Nyt regeringsgrundlag bringer trawlforbud i Bælthavet i fare

Lillebælt Lystfisker Beslutningen om et muligt trawlforbud i Bælthavet er udskudt som følge af det nye regeringsgrundlag. Ærgerligt, mener Danmarks Sportsfiskerforbund.

Danmarks Sportsfiskerforbund har læst det nye regeringsgrundlag med natur-, miljø- og lystfiskerbriller. Her bringer vi en række vigtige nedslag i regeringsgrundlaget, som blandt andet parkerer forslaget om en trawlfri zone i Bælthavet..

Danmarks nye regering offentliggjorde i dag sine planer i et nyt regeringsgrundlag, som indeholder gode takter for natur, miljø og biodiversitet, men også formuleringer, der vækker bekymring i Danmarks Sportsfiskerforbund.

Forslag om trawlforbud i Bælthavet sparket til hjørne
I regeringsgrundlaget italesættes den tidligere regerings forslag om et trawlforbud i Bælthavet som et forslag forbundet med udfordringer, hvilket bekymrer Danmarks Sportsfiskerforbund.

– Efter at have læst regeringsgrundlaget er vi desværre bekymrede for, at forslag om en trawlfri zone i Bælthavet vil blive droppet af den kommende minister. Det ville betyde et nej til en afgørende mulighed for, at havmiljøet i blandt andet Lillebælt kan komme i bedring, siger Torben Kaas, formand i Danmarks Sportsfiskerforbund.

Udkast til en bekendtgørelse om trawlfri zone i Bælthavet blev sendt i høring kort før folketingsvalget, og det var oprindeligt planen, at det nye trawlforbud skulle træde i kraft fra januar 2023. Men beslutningen om et muligt trawlforbud er nu udskudt til efter den 1. oktober 2023, oplyser Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i en pressemeddelelse.

Regeringen ønsker nemlig, at et eventuelt trawlforbud først skal drøftes i efteråret 2023, når Fiskerikommissionen har afleveret sine anbefalinger til, hvordan dansk erhvervsfiskeri fortsat kan udvikle sig, så det både er økonomisk levedygtigt og samtidig tager hensyn til klima og havmiljø.

Fiskerikommissionen blev nedsat af den tidligere regering, og den nye regering har fremrykket deadline for kommissionens anbefalinger til den 1. oktober 2023.

Positive meldinger om udtagning af lavbundsjorder
En positiv tone i det nye regeringsgrundlag er en tydelig melding om, at arbejdet med at tage lavbundsjorder ud af landbrugsdrift skal gå hurtigere.

– Det fremhæves flere gange i regeringsgrundlaget, at der skal sættes fart på udtagningen af de 100.000 hektar lavbundsjorder, som er beskrevet i aftalen om grøn omstilling af dansk landbrug fra 2021. Danmarks Sportsfiskerforbund har gentagne gange fremført, at indsatsen med udtagning af kulstofrige jorder skal speedes op, og vi er glade for, at den nye regering deler den holdning, siger Torben Kaas.

Der er en række gevinster ved udtagning af lavbundsjorder. Indsatsen bidrager både til lagring af CO2, mindre udledning af næringsstoffer til vandmiljøet og forebyggelse af oversvømmelser, idet jorderne kan holde på noget af det overskydende vand.

– Vi er dog overraskede over, at regeringsgrundlaget ikke indeholder et ord om en jordreform med intelligente jordfordelinger som en del af løsningen på natur-, klima- og biodiversitetskrisen. Denne løsning er der enighed om både i erhvervene og de grønne organisationer, tilføjer Torben Kaas.

Han fortsætter:

– Men vi har en forhåbning om, at en jordreform bliver et centralt tema i det partnerskab, der ifølge regeringsgrundlaget skal komme med anbefalinger til en samlet visionsplan for dansk landbrug sidst i 2023.

Ifølge regeringsgrundlaget skal visionsplanen for dansk landbrug blandt andet adressere de samlede mål for arealanvendelsen i Danmark til landbrug, natur, udbygning af vedvarende energi mv.. Partnerskabet skal bestå af repræsentanter fra landbrug, fødevaresektor, naturorganisationer, forbrugerorganisationer og kommuner.

– Vi håber meget, at Danmarks Sportsfiskerforbund kan blive en del af det partnerskab, da vi besidder en vigtig viden om samspillet mellem landbrug og natur, siger Torben Kaas.

Kun én sætning om vandrammedirektivet
I Danmarks Sportsfiskerforbund og mange andre natur- og miljøorganisationer står det højt på prioriteringslisten at arbejde for at forbedre den økologiske tilstand i danske vandområder, men indsatsen får meget få ord med på vejen i det nye regeringsgrundlag.

– Det kan undre, at regeringsgrundlaget kun bruger en enkelt sætning på at omtale Danmarks forpligtelser til at opnå god økologisk tilstand i kystvande, søer og åer i 2027. Man nøjes med at konstatere, at Danmarks skal leve op til EU’s vandrammedirektiv, men det bliver tæt på umuligt at nå i mål, med den valgte proces og de indsatser, der er planlagt, siger Torben Kaas.

Marine naturnationalparker er ikke omtalt
– Vi undrer os desuden over, at regeringsgrundlaget ikke omtaler marine naturnationalparker. I Danmarks Sportsfiskerforbund håber vi, at den tidligere regerings foreslåede marine naturnationalparker i Øresund og Lillebælt bliver realiseret som to af de op til fem yderligere naturnationalparker, der nævnes i regeringsgrundlaget, siger Torben Kaas.

Danmarks Sportsfiskerforbund vil i den kommende tid fremlægge forbundets vigtigste politiske dagsordener for de nye ministre, som den nye regering vil præsentere torsdag den 15. december 2022.