Tørre sydsjællandske vandløb

rønnebækken4.jpg

De sydsjællandske vandløb lider nu alvorligt af vandmangel i tørken, og der skal rigtig meget nedbør til for at rette op på situationen.

– Det ser ikke godt ud! sådan lyder den korte melding fra Jimmi Spur Olsen, der er miljømedarbejder i Vordingborg Kommune, på Sportsfiskerens spørgsmål om vandløbenes tilstand i kommunen.

– Mange vandløb er tørret ud eller er tæt på. Selv store vandløb som Mern Å er ved at tørre helt ud, forklarer Jimmi og fortsætter:

– Vores erfaringer fra tidligere tørre år er, at der skal et stort og stabilt skift i vejrtypen til for at redde de resterende vandløb fra udtørring. Når først jorden er blevet så tør som nu, så skal det regne i lang tid og i rimelige store mængder, før det kan ses ude i vandløbene.

Jimmi fortæller videre, at det er hans erfaring, at dagtemperaturerne skal helt ned på 10 grader, før nedbøren for alvor medfører øget vandføring i vandløbene.

– Så vi risikerer at skulle helt hen i oktober, før der igen kommer vand i vandløbene… en skræmmende tanke! afslutter han.

Omkring Næstved er situationen ikke bedre. Den lokale lystfisker Mathias Jensen fortæller, at Rønnebækken er meget tæt på total udtørring, hvilket allerede er tilfældet med Ellebækken, der er et tilløb til Suså.