DSC 0573

Endelig er den danske sommer her med uanede muligheder for at realisere alle de fisketure, du har drømt om i de kolde måneder. Uanset hvad bør du tage et smut på kysten, for selvom vandet er varmt, er der gode chancer for at fange en bomstærk sommerørred – og ikke nok med det, så har du kysten for dig selv.

Doublé

Pling! En SMS tikker ind på telefonen. Kæben er ved at falde til jorden, idet jeg åbner det vedhæftede billede. På billedet troner min fiskekammerat og hans makker med to drømmefisk, der kun overgås af smilene på deres læber. I bragende solskin har de tidligt på aftenen landet havørreder på 5,5 kg og 6,4 kg og haft kontakt til flere gode fisk. Fiskefeberen indfinder sig på stedet, og næste morgen står jeg på pladsen en god time inden solopgang.
Kystfiskeriet i sommervarmen kan virkelig overraske, og mens de fleste af mine fiskekammerater er skræmt bort af hornfiskenes tilstedeværelse, gået på fiskemæssig sommerferie eller gemmer sig i nattens mulm og mørke langs åen, så har jeg nu alle muligheder for at triumfere langs kysterne. Der er nemlig meget langt mellem kystfiskerne i sommermånederne, men ikke særligt langt mellem adrenalinsusene, når endnu en havørred hugger.
Grib muligheden og giv sommerkysten en chance – du bliver næppe skuffet.

DSC 0195 Et rev med god strøm er den ultimative sommerplads

Sommerpladsen – strømfyldte rev
Mængden af føde langs kysten er enorm, og for havørreden handler det kun om at æde og vokse, inden de biologiske drifter starter vandringen mod gydevandløbene. Et godt udgangspunkt er derfor at søge hen, hvor fødeemnerne findes. Den gode sommerplads er et veldefineret rev med en god strøm henover. Denne plads er en klassisk havørredmagnet i sommermånederne og virker især, fordi stimer af havørredens større byttedyr tiltrækkes af de lavvandede kysters fødeudbud. Det er småfisk som tobiser, sild, brisling og kutlinger, som sommeren igennem træffes kystnært i jagten på mysider og andre små krebsdyr, som er et særdeles let bytte i det strømfyldte vand. Når du affisker revet vil du ofte opleve, at fiskene står på ”læsiden” med hovedet op imod strømmen. Det skyldes, at hele fødekæden ofte presses herind af strømmen, så havørreden får maden serveret lige for næsen af sig. Er fiskene ikke at finde på revet, så prøv at affiske de nærliggende kyststrækninger og gerne på steder med markante strømskel. Du kan kende strømskellet som en blank stribe i den krusede overflade. Når revet har fået ro, kan du affiske det igen, da der nogle gange skal de helt rette strømforhold til, før havørrederne trækker ind over revet. Generelt skifter jeg meget sjældent plads under mit sommerfiskeri i modsætning til resten af året, hvor mobilitet er er nøgleordet. Det skyldes dels, at mine sommerture oftest er så korte, at det ikke kan betale sig at køre til en ny plads og dels, at de gode sommerpladser ofte fisker så stabilt, at der som regel altid er en fisk at komme efter.

Snyd ikke dig selv for hyggen ved at lave bål på stranden, mens aftenens fiskeri evalueres, og der ventes på morgendagens komme. Strandene langs kysterne er for langt hovedpartens vedkommende ejet og administreret af staten, og her er det normalt tilladt at opføre mindre bål i strandkanten
Snyd ikke dig selv for hyggen ved at lave bål på stranden, mens aftenens fiskeri evalueres, og der ventes på morgendagens komme. Strandene langs kysterne er for langt hovedpartens vedkommende ejet og administreret af staten, og her er det normalt tilladt at opføre mindre bål i strandkanten

Tidligt op og sent i seng
Som udgangspunkt kan havørreden fanges døgnet rundt om sommeren, men på de fleste kystpladser er det suverænt morgen- og aftenfiskeriet, der er mest givtigt. Når man kommer hen i juli og august måned kan fiskeriet stadigvæk være rigtig godt allerede ved 20-tiden, selvom den klassiske regel siger, at fiskeriet først topper omkring den gyldne time i skumringen. Skal man således prioritere sin tid, vil jeg anbefale at starte klokken 20.00 og fiske til senest midnat eller starte ved 4-tiden og fiske til 7-8-tiden. Ingen regler uden undtagelse og med dage med riv og rusk og vekslende vejr kan det sagtens lade sig gøre at fiske havørreder hele dagen. Har du alligevel revet en hel dag ud af kalenderen, så kan der med lidt opsøgende arbejde og fokus på pladser med dybt vand og god strøm bestemt også findes fisk i højt solskin, mens alle andre er taget på stranden. Men det kræver dog lidt benarbejde og vilje til at prøve en del forskellige pladser.

DSC 0005 Er vandet helt stille og klart, kan det være en fordel at tage fluestangen i brug til de sky havørreder, der viser sig i overfladen

Overnat på stranden
En af de helt store oplevelser ved sommerfiskeriet er muligheden for at overnatte på stranden. Herved får man tid til både aften- og morgenfiskeriet, og når mørket sænker sig, kan man samles om et bål og måske nyde aftenens fangst eller en kold øl. Der er en helt særlig ro og stemning ved at døse hen til lyden af havets konstante tilstedeværelse og samtidig vide, at man om få timer får endnu en chance for at kroge en stærk sommerørred. I Danmark må man heldigvis gerne overnatte på stranden, så længe man ikke slår telt op. En anden mulighed er at finde ly ved en fast base med tag over hovedet. Langs de danske kyster er der et hav af shelters, som er tilgængelige for alle. Med app´en Shelters eller på hjemmesiden www.udinaturen.dk kan du finde det perfekte overnatningssted på en kystplads nær dig. Nogle shelters kan man booke gratis på forhånd, mens andre kan benyttes efter førsttil- mølle-princippet.

Spin i ekspresfart
Sommerfiskeri på kysten er lig med fart over feltet. Det skyldes, at fiskene er helt oppe i gear og meget fokuserede på at sikre den størst mulige tilvækst. Samtidig er vandtemperaturen så høj, at havørredens stofskifte fungerer helt optimalt. Det er således kun mængden af indtagne fødeemner, der sætter grænsen for, hvor meget havørreden kan vokse. Mine kystagn er derfor typisk slanke gennemløbsblink og woblere, som fiskes ind så hurtigt, at de akkurat ikke bryder overfladen eller kun gør det engang imellem. Den teknik er uhyre effektiv samtidig med, at den giver spektakulær underholdning, når havørreden med tydelige bølger følger efter blinket, eller når de med store hvirvler eller plask inhalerer din agn. Teknikken har yderligere den fordel, at havørreden i klart vand får kortere tid til at gennemskue bedraget. Er du således kommet afsted en dag hvor kysten ligger helt død hen, og ikke en vind rører sig, så vil speedspin ofte kunne udløse hugget, selvom forholdene ser noget nær umulige ud. Agn med en kastevægt på 16-22 gram er at foretrække, men sørg for at tjekke deres gang ved høj fart. Nogle agn egner sig ikke særligt godt til denne teknik. Hen på sommeren kan de lange fioliner (strengetang) være en pestilens på mange kystpladser. Ved højvande kan speedspin med et blink med en enkeltkrog være eneste mulighed for at affiske disse pladser effektivt. Havørreden elsker nemlig at trække rundt mellem fiolinerne.

IMG 8509
Et hurtigt fisket søm kort før solopgang har lokket endnu en god sommerfisk i fælden.
IMG 3011.

Store og stærke
Sommerens havørreder er ofte i topform og kæmper bedre end på noget andet tidspunkt af året. Således vil man opleve, at selv målsfisk giver kamp til stregen. Er man i tvivl, om der også findes store havørreder inden for kastehold om sommeren, så skal man bare tage en snak med en af de utallige UVjægere, der i sommernatten sniger sig rundt langt de danske kyster.

Deres historier om kæmpehavørreder og fangster kan tage pusten fra selv den mest garvede kystrotte. Enstemmigt kan de fortælle, hvordan selv de største havørreder ofte står få meter fra havstokken. At kroge de store drømmefisk handler som altid om at være på det rette sted på rette tidspunkt. Senere på sommeren er der dog en tendens til, at de store fisk samler sig i kortere eller længere perioder på udvalgte pladser langs kysten. Har man således fået hul på bylden eller set andre lande en stor fisk, så er det ikke usædvanligt, at der svømmer flere rundt derude i samme størrelse.

Visuelle oplevelser
Havørrederne ses ofte i overfladen på denne tid af året. Typisk ser man ørrederne, når de springer fri af vandet, men med lidt træning lærer man også at se, når de tager fødeemner på eller lige under overfladen, eller når de jager tobiser på lavt vand. Har man spottet en fisk gælder det om at kaste sin agn et stykke forbi den sete fisk og så spinne den ind i højt tempo og med stor variation. Tager havørreden ikke agnen, men bliver ved med at vise sig, så skift til noget radikalt anderledes som for eksempel et lille blink eller bombarda og flue. Er man fascineret af det visuelle fiskeri, så vil man på de blikstille dage ofte kunne bevæge sig langs med kysten og koncentrere sig om at fiske til sete fisk. Der er næsten garanti for at spotte fisk med denne teknik, men at få dem til at hugge kan være en helt anden sag. Her vil spinnefiskeren ofte komme til kort over for fluefiskerens mulighed for en elegant præsentation af en lille flue.

Billede 020
Havbars og makrel kan være kærkomne bifangster, og de kan fanges med samme grej og teknik, som man bruger til havørrederne.
IMG 2105
Af og til blander fjæsingen sig også i gildet, og her gælder det om at passe på, så ikke du bliver stukket af dens giftige pigge.

Bifangster
Til forskel fra årets øvrige måneder, så har havørreden ikke længere kysterne for sig selv. Makrel, hornfisk, havbars og sej er ofte at finde inden for kastehold og kan dermed bidrage til underholdningen. Specielt makrellerne kan bringe smilet frem hos de fleste kystfiskere, når de hugger knaldhårdt og med deres insisterende udløb nægter at give op. Hornfiskene er ilde set af mange kystfiskere, som hellere vil gå en hel dag uden hug end at fange et par hornfisk. En lidt skør holdning og specielt taget i betragtning, at hornfisken ofte opsøger de samme pladser som havørreden. Det er sket adskillige gange, at jeg har affisket en længere strækning uden hug og så er rendt ind i en stime hornfisk og havørreder på samme lille område. Mit råd er derfor at man glædes over sommerens mangfoldighed af liv på kysterne og værdsætter, at de danske kyster trods alt indeholder tilstrækkeligt med føde og variation til at understøtte mere end blot en enkelt fiskeart.

Artiklen er bragt i Sportsfiskeren 4-2018