Invasiv krebseart fundet i Karup Å

Marmorkrebs_Procambarus_fallax_forma_virginalis.JPG Aqua Akvarium & Dyrepark formoder, at marmorkrebsen er blevet sat ud i naturen af en privat borger.

Den invasive og selvbefrugtende marmorkrebs er for første gang fundet i Danmark. Krebsen kan formere sig voldsomt, er altædende og kan derfor være en trussel for vores vilde fiskebestande.

I sidste uge kom det frem, at den altædende invasive krebs, marmorkrebsen, er blevet fanget ved Karup Å. Det vækker stor bekymring, da krebsen er selvbefrugtende og altså ikke behøver at parre sig for at formere sig.

Krebsen er blevet indleveret til Aqua Akvarium & Dyrepark i Silkeborg.

Marmorkrebsen er en hårdfør krebseart, der kan leve i alle former for ferskvand – fra iltfattige vandhuller til større søer og vandløb.

– Det er bekymrende, at der er dukket marmorkrebs op i Karup Å. Krebsen har alle de egenskaber, der skal til, for at være en trussel for vores vilde fiskebestande. I Karup Å-systemet er der allerede problemer med den invasive signalkrebs, så det er trist, at der nu dukker en ny problematisk krebseart op, siger Kaare Manniche Ebert, fiskebiolog i Danmarks Sportsfiskerforbund.

Ifølge Aqua Akvarium & Dyrepark er marmorkrebsen en populær krebs hos private akvarieentusiaster, så her formoder man, at krebsen med al sandsynlighed er blevet sat ud i naturen af en privat borger.

– Vi håber, at der kun er tale om dette ene eksemplar, men vi følger naturligvis sagen tæt. Det vigtigste budskab her og nu må være, at alle akvarieejere med denne art sørger for at holde den i akvariet og ikke spreder den i naturen, siger Kaare Manniche Ebert.