9 tips til en bæredygtig lystfiskerstil

Bæredygtig Lystfiskerstil 1

Har du nogensinde dårlig samvittighed over at have en hobby, der trækker på naturens ressourcer? Du kan lige så godt acceptere, at du sætter et aftryk gennem dit fiskeri. Men ved at gå dine vaner efter i sømmene kan du fiske mere bæredygtigt i fremtiden.

Der findes garanteret hundredevis af gode tips til, hvordan du indretter dit lystfiskerliv, så du tager større hensyn til naturen og miljøet. Vi giver dig her vores bud på 9 gode tips, der forhåbentlig kan hjælpe dig til at få en mere bæredygtig lystfiskerstil.

1. Genbrug grejet.

Nyt grej er lækkert, men hver gang du køber nyt, bidrager du til belastningen af miljøet. Så kan du leve uden den nyeste teknologi, kan du til gengæld spare penge ved at købe genbrugsgrej. En hurtig vej til et stort udvalg af brugt fiskegrej er for eksempel at tjekke onlineforums for lystfiskere som 123nu.dk eller kigge i de store Facebook-grupper, der formidler køb og salg af brugt grej. Den største af grupperne har mere end 100 daglige opslag om salg af brugt grej. Er du til samleobjekter, kan du melde dig ind i Dansk Grejsamler Klub eller deltage i nogle af de store grejauktioner, som sportsfiskerforeningerne arrangerer. Du kan også donere dit grej til den lokale lystfiskerforenings juniorafdeling.

66 % genbruger grej

I en spørgeundersøgelse blandt lystfiskere svarer 66%, at de i én eller anden udstrækning køber brugt fiskegrej. Danmarks Sportsfiskerforbund gennemførte undersøgelsen via Facebook i januar 2020.

2. Vælg kvalitetsgrej.
Når du alligevel investerer i nyt grej, så gå efter kvalitetsprodukter. En billig stang holder ikke længe, og typisk vil det være umuligt at skaffe reservedele til stangen, når uheldet er ude. Gå i stedet efter de producenter, der tilbyder reservedele til selv ældre stang-modeller. Knækker der et øje på en stang af høj kvalitet, kan det godt betale sig at reparere frem for at købe en ny stang.

3. Tænk over dit linevalg.
Fiskeline lavet af fluorocarbon har mange kvaliteter, men hvis du bekymrer dig om bæredygtighed, bør du vælge nylonline i stedet for. Mens nylon har en nedbrydningstid på ca. 30-40 år, hører fluorocarbon til gruppen af flourstoffer, som nedbrydes meget langsomt i naturen og ophobes i levende organismer. Nogle af stofferne er skadelige for mennesker. Der er fundet spor af flourstoffer i meget afsides egne af verden, langt fra de områder, hvor mennesker producerer og anvender flourstoffer – f.eks. i Arktis.

Rester af fiskeline ender alt for ofte i naturen og kan være til fare for dyr og fugle. Desuden er nedbrydelsestiden ofte utroligt lang – så vis god stil, og tag det med hjem.
Rester af fiskeline ender alt for ofte i naturen og kan være til fare for dyr og fugle. Desuden er nedbrydelsestiden ofte utroligt lang – så vis god stil, og tag det med hjem.

HVAD INDEHOLDER DINE WADERS?

Mange foretrækker åndbare waders af for eksempel nylon eller Goretex i de varmeste måneder og neopren- eller PVC-waders på den kolde tid af året. Men vidste du, at både neopren- og PVC-waders indeholder potentielt skadelig kemi?

Kemi i neopren
Ved fremstilling af neopren bruger man en række kemikalier, herunder diethyl thiourea, DETU, der i sjældne tilfælde kan give allergi ved kontakt med produktet. Det er dog muligt at fremstille neopren uden DETU.

