Ny Plan for fiskepleje: Godt med yngel på Bornholm trods tørke

Læs Å 3 Mange af de bornholmske vandløb løber naturligt og varieret gennem landskabet. Her er det Læså. Foto: Bjarke Borup

Efter en bestandsundersøgelse i efteråret 2022 er der nu udarbejdet en ny Plan for fiskepleje for vandløbene på Bornholm. Trods tørke på undersøgelsestidspunktet blev der fundet mere ørredyngel end ved den forrige undersøgelse i 2012.

Bornholm er fra naturens side begunstiget med mange små vandløb, der ikke i samme grad er blevet regulerede som i det øvrige land – netop på grund af naturforholdene. Mange har et helt naturligt forløb, men også med både naturlige og menneskeskabte forhindringer. Mange af vandløbene er ganske små og med et stort fald, så i tørre somre bliver vandføringer mange steder meget begrænset.

I efteråret 2022 var DTU Aqua rundt ved de bornholmske vandløb for at lave bestandsundersøgelser med henblik på at lave en ny Plan for fiskepleje. Det var ikke uden udfordringer, for en tør sensommer betød, at der manglede vand i mange af de små vandløb. Det var derfor ikke muligt at elfiske alle de planlagte steder.

Her får du resultaterne i hovedtræk, samt en kommentar fra en lokal vandplejemand.

Ørredkortet
På Ørredkortet fra DTU Aqua kan du klikke dig ind på detaljerede oplysninger om alle de stationer, der er blevet undersøgt. Du finder kortet her.

 


Den nye Plan for fiskepleje for Bornholm kan du læse her

Høj tæthed af ½-årsørreder 
Ved undersøgelsen blev i alt 194 stationer undersøgt. De 98 ved besigtigelse og de resterende 96 ved elfiskeri.

Der blev fundet ½-års ørreder på 81 % af de undersøgte stationer. Ved den sidste undersøgelse i 2012 var tallet 84 %. For ældre ørreder var der sket et fald fra 79 % til 69 %.

Den gennemsnitlige tæthed for ½-års ørrederne steget fra 127 pr. 100 m2 i 2012 til 146 pr. 100 m2 i 2022. For ældre ørreder var der derimod et fald i tætheden fra 35 til 19.

På flere stationer var tætheden af ½-årsørreder helt oppe på mellem 400 og 500 stk. pr. 100 m2, og på en enkelt station i Kæmpe Å blev der fundet hele 997 stk. pr. 100 m2.

Den gennemsnitlige tæthed på 144 pr. 100 m2 for hele øen er også ganske høj, når man sammenligner med andre steder, hvor der for nyligt er lavet undersøgelser. I Karup Å-systemet var den således 38, mens den i Binderup Å var 111 og i Brede Å-systemet 27.

I forhold til Ørredindeksets krav til god eller høj økologisk tilstand er der ikke sket nogle ændringer siden sidste undersøgelse. 57 % af stationerne opfylder kravene, hvilket på landsplan er højt.

Menneskeskabte og naturlige spærringer
I undersøgelsen peges på en række menneskeskabte spærringer i form af mindre opstemninger og rørføringer, samt to store spærringer ved Slusegård Mølle og Ågård Møllesø, der begge er beliggende på den nedre del af Øle Å. Da Øle Å er et af Bornholms tre største vandløb, har det haft stor betydning, men siden undersøgelsen blev lavet, er der nu skabt fri passage begge steder.

Der finder også en række naturlige spærringer i form af styrt i flere vandløb. 

Skjulesten og sandvandring
I andre undersøgelser peges ofte på problemer med hårdhændet vedligeholdelse og tilgroning, men det er ikke tilfældet på Bornholm.

Der angives nogle få stationer, hvor der mangler gydegrus og skjulesten og ligeledes nogle få, hvor der er alvorlige problemer med sandvandring. Endelig er der fundet tegn på forurening med gylle eller okker på tre stationer.

Fortsat ingen udsætninger
Den samlede naturlige smoltproduktion er i undersøgelsen vurderet til 22.000 stk.

Udsætninger af ørreder på Bornholm blev indstillet helt tilbage i 1992, og der er ingen planer om at genoptage det.

Tejn Å
Sommerudtørring er et stort problem ved de små vandløb på Bornholm. Her er det Tejn Å. Foto: Bjarke Borup

Positiv overrasket
Bjarke Borup fra Vandpleje Bornholm havde frygtet et dårligt resultat på grund af tørken.

– Heldigvis var resultatet ikke helt så nedslående, som jeg troede, det ville være. Vi oplever nogle tørre somre her på øen. Jeg er godt klar over, at der har været mange sommerudtørringer siden begyndelsen, men alligevel. Uden at være videnskabsmand synes jeg, at der er sket en forskydning i, hvornår nedbøren kommer, og om sommeren får vi ikke meget vand, siger han og fortsætter:

– Der er steder, hvor der mangler gydegrus. Det skal vi have kigget på i samarbejde med Bornholms Regionskommune hurtigst muligt. Jeg bemærker også, at antallet af vandløb, der opfylder god økologisk tilstand, er uændret siden 2012. Det må kunne gøres meget bedre, men - set med mine øjne - mangler der politisk vilje til at hjælpe det på vej.

Forventninger til Øle Å
Efter projekterne ved Slusegård Mølle og ved Ågård ser Bjarke Borup frem til forbedringer i Øle Å.

– Vi har store forventninger til Øle Å, som har fået en ordentlig overhaling, og vi håber at få tilladelse til at komme op i åen i sensommeren og foretage en tælling.

– Der er ingen tvivl om, at vi står over for nogle udfordringer i de kommende år med hensyn til, hvordan klimaet udvikler sig, og vi gør vores bedste med de ressourcer, vi har. Hvis du vil følge med, så kig forbi vores Facebook-side og klik på "Synes godt om" på vores side "Vandpleje Bornholm", slutter Bjarke Borup.