28.000 havørreder svømmer hjemmefra

smolt.jpg De mange smolt trækker hurtigt mod Odense Fjord, og fanger du én, er der ofte mange i samme område, da de trækker ud i stimer. Det kan derfor være en god ide at skifte plads, for at give de nyudsatte fisk fred. Foto: Arkiv.

Den 9. april får Odense Å 28.000 nye boboere, som efterfølgende svømmer mod havet. Det drejer sig om halvandet år gamle havørreder, som flytter hjemmefra, og nu skal klare sig på egen finne i den vilde natur.

Vær med til udsætningen
I alt bliver 70.000 smolt udsat i odenseanske vandløb gennem april, men tirsdag den 9. april er det altså hele 28.000 små fisk, der bliver sluppet fri på en gang. Alle er velkomne til at overvære udsættelsen, som finder sted klokken 19.00 ved Østre Kanalvej over for indkørslen til Odense Sejlklub, som ligger på Østre Kanalvej 10, 5270 Odense N.

På tirsdag den 9. april bliver 28.000 havørreder – også kaldet smolt – sat ud i Odense Å. 

De mange nye fisk er opdrættet hos Fyns Laksefisk, og de vender på sin vis tilbage til hjemmet, for deres havørred-forældre kommer også fra fynske vandløb.

Udsætningen bliver håndteret af Fyns Laksefisk, FGU Odense, som er et miljø- og erhvervsprojekt, som ejes og drives af Havørred Fyn. Havørred Fyn er et samarbejde imellem de 10 fynske kommuner. Sammen restaurerer man de vandløb, hvor havørrederne gyder, og man udsætter også havørreder for at ophjælpe den fynske bestand.

Havørreden er nemlig en populær fisk blandt de danske sportsfiskere, men også for lystfiskerturisterne, som har mere end 50.000 overnatninger på Fyn. Ydermere kommer disse besøgende typisk uden for den traditionelle højsæson om sommeren, så det er en vigtig del af turismen på øen.

Havørrederne vender tilbage
Ved udsættelsen springer de mange tusinde smolt rundt i vandet, før de begiver sig ud i Odense Fjord. De søger typisk mod havet for at spise sig store, og så vender de senere hjem til Odense Å for at gyde og videreføre den næste generation af havørreder.

– Når vi udsætter smoltene, har de fået en størrelse og modenhed, hvor de kan tåle saltvand. Derfor svømmer de mod havet. Senere vender de tilbage, når de har fået en størrelse på nogle kilo. Så det er bestemt en fisk, der er værd at hive i land, forklarer Jan H. Kjeldsen, projektleder for Havørred Fyn.