Sådan laver du bål på kysten

DSC 5141

Ilden fungerede oprindeligt som en lyskilde til at holde rovdyr væk, og den gav os mulighed for at lave mad og holde varmen. Men hvordan laver man egentlig det perfekte bål, når kulden bider, eller sulten melder sig på kystturen? Du får svaret her.

Gennem årtusinder har ilden haft en beskyttende og varmende effekt for os mennesker, men den dag i dag er den ikke længere en livsnødvendighed. Nu fungerer bålstedet i stedet som et socialt samlingspunkt, når der er behov for en bid mad eller en kærkommen kaffepause fra fiskeriet.

Men det kræver både lidt teknik og snilde at lave det perfekte bål – især når vind og vejr er dine værste modstandere.

Her guider jeg dig til, hvordan du laver det perfekte bål på kysten.

1.1

FEM BÅLTIPS

1. Det er en god idé at lave et lille bålsæt. Fyld en lille vandtæt lomme med for eksempel birkebark, avispapir, en lighter og en tændstikæske – så kan du altid lave bål.

2. Birkebark er særligt godt til optænding, og hvis man finder det, kan man med fordel gemme noget til sit bålsæt.

3. Hvis det har regnet på kysten, og alt er fugtigt, skal man prøve at finde smågrene og materiale til optændingsbrænde blandt buske og under store træer.

4. Hvis du blot skal koge vand over bål, så vær forbedret. Fyld din gryde eller kedel, så den står klar, inden du går i gang med bålet. Hvis forholdene er rigtig svære, skal man være effektiv.

5. Sørg altid for et sikkert bålsted, hvor ilden ikke kan løbe.

1

1 - FIND BÅLPLADS OG BRÆNDE
Start med at finde den rigtige plads med læ, hvor du kan finde brænde i nærheden. En lille fordybning i sandet eller en lille stensætning omkring bålpladsen kan for eksempel give læ. Når du starter eftersøgningen på brænde, er vigtigt at tage sig god tid med at finde det rigtige materiale – det er nemlig grundlaget for succes.

2.2

2 - KLARGØR BRÆNDE EFTER BEHOV
Saml optændingsbrænde og grene efter behov. Tørt græs, siv, smågrene og birkebark er godt til at starte dit bål. Selvfølgelig må man godt "snyde" med lidt avispapir. En lille økse er god at have med til de større grene, men husk at man ikke må hugge i levende træer.

3

3 - BYG BÅLET OP
Det er vigtigt at bygge bålet luftigt, ellers risikerer man, at det kvæler sig selv. Start med det tørre optændingsbrænde, derefter smågrene, og til sidst de lidt større grene.
Vent med de største grene, til du har godt gang i bålet. Vægten kan gøre, at dit bål kollapser, og så er du nødt til at begynde helt forfra. Det er altid en god idé at gemme en lille smule af dit optændingsbrænde til at lægge ovenpå, hvis det er svært at få gang i de større grene.

4

4 - TÆND OP
Tænd op for bålet fra undersiden. Det er nemmest med en lighter, hvis vejret tillader det. Hvis det blæser meget og/eller regner, så foretrækker jeg tændstikker. Her kan man tage et par tændstikker og holde dem sammen som en, da det næsten giver næsten en lille eksplosion, som kan tænde under selv de sværeste forhold. Brug din krop til at give bålet læ for vinden. Nogle gange bliver man også nødt til at puste på bålet for at give det ekstra ilt.

5

5 - VÆR TÅLMODIG OG SMID STØRRE GRENE PÅ
Tålmodighed er måske lystfiskