfiskene ind til bådene.

Død tunfisk
Det lykkedes faktisk at lande og mærke en tredje tunfisk i dansk farvand. Den overlevede desværre ikke. Det på trods af, at alle forholdsregler er taget. Der fiskes med kraftigt grej, der kan presse fiskene ind så hurtigt som muligt, der bruges modhageløse cirkelkroge, kampen må ikke vare længere end 50-60 minutter, og på mærkebåde findes der en spansk biolog med stor erfaring i at håndtere og mærke tun.

– Det er selvfølgelig rigtigt ærgerligt, at fisken ikke overlevede, men det er umuligt at undgå den slags. I takt med at vi alle får mere erfaring, vil risikoen for at tunene ikke overlever helt sikkert bliver meget mindre, siger Kim Årestrup.

Hajer på krogen
Det var ikke kun tun, der bed på sildene. Der blev fanget masser af småhajer, som alle blev genudsat. Og så blev der set mange tunfisk i overfladen – som desværre ikke kunne lokkes til at tage agnen.

Ros til lystfiskerne
Projektet koordineres af DTU Aqua og SLU Aqua fra Sverige, samt WWF er partnere. Men ifølge Kim Årestrup er der en gruppe, som skal tildeles en stor del af æren for den foreløbige succes.

– Jeg har den største respekt for de mange lystfiskere, der har valgt at deltage. Ud over at være et tidskrævende projekt, så skal der også investeres i udstyr, benzin, agn og overnatning. De er med deres gode humør og loyale indsats med til at skabe en tro på, at vi nok skal nå i mål med at få mærket de 20 tun i danske farvande, slutter Kim Årestrup.

Jumper - photo Markus Lundgren_web_0.jpg
tun1hajbid_web.jpg
tun2_Carsten Poulsen_web.jpg