Vagter beskytter smolt

Fiskeyngel udsættes (3).JPG Preben Sørensen, formand Svendborg Sportsfiskerforening, med en skræmmedrage, der skal holde skarven væk.

De fynske vandløb er netop blevet 500.000 smolt rigere, og i år bliver der holdt vagt ved vandløbene for at holde skarver væk fra et nemt måltid.

Den årlige udsætning af smolt – halvandet år gamle havørreder – er sat i gang, men de små havørreder er også oplagte mål for de tusindvis af skarver, der findes på Fyn. Skarverne sætter nemlig stor pris på en havørreden som føde, inden den er svømmet ud i farvandet omkring Fyn.

Men i år forsøger Svendborg Sportsfiskerforening, Havørred Fyn og Svendborg Kommune at hindre skarvenes adgang til let måltid. Sammen med en række andre fynske lystfiskerforeninger har vi dannet Smoltvagterne, som passer på de små fisk rundt omkring på Fyn.

– Vi har valgt at sætte vagter ud de første to-tre dage for på den måde at skræmme skarverne væk. Vi holder vagt fra solopgang og til solnedgang. Ser vi nogle skarver sørger vi for at larme og bevæge os, så skarverne forsvinder igen, og de små fisk kan leve uforstyrret og vokse op til lækre havørreder, fortæller Preben Sørensen, formand for Svendborg Sportsfiskerforening, der selv skal ud som vagt ved Syltemaen Å ved Ballen.

Fiskeyngel udsættes  (2).JPG Fynsk Laksefisk sætter i øjeblikket 500.000 stykker smolt ud i de fynske åer til gavn for de danske og udenlandske lystfiskere, der hvert år besøger Fyn.

Udover at patruljere med vagter ved de sydfynske vandløb, hvor Fyns Laksefisk har sat 21.000 stykker smolt ud, sættes også nogle skræmme-drager op, der bevæger sig i vinden og skræmmer skarverne væk. Biolog Terkel Broe Christensen, Svendborg Kommune, har store forventninger til ”skræmme-kampagnen” mod skarverne.

– Problemerne med skarven kendes af alle lystfiskere. Derfor er det initiativ, vi har taget på Fyn, den rette vej fremad. Og følges med stor interesse i resten af landet. Især her på Sydfyn har vi store problemer med skarver, fordi vi har en af Danmarks største skarv-kolonier ved Brændegaard Sø ved Vester Åby, siger han.

Fra de små havørreder sættes ud til de kan fanges går der mellem et til halvandet år.