Red Lindas 100.000 smolt

Linda Smolt

En yderst vellykket produktion har betydet et overskud på 100.000 havørredsmolt hos Fyens Laksefisk, men fiskemester Linda Bollerup Høgh mangler penge til at passe og fodre fiskene, til de er klar til udsætning. Du kan hjælpe ved at købe en havørredsmolt.

Hos Fyens Laksefisk har fiskemester Linda Bollerup Høgh et akut problem, som brancheforeningen Dansk Lystfiskeri og en række danske grejbutikker gerne vil bidrage til at løse. Via en kampagne og en økonomisk håndsrækning er det at målet redde 100.000 smolt og dermed få flere ørreder på kysten næste år.
 
Linda og Fyens Laksefisk producerer havørredsmolt fra vilde danske moderfisk. Smoltene bruges til udsætninger via Fisketegnsmidlerne og Havørred Fyn. I år har smoltproduktionen været ekstraordinær vellykket med en meget høj overlevelsesprocent.
 
Denne gode nyhed betyder desværre, at Linda har mindst 100.000 havørredsmolt i overskud – forstået på den måde, at hvis der ikke hurtigst muligt findes købere til smoltene, bliver de ikke passet og fodret i det videre forløb efter sommer. Dertil er driftsomkostningerne for høje, og smoltene vil blive aflivet.

Køb en smolt
Derfor er Dansk Lystfiskeri og fem grejbutikker i Danmark gået sammen om at samle pengene ind – så virksomheder og danske lystfiskere i fællesskab kan købe smoltene og dermed få sat 100.000 flere havørreder ud på Sjælland og i Jylland, når smoltene har vokset sig store og stærke. Udsætningerne planlægges til at foregå i april 2023 i samarbejde med Dansk Lystfiskeri. Udsætningerne vil ske efter rådgivning fra DTU Aqua om de gældende biologiske og populationsgenetiske retningslinjer for udsætninger.

Smoltene sættes helt enkelt til salg i butikkernes webshops, og du bestemmer selv, hvor mange du vil købe. Beløbet går ubeskåret og 100% til indkøb af havørredsmolt, der sidenhen vil udfolde sig som voksne havørreder på de danske kyster.

Flere Fisk Ørred
Målet med udsætningerne af de 100.000 havørredsmolt er flere havørreder på kysten.

Smoltene kan købes for 7,5 kr. pr. stk. i disse fem grejbutikker:

Go Fishing: www.go-fishing.dk – køb smolt her

Nordic Anglers: www.nordicanglers.com – køb smolt her

Pro Outdoor: www.pro-outdoor.dk – køb smolt her

SportDres: www.fiskegrej.dk – køb smolt her

Topgrej: www.topgrej.dk – køb smolt her

Jo flere, som bidrager, jo hurtigere sikres smoltenes overlevelse.

havørredsmolt

Udsætninger er god symptombehandling
Danmarks Sportsfiskerforbund er begejstret over initiativet og bakker op om kampagnen.
 
– Vi ser gerne, at flest mulige lystfiskere engagerer sig i at styrke vores fiskebestande, og det kan smoltkampagnen bidrage positivt til, siger Torben Kaas, formand i Danmarks Sportsfiskerforbund og bestyrelsesmedlem i Dansk Lystfiskeri.
 
– Grundlæggende mener vi, at fiskebestandene skal hjælpes op af langsigtede forbedringer af natur og miljø. Men vi erkender også, at der kan være brug for symptombehandlinger her og nu i form af udsætninger af fisk, så vi kan fastholde interessen hos de nye generationer af lystfiskere, mens vi venter på effekten af natur- og miljøforbedringer, siger han og tilføjer:
 
– For Danmarks Sportsfiskerforbund er det helt afgørende, at udsætninger af fisk foregår på et fagligt grundlag. I den aktuelle kampagne er DTU Aqua garant for, at udsætningerne af havørreder vil foregå på en måde, der ikke forstyrrer de vilde fisk.