Nu kommer der fredning ved Salten i Mariager Fjord

Salten Nu kommer et længe ønsket fredningsbælte ved kølevandsudløbet, hvor mange ørreder søger hen i kolde perioder. Foto: Henrik Leth.

En ny bekendtgørelse om fredningsbælter ved Mariager Fjord er netop blevet udsendt, og allerede fra den 1. januar 2024 indføres et halvårligt fredningsbælte ved kølevandsudløbet fra Dansk Salts produktionsanlæg ved Assens på sydsiden af fjorden.

Det har gennem mange år været et lokalt ønske, at der blev fastlagt et fredningsbælte, hvor Dansk Salt sender varmt kølevand ud i Mariager Fjord fra produktionsanlægget – lokalt kendt som Salten.

Dette ønske er nu imødekommet i den nye bekendtgørelse om fredningsbælter i Mariager Fjord. Bekendtgørelsen træder allerede i kraft den 1. januar 2024, så fra denne dag er det ikke længere tilladt at fiske i en afstand af 500 meter fra udløbet i fredningsperioden. Der er tale om en halvårlig fredning i perioden fra 16. september til og med 15. marts.

Tæt koncentration af ørreder i kolde perioder
Det varme kølevand har haft en stor tiltrækning på fjordens ørreder i kolde perioder, og det har resulteret i et intenst fiskeri i området, forklarer biolog i Danmarks Sportsfiskerforbund Kaare Manniche Ebert.

– Kombinationen af et højt fisketryk, mange undermålere og kuldegrader har betydet, at der har været en alt for høj dødelighed i forbindelse med fiskeriet, fortæller Kaare Manniche Ebert og fortsætter:

– Vi har derfor – sammen med lokale kræfter – gennem flere år presset på i blandt andet Paragraf 7-udvalget for at få fastsat et fredningsbælte ved udløbet, og det er nu lykkedes.

Du kan læse hele den nye bekendtgørelse her.