_DSC0684.JPG (3)
 

Naturefterskoleelever hjalp med retablering af gydebæk

En gruppe elever fra Fiskelinjen på Aalestrup Naturefterskole og deres lærer, biolog Jakob Madsen, udførte forleden en værdifuld naturplejeopgave i det ”nye” tilløb til Trend Å, Holmegårdsbækken. I 50 år har der ikke været adgang for vandrefisk til den fine lille bæk, fordi den leverede sit klare vand direkte til Trend Dambrugs klækkehus, men efter at dambruget for nylig blev recirkuleret, er der igen fri passage til bækken.

I forbindelse med åbningen blev der allerede anlagt et dusin nye gydepladser i den nedre del af Holmegårdsbækken, og efterskoleeleverne har rettet grusbunkerne til, så de forventes at fungere optimalt, ligesom de har udplantet ranunkel og vandstjerne for at skab skjul for en kommende fiskeyngel.

Herunder kan du læse Jakob Madsens referat fra turen:

Dagen startede med, at vi kørte lidt længere opstrøms i Holmegårdsbækken, hvor vi beså nogle gydebanker, som Fiskelinien var med til at anlægge allerede for et par år siden. Dengang var det blot en svær bunke grus, men nu var det blevet et stykke smuk natur og en perfekt gydestrækning, som havørrederne sikkert snart indtager.

I bækken tog vi ”aflæggere” af vandranunkel og vandstjerne til senere udplantning i den nedre del af bækken. Derefter gik turen forbi klubhuset for at hente en bunke større sten.

Selvom regnen stod ned i stride strømme, var det med stor iver at, eleverne kastede sig over projektet. Der blev både lavet kantsikring, smidt med skjulesten, gydebankerne blev rettet lidt til og de medbragte vandplanter blev plantet. Ud over det, forbedrede eleverne også passageforholdene længere oppe i systemet. Alt i alt et rigtig godt projekt, der nok skal give flere fisk. Det er altid en fornøjelse at arbejde sammen med Trend Å Lystfiskeriforeninge. Alt er tilrettelagt på forhånd med øje for detaljen og de har et prisværdigt samarbejde med dambrugsejere, lodsejere og offentlige instanser. Prikken over i´et var, at foreningen også lige valgte at stille med Cola’er og chokoladebarer - det faldt i rigtig god jord til de hårdt arbejdende fiskedrenge.

Vi bukker og takker for, at vi må være med i det fantastiske projekt, støttet af Den Danske Naturfond, slutter Jakob Madsen.