Nu slutter fredningen af de farvede havørreder på kysten

2018 03 15 15.03.01 Vil du have en havørred med hjem til køkkenet, giver det fortsat god mening at holde sig til de blanke.

Den 16. januar 2024 er det igen lovligt at hjemtage alle ørreder over mindstemålet ude på kysten. Dog ikke på Bornholm og ved Vadehavet, hvor fredningen gælder helt frem til og med 29. februar.

Siden 16. november har havørreder i gydedragt været fredede ude på kysten, men den fredning ophører den 16. januar, hvor det vil være lovligt at hjemtage alle ørreder over mindstemålet.

Om det så er en god ide, er et helt andet spørgsmål, for fanger du en ørred, der har været oppe i et af vandløbene for at gyde, vil den ofte være i en tilstand, der næppe vil byde på nogen kulinarisk oplevelse.

Mange vælger derfor også at genudsætte de slanke, udlegede fisk, og det giver god mening for undersøgelser har vist, at op til 25 % af hunnerne gyder mere end én gang.

Fredninger & mindstemål
Her kan du læse om fredninger og mindstemål:

 

Saltvand

 

Ferskvand

Særlige regler på Bornholm og ved Vadehavet
På Bornholm og ved Vadehavet gælder andre regler, for her fortsætter fredningen af havørreder i gydedragt helt frem til og med den 29. februar.

Bemærk også, at alle ørreder i ferskvand fortsat er fredet til og med 29. februar, men lokalt kan fredningen have endnu længere varighed.