Stort naturprojekt på vej: Kongeåen skal genslynges

Kongeaaen Esbjerg Kommune 3 2048X1152 Kongeåen skal i forbindelse med et Danmarks største naturgenopretningsprojekter nu genslynges. Åen vil dermed få et 3,5 km længere og snoet forløb - til glæde for fisk, naturelskere og lystfiskere. Foto: Esbjerg Kommune.

Et nyt stort naturområde er snart på vej ved Kongeåen mellem Ribe og Esbjerg. Projektet indebærer, at Kongeåen bliver genslynget og 644 hektar marker og lavbundsjord bliver forvandlet til vild natur. De lokale lystfiskere kan derfor glæde sig til skønne naturoplevelser og et endnu bedre fiskeri i åen.

DSCF0204 1

Torben Kaas, Formand

Danmarks Sportsfiskerforbund

Sådan får naturen mere plads

Naturprojektet omdanner de lavereliggende områder ved Kongeåen fra landbrugsjord til et frodigt naturområde. Efter en jordfordeling kan man genslynge Kongeåen og forlænge åen med ca. 3,5 km. Der er planer om at lave diger og grøfter rundt om det 644 hektar store naturområde. Ca. 500 hektar af området bliver eng og mose på begge sider af Kongeåen. Her kommer også lavvandede søer til fugle og padder. Der er planer om naturoplevelser til alle med nye stier langs åen. Kilde: Den Danske Naturfond.

 

Økonomi

Økonomien i projektet hviler på, at EU’s LIFE Fond støtter med 58 mio. kr., og derudover bidrager Den Danske Naturfond med 17 mio. kr., 15 juni Fonden støtter med 4,5 mio. kr., Nationalpark Vadehavet har afsat 185.000 kr., Miljøstyrelsen bakker op med 100.000 kr., Sydvestjysk Landboforening giver 50.000 kr. og Esbjerg Kommune bruger 6 mio. kr. på projektet. Derudover kommer 5,5 mio. kr. fra Den A.P. Møllerske Støttefond til rekreative formål og der er et delområde, som realiseres via vådområdeordningen. De sidstnævnte projekter er ikke en del af ansøgningen til EU’s LIFE Fond. Kilde: Den Danske Naturfond.

Et historisk stort naturprojekt er på vej ved Vadehavet. Den tidligere grænse til Tyskland, Kongeåen, skal genoplives fra snorlige udrettet kanal til naturligt bugtende å. Samtidig skal 644 hektar marker og lavbundsjord forvandles til et storslået naturområde til gavn for et væld af dyr og planter, skriver Den Danske Naturfond.

Naturgenopretningsprojektet har et budget på 100 mio. kr. og er blevet til i et tæt samarbejde mellem Esbjerg Kommune, Sydvestjysk Landboforening, Den Danske Naturfond, 15. juni Fonden, Miljøstyrelsen og Nationalpark Vadehavet. 58 mio. kr. kommer fra EU LIFE-midler.

Danmarks Sportsfiskerforbund har over en årrække bidraget med indspil, høringssvar og i møder om udviklingen og genetableringen af Kongeåen.

- Der skal lyde en kæmpe ros til alle involverede parter, særligt Den Danske Naturfond, Esbjerg Kommune og Sydvestjysk Landboforening, der har vist, at man med dialog og samarbejde kan realisere drømmeprojekter, som dette, forklarer Torben Kaas, formand i Danmarks Sportsfiskerforbund.

- Projektet ved Kongeåen er et glimrende eksempel på, hvordan man med såkaldt multifunktionel jordfordeling kan skabe værdi på mange parametre. Projektet vil øge biodiversiteten, beskytte sårbare fiskebestande og -arter, herunder snæblen, sikre mod oversvømmelse af landbrugsarealer, give bedre rekreative muligheder, blandt andet et endnu bedre laksefiskeri, samt nedbringe udledningen af næringsstoffer til vores vand- og havmiljø, siger Torben Kaas.

Ifølge ham bør Kongeå-projektet bane vejen for flere lignende projekter.

- Vi vil fortsætte vores målrettede arbejde for mere multifunktionel jordfordeling, som mange steder kan være nøglen til at genskabe rig natur i vores ådale samt løse en række klima- og miljøudfordringer, siger Torben Kaas.

Læs mere om projektet og de involverede parter her.