Prøv med bombarda og naturlig agn

Thomas3 Når Thomas Graversen fisker med rejer, bruger han en agn-elastik til at fastholde rejen. Foto: Thomas Graversen.

Hvis kystens ørreder er drilske og ignorerer dine blink og fluer, så prøv i stedet at lokke dem med naturlig agn som rejer og orm fisket efter et bombardaflåd. Læs her, hvordan kystfiskerne Thomas Graversen og Morten Stochkendahl har brugt det med succes.

Du kender det sikkert. Havørrederne viser sig i overfladen, men du kan ikke få dem til at tage noget som helst. Du har været igennem hele flue- eller blinkæsken, og der er bare ikke noget at gøre.

Men det er der måske alligevel, hvis du i stedet skifter til naturlig agn som rejer, regnorm eller børsteorm. Den ægte vare kan nemlig noget, som de kunstige efterligninger ikke formår.

Thomas Graversen og Morten Stochkendahl har begge med stort held fisket med naturlig agn efter et bombardaflåd, og vi har fået dem til at fortælle om deres teknik og erfaringer. Læs her, hvordan de griber det an.

Thomas Graversen

Fisker især på Fyn.

 

Til daglig projektleder i byggebranchen.

 

Medejer af 60 Lures.

 

Youtube-kanal: Outdoordenmark.

 

Begyndte på Bornholm
– Min tidligere kone kom fra Bornholm, og jeg skulle selvfølgelig ud at fiske fra klipperne, når vi besøgte hendes familie, fortæller Thomas Graversen og fortsætter:

– En dag ville jeg fiske til nogle fisk, der stod på et meget besværligt sted bag en klippe, og jeg kunne ikke få mit blink derud, så jeg endte med at forsøge en anden løsning.

Thomas fik fat i nogle orm, bandt et flydende bombardaflåd på og agnede en krog et stykke efter flådet. Han kastede ud og lod vind og strøm føre agnen hen til fiskene, der ikke tøvede med at hugge på.

Siden den oplevelse blev det en teknik, han overførte til sine hjemlige kyststrækninger, hvor han blandt andet bruger det til at affiske badekarsområder og lavvandede fjordområder.

Bløde kast
Thomas fisker med en 10 fod lang stang med helaktion, som giver mulighed for at kaste så blødt, at agnen ikke falder af i kastet.

Når han fisker med regnorm eller børsteorm, bruger han et flydende bombardaflåd på 25 gram. Efter flåddet monterer han to meter line og en enkeltkrog med en rød perle lige ovenfor. På krogen sætter han én stor orm, som skal hænge så frit som muligt.

– Når jeg har kastet ud, sørger jeg for, at jeg hele tiden har fuld kontakt til ormen, så fiskene ikke når at sluge den. Jeg tager roligt line ind en halv meter ad gangen. Når ringene i vandet fra flådet er væk, drejer jeg på hjulet igen, fortæller han.

Fisker fokuseret
Thomas fortæller, at han godt kan bruge metoden til opsøgende fiskeri på nye pladser, men det tager selvfølgelig længere tid at gennemfiske en strækning. Til gengæld fisker han meget mere fokuseret og er opmærksom på forholdene på pladsen.

– Men på strækninger jeg kender, ved jeg jo tit, hvor jeg kan forvente, at fiskene hugger, og så koncentrerer jeg mit fiskeri der, siger han.

Hvis han ser fisk i overfladen, prøver han at undgå at skræmme dem. Han kaster derfor, så flåddet lander et stykke fra fiskene og lader vind og strøm føre agnen hen til fisken. Han har dog også oplevet situationer, hvor det netop var flåddets nedslag, der satte gang i en flok fisk, der stod på lavt vand i bunden af en vig.

Rejer og elastik
Når Thomas fisker med levende rejer, er teknikken nogenlunde den samme bortset fra, at han ikke sætter krogen i rejen, men monterer den med en agn-elastik. Du kan se, hvordan han gør i videoen nedenfor.

Sådan finder han agnen
Rejerne fangerne han nemt med sit fangstnet ude ved kysten. Der giver især mange rejer, når man fører nettet gennem blæretangsbuske. Han udvælger og bruger de største af rejerne.

Regnorm finder han lettest ved at stikke en greb eller spade med i græsplænen og vrikkede den frem og tilbage. Efter et stykke tid vil ormene komme op af jorden. Børsteormene stamper han ude ved kysten på lave sandbanker.

Sådan laver du din rig til rejefiskeriet
Thomas viser i denne video, hvordan han laver sin rig, og hvordan han monterer rejen med en agn-elastik.

Morten Stochkendahl

Fisker især på Nord- og Østfyn.

 

Er til daglig lærer og står for en outdoor-linje i overbygningen på en folkeskole.

 

Er desuden ivrig buejæger.

 

Medefiskeriet lå lige for
Det var helt nærliggende for Morten Stochkendahl at begynde at fiske med naturlig agn på kysten. Han havde nemlig dyrket konkurrence-medefiskeri som ung, og da han blev en del af lystfiskergruppen på Vestfyn, begyndte de at udforske mulighederne og fandt ud af, at det var en særdeles effektiv metode.

– Men det er samtidig en metode, der kræver en vis vedholdenhed, da det kan være svært holde tilpas liv i agnen, når man kaster den gentagne gange gennem luften, fortæller Morten.

Undgår dybe krogninger
Det er også en metode, hvor det kræver lidt øvelse at undgå dybe krogninger, men det er absolut muligt.

– Når man mærker, at en fisk tager agnen, skal man ikke stramme op lige med det samme, for så får man den slet ikke kroget. Jeg sænker lige stangspidsen, så der bliver slap line, tæller til tre og strammer så op. Så sidder den der uden at blive kroget dybt, fortæller Morten og tilføjer, at skulle man misse at få den kroget, kaster man bare en ny orm ud til fisken, og så vil den sandsynligvis hugge igen.

Rejer om dagen – orm om natten
Morten fisker både med rejer og regnorm. Rejerne bruger han i de lyse timer og i klart og stille vand. Han bruger enten en agn-elastik eller sætter krogen gennem det tredje haleled. Krogen er en enkeltkrog str. 6-8.

I de mørke timer og til decideret natfiskeri bruger han regnorm, der kroges i hoveddelen. Han bruger én stor orm eller to-tre mindre på en enkeltkrog str. 2-4.

I de lyse timer bruger han altid et intermediate bombardaflåd, men skifter til et flydende, når det bliver mørkt.

– Jeg har erfaret, at den uro flåddet laver i overfladen, gør ørrederne nysgerrige, og når de så opdager agnen, slår de til, fortæller han og fortsætter:

– Af samme grund fisker jeg med et kortere forfang om natten. Om dagen er det mindst en stanglængde. Morten bruger stænger på 11-13 fod, der er så tilpas bløde, at det er muligt at kaste uden at agnen ødelægges eller ryger af.

Thomas1

Bedst på pladser, han kender godt
Bombardafiskeriet med naturlig agn er ikke nogen god metode, hvis man vil afsøge længere strækninger, understreger Morten. I stedet vælger han pladser, som han kender godt, og hvor han kan fiske relativt stationært på rev og pynter.

Der er ofte god strøm på pladserne, og det er hans erfaring, at det giver flest fisk, hvis man kaster opstrøms og lader agnen drive med strømmen.

Han bruger metoden hele året, men især sommerhalvåret har givet ham rigtig gode fangster.

Morten1 Morten fisker med rejer i de lyse timer, og det er især godt i sommerhalvåret.