Hormonforstyrrende stoffer i PVC
PVC er en form for plastik, som blødgøres ved hjælp af en gruppe kemiske stoffer, der hedder ftalater. Disse stoffer er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Ftalaterne kan frigøres ved kontakt med vand eller kontakt med huden. De kan desuden fordampe til luften.

Skadelige flourostoffer i Goretex
Waders med Goretex-membraner kan indeholde skadelige fluorstoffer. Goretex er som regel baseret på fluorstoffet polytetrafluoroethylen (PTFE), som også kendes under navnet Teflon. PTFE i sig selv er stabilt og godt bundet i membranen. Det betyder, at fluorstoffet PTFE ikke bliver frigivet fra selve membranen. Men der kan være urenheder af andre fluorstoffer, og fremstillingen af PTFE kan også være med til at forurene miljøet med fluorstoffer.

Kilder: Miljøstyrelsen, COOP og Forbrugerrådet Tænk Kemi.

4. Forlæng levetiden for waders.
Vil du fiske mere bæredygtigt, skal dine waders gerne holde mere end et par år. Desværre er dyre waders ikke en garanti for, at du slipper for at finde lappegrejet frem, men ved at tørre dine waders ordentligt og reparere huller kan du forlænge levetiden med flere år. Fisker du ofte flere dage i træk, giver det god mening at investere i to par waders. Så kan det ene par nå at tørre ordentligt, mens du fisker i det andet par. Dermed forebygger du, at dine waders mugner og til sidst må kasseres af den grund. Det er desuden afgørende for holdbarheden af dine waders, at de sidder godt og hverken er for store eller for små. Alt for tætsiddende waders sprækker nemmere. Alt for løse waders øger gnidningsmodstanden og slider dine waders unødigt. Går dine waders i stykker på en fiskerejse, kan du lave en nødlapning med Tear-Aid-reparationslapper. Husk at lappe mindre huller fra indersiden. Efter rejsen kan du nemt fjerne nødlappen og lave en grundigere lapning.

5. Plej dit fisketøj.
Ved at passe godt på dit fisketøj kan du begrænse dit forbrug og samtidig spare penge. Som hovedregel bør du vaske og imprægnere vandafvisende fisketøj en gang om året, så tøjet genvinder de gode egenskaber. Vask helst i hånden, og brug et vaskemiddel, der er tilpasset den membran, som tøjet indeholder, for eksempel Goretex. Alternativt kan du bruge almindeligt uldvaskemiddel. Giv tøjet en imprægnering, mens det stadig er fugtigt, og tør det med en hårtørrer. Imprægnering er ikke miljøets bedste ven, men der udvikles hele tiden grønnere varianter af produktet. Prøv dig frem, og find en imprægnering, der bevarer stoffets vandafvisende egenskaber i lang tid. Undgå imprægnering med flourocarbon (PFC). Find flere tips til pleje og vedligeholdelse af dit fisketøj på norske Tommy Josefsens YouTube- kanal.

Bæredygtig Lystfiskerstil 3
Du kan forlænge levetiden på dit fisketøj og fiskeudstyr, hvis du passer godt på det. Brug de ekstra 5 minutter efter fisketuren til for eksempel at skylle og tørre dit udstyr og tøj.

RAM DEN RIGTIGE SKRALDESPAND

Brugt fiskeline skal smides ud som almindeligt restaffald. På genbrugsstationen skal linen afleveres i containeren til rest efter sortering. Fiskeline hører ikke til i containeren til plastikaffald. Linen kan risikere at sætte sig fast i sorteringsanlæggenes bevægelige dele.

Brugt fiskestang uden genbrugspotentiale skal enten afleveres til storskrald eller på genbrugsstationens container til rest efter sortering. En fiskestang består af så mange forskellige materialer, at den er meget vanskelig at genanvende, men efter forbrænding er det muligt at udtage metaller fra slaggen til genanvendelse.

Kroge og blink skal sorteres som restaffald. Ligesom fiskestangen består de af sammensat materiale.

PVC-waders betragtes som miljøfarligt affald, da PVC frigiver giftige stoffer ved normal afbrænding. Waders af PVC skal afleveres i containeren til blød PVC/deponi på genbrugspladsen.

Neopren-waders, åndbare waders og andet fisketøj skal smides i container til småt brændbart eller til tekstilaffald, hvis din genbrugsstation har sådan en container.

6. Ryd op efter dig selv og andre.
Som lystfisker kan du ikke helgardere dig mod at miste linerester og endegrej i naturen, også selvom du gør dit bedste. Men du kan være med til at holde naturen renere ved at samle affald, når du alligevel færdes i det fri. Gør som tusinder af andre, der samler skrald i linekurven under initiativet #plasticinthebasket. Eller køb en Waste in waders-lomme syet af gamle waders, der kan spændes i bæltet som beholder til det affald, du samler på turen. På en enkelt fisketur kan du nemt fylde en affaldspose, skralde-lomme eller linekurv med dåser, plastikaffald og tabt grej fra andre lystfiskere. Så har du med garanti aldrig nulture mere!

7. Overhold fiskereglerne.
Regler som fredningstider, fredningsbælter og fangstbegrænsninger er lavet for at forebygge overfiskeri og sikre sunde, vilde fiskebestande. Det siger sig selv, at du skal overholde disse regler, men det kan være svært at huske dem og holde styr på de seneste opdateringer. De to mobilapps Fangstjournalen og Havørred.com er praktiske værktøjer, når du skal fiske uden om fredningsbælter. I de to apps kan du altid se de gældende fredningsbælter i forhold til din egen placering på kysten, og du slipper for at nærlæse diverse bekendtgørelser om fredninger. I Fangstjournalen-app’en finder du desuden en opdateret oversigt over mindstemål og fredningstider for hver fiskeart. På Fiskeristyrelsens hjemmeside kan du finde bag limit-regler og downloade en flyer om de generelle regler for lystfiskeri i Danmark.

8. Deltag i vandplejen.
Ved at engagere dig i vandpleje kan du gøre en positiv forskel for både de vilde fiskebestande og resten af den vandnære natur. Tilslut dig vandplejegruppen i din lokale sportsfiskerforening, og deltag i udplantning af vandplanter, udlægning af gydegrus, optælling af gydebanker, udsætning af fisk med mere. På Facebook kan du blive medlem af regionale vandplejegrupper og grusbander, der ofte har brug for en hjælpende hånd. Du kan også deltage i det årlige kursus i vandløbsrestaurering for frivillige sportsfiskere, som Danmarks Sportsfiskerforbund tilbyder i samarbejde med DTU Aqua. For lystfiskere i alderen 14-20 år findes der Ørredpatruljen, som tilbyder et uddannelsesforløb for unge med interesse for vandpleje.

9. Håndter fisken skånsomt.
Ved at håndtere dine fangster skånsomt er du med til at passe godt på de vilde fiskebestande, så der også er fisk at fange i fremtiden. Her følger fire grundlæggende anbefalinger:

1. Gør under alle omstændigheder fighten så kort som muligt, så du belaster fisken mindst muligt. Uanset om den skal spises eller genudsættes.

2. Fisk gerne med modhageløse kroge og gerne i små størrelser.

3. Vil du genudsætte fisken, bør du afkroge og håndtere fisken i vandet. Reducér tiden over vandet til et absolut minimum. På den måde øger du fiskens chance for at overleve efter genudsætningen.

4. Hjemtag kun, hvad du kan spise, så du undgår "fryser-trofæer". Læs mere om skånsom håndtering af fisk på www.fiskepleje.dk.

Kilder til denne guide er blandt andre:
Miljøstyrelsen, Miljø - og Fødevareministeriets plastikhandlingsplan, et udpluk af danske grejbutikker, Fly Fish Europe, Dansk Affaldsforening , Fiskepleje.dk og Coop.dk.

Artiklen er tidligere bragt i Sportsfiskeren 3, 2020.