Sådan kan dine udtjente waders genanvendes

Mic1 Michael Jørgensen forvandlede sine gamle Simms-waders til en ny transportpose.

Du kender det sikkert: Vandet siver ind, og dine waders står ikke længere til at redde, så næste station er skraldespanden. Men sådan behøver det ikke at være. Se her, hvordan Michael & Michael genbruger og giver nyt liv til udtjente waders.

Fælles for udtjente eller utætte waders er, at de med stor sandsynligvis ender deres dage i skraldespanden og senere på forbrændingsanlægget. 

Men hvorfor ikke genanvende materialerne? Det har Michael Gravenhorst Grimm fra Århus og Michael Jørgensen fra Slagelse valgt at gøre på hver deres måde. Se her, hvordan de har genanvendt gamle, brugte waders.

WasteInWaders
Som kystfisker kommer man ofte forbi plastaffald på stranden, og for et par år siden fik Michael Gravenhorst Grimm fra Lystfiskerforeningen Aros en ide til, hvordan man både kunne genanvende gamle waders og samtidig gøre en indsats for at fjerne affald fra stranden.

Inspireret af Plastic In The Basket, der jo var målrettet fluefiskere med linekurv om livet, fandt han på en løsning, der også kunne bruges af andre kystfiskere.

Det blev til ”WasteInWaders”, hvor materialet fra udtjente waders bliver genanvendt til at lave en praktisk lomme, som bæres i bæltet og kan bruges til at opsamle affald i naturen.

Mange andre muligheder
Michael har ikke kun anvendt de gamle waders til affaldslommer, men også til en lang række andre formål.

– Ud over lommerne til affald, har jeg indtil nu lavet hjuletuier ud af neoprenfødderne, blinktasker til gennemløbere, stangholdere til bilen ud af neopren og vandtætte magneter, wadersopbevaring og skiftestation ud af neoprenbund og siderne fra åndbare waders, skoovertræk til cykelsko ud af neoprenfødder, regntætte cykelbukser lavet ud af åndbare waders, opbevaringstasker og sædeovertræk til bilen, fortæller Michael og slutter:

– Der er rigtig mange muligheder, og jeg bruger alt på de kasserede waders – undtagen lugten!

Wiw1 (1) WasteInWaders-poser klar til brug.
Wiw2 (3) Hjælp naturen ved at samle affald på fisketuren.
Wiw3 (3) Gamle waders er blevet til sædeovertræk til bilen.

WasteInWaders

Du finder WasteInWaders på Facebook her.

 

En WasteInWaders-lomme koster 100 kr. + forsendelse.

 

På Facebooksiden finder du oplysninger om, hvordan du kan bestille. Du kan også se Michaels øvrige projekter med genbrug af waders.

Samarbejde med grejbutikker
Materialerne til sine affaldslommer får Michael især fra lokale grejforretninger, når de får waders retur fra kunder på grund af reklamationer.

Han har desuden fået lavet aftale med en række grejbutikker, så man kan aflevere kasserede waders hos dem, hvorefter Michael afhenter dem.

Lige nu kan du aflevere disse steder:

Lystfisk.dk i Randers, Go-Fishing i Odense og Trige ved Århus, Sportshuset i Horsens, Fishing Gear i Århus, Korsholm i Skjern, Laksens Hus i Skjern og Effektlageret i Horsens.

Gamle waders blev til ny transportpose
Når Michael Jørgensen fra Slagelse skal på kysten og pakker sine støvle og waders ned, sker det i en transportpose, som han har lavet af et par gamle åndbare waders. For som han siger: Recycling er det nye sort!

– I mange år har jeg brugt mine åndbare waders og vadejakker, til de ikke kunne holde vand ude og ikke har været værd at bruge tid på at lappe. Godt og grundigt ”worn out” er bedre for miljøet og din økonomi end at købe nyt, fordi der kommer en ny model. Ydermere har jeg aldrig smidt mine waders og vadejakker ud, når de blev pensioneret, da jeg længe har haft tanker om at genbruge stoffet til andre brugbare ting, fortæller Michael Jørgensen og fortsætter:

– Mine kreative og håndværksmæssige evner begrænser mulighederne for selv at kunne recycle stoffet fra waders og vadejakker. Men da jeg fik idéen til at klippe i et par aflagte Simms G3 waders og sy det sammen, så det færdige resultat ville have samme størrelse, som den mest brugte blå waderspose fra IKEA, tænkte jeg, at det burde mine evner række til.

Lidt ekstra for miljøet
– Hvis man følger min opskrift, har man til sidst en recycled waderspose med seler som hank og indbygget lomme til diverse småting, og dermed har man også gjort lidt ekstra for miljøet, fastslår han og afslutter:

– IKEA skal nok overleve den manglende omsætning på en femmer for en blå waderspose.

Michael håber, at andre også får lyst til at genbruge de aflagte waders og måske har andre kreative ideer til anvendelse af materialerne. Selv vil han i vinterens løb forsøge at veksle tre par aflagte Simms til blandt andet brugbare lynlåsposer og indkøbsnet.

Mic2 Øverste del bliver til side på transportposen.
Mic3 (1) Alle delene er klar til at blive syet sammen.
Mic4 Til sidst kommer symaskinen i brug.

Sådan lavede Michael sin transportpose
Her får du Michael Jørgensens vejledning til transportposen, der ligesom posen fra IKEA måler 55 x 37 x 35 cm (l x d x h):

1. For at kunne få to stykker på 55 x 37 cm plus ekstra stof til syning klippede jeg bryst- og rygstykket af mine Simms G3 42 cm fra øverste kant, og derefter delte jeg stykket i siden, så jeg havde to stykker á ca. 62 x 42 cm med brystlommen fra wadersen placeret i midten på det ene stykke. Dette er stykkerne til de lange sider på posen.

2. Benene klippede jeg af i lige linje så tæt på skridtet som muligt. Stoffet, der var omkring hoften, kan nu klippes, så der kommer to stykker á ca. 62 x 23 cm. De to stykker skal syes sammen på langs, så man har ét stykke på ca. 62 x 40 cm. Dette er stykket, der skal bruges til bunden af posen.

3. De to endestykker til posen har jeg klippet ud af lårene på wadersen. Jeg valgte forsiden af lårene, da den del er forstærket, men er dog formsyet ved knæene. De to stykker blev ca. 44 x 42 cm.

4. Nu er det tid til at sætte stykkerne sammen ved at sætte nåle i, hvor der skal syes. Jeg valgte at samle og sy de fire sider sammen først for derefter at sy bunden på til sidst. Og husk, at der skal syes på vrangen, så syningerne sidder indvendig i posen.