Spærringer: Udsigt til passageløsning ved Store Jyndevad Mølle

Jyndevad1 Opstemningen ved Store Jyndevad Mølle hindrer vandrefiskene i at nå de øvre dele af Vidåsystemet.

Byrådet i Aabenraa Kommune har nu besluttet, at man om nødvendigt vil foretage ekspropriation for at kunne lave en passageløsning ved Store Jyndevad Mølle. Dermed vil der blive åbnet for fiskenes adgang til 100 kilometer vandløb med vigtige gyde- og opvækstområder i Vidå-systemet.

Sønderå er en vigtig del af Vidåsystemet og samtidig det største vandløb i Aabenraa Kommune. Vandskellet ligger nemlig langt østpå, og når også ind i Sønderborg Kommune.

De øvre dele af vandløbssystemet hedder Bjerndrup Mølleå og Gejlå, som er højt målsatte vandløb med stort potentiale for arter som laks, havørred, flod- og havlampret og ikke mindst den stærkt truede snæbel.
Fiskene har imidlertid ikke adgang til disse vandløbsstrækninger på i alt 100 kilometer på grund af en totalspærring ved Store Jyndevad Mølle.

Opstemningshøjden er 2,5 meter, og her har der tidligere været elproduktion. I dag er installationerne ikke funktionsdygtige, og vandindvindingstilladelsen er desuden bortfaldet.

Jyndevad2 Laks og havørreder springer i dag forgæves ved opstemningen.

Håber på frivillig aftale
Aabenraa Kommune har længe haft et projekt klart til gennemførelse. Det vil indebære etablering af et 1,3 kilometer langt omløb nord om møllesøen, som bevares.

På et byrådsmøde i Aabenraa Kommune den 24. maj 2023 besluttede byrådet, at kommunen om nødvendigt vil gennemføre projektet gennem ekspropriation, men man håber stadig, at det vil være muligt at indgå en frivillig aftale med mølleejeren.
Hvis det lykkes at indgå en aftale, vil projektet kunne gennemføres i løbet af et år eller to.

St Jyndevad Projektoplæg Åen skal føres nord om møllen og møllesøen.

Nyt omløb sikrer adgang
Aabenraa Kommunes projekt indebærer, at åen får et nyt 1,3 kilometer langt forløb nord om møllen og møllesøen. Vandspejlet i møllesøen og de kulturhistoriske værdier omkring møllen bevares, og det bliver ikke nødvendigt at nedrive bygninger.

Det nye omløb vil blive etableret med et snoet forløb med varierende bredde og faldforhold, og der vil blive flere lavvandede og brede områder med gode gydeforhold. Desuden vil omløbet give snæblen mulighed for passage.

Projektet finansieres gennem statslige støtteordninger i forbindelse med vandplanerne.