Nu slutter halvårsfredningerne på kysten

Ved udløbet af mange mindre vandløb gælder et halvårligt fredningsbælte ude ved kysten. Fredningen starter den 16. september og gælder til og med den 15. marts, så fra den 16. marts kan du igen fiske på en lang række pladser.
Rundt i hele landet er der fredningsbælter, hvor vandløb har deres udløb i hav og fjorde. For de største vandløbs vedkommende er der tale om fredningsbælter, hvor fiskeri er forbudt hele året, mens der for mange mindre vandløb er tale om halvårlige fredninger, der gælder fra 16. september til 15. marts, begge dage inklusive.
De fleste fredningsbælter er udformet som en halvcirkel, hvor fiskeri er forbudt i en afstand på 500 meter fra vandløbets udløb i havet. Men der er undtagelser, hvor fredningsbæltet har en anden udformning og ofte også en større udstrækning.
Mere plads at røre sig på
Flere steder i landet er der strækninger med mange halvårsfredninger, hvor du nu får mere plads at røre dig på. Det gælder for eksempel hele Falsters østkyst, Nordvestsjælland, Ærø og Langeland, hvor du nu kan fiske over det hele.
Andre steder er der også mange halvårsfredninger, som ophører, men fortsat enkelte helårsfredninger du skal være opmærksom på. Det gælder for eksempel Kalø Vig, Mors og Djursland.
Se fredningsbælterne på Fishing in Denmarks app
Med en mobiltelefon og app’en fra Fishing in Denmark kan du få en god oversigt over alle fredningsbælter. Zoom ind på kortet, hvor du vil fiske, og fredningsbælterne vil være vist. Klik på det enkelte bælte, så kommer der informationer frem, så du kan se, om det er hel- eller halvårligt.
Læs mere her.
Tvivlsom spiseværdi
En del af de fisk, der bliver fanget i det tidlige forår, har i løbet af vinteren været på gydning i vandløbene. Vi kalder dem nedfaldsfisk eller nedgængere, og du vil ofte finde dem i netop de områder, hvor fredningen nu ophæves.
Oven på vinterens anstrengende gydning har nedfaldsfiskene en begrænset kulinarisk værdi, omend de i lovmæssig forstand er lovligt bytte.
Slank, blank eller farvet
Danmarks Sportsfiskerforbunds biolog Kaare Manniche Ebert har tidligere lavet en guide, der hjælper på vej, når du skal vurdere, om den havørred, du har fanget, er slank, blank eller farvet. Du finder den her.
Vær dog opmærksom på, at der - siden artiklen blev skrevet - er indført en ny fredningstid for laks og havørred i ferskvand, der nu løber til den 1. marts – med mindre, der gælder andre regler som for eksempel i laksevandløbene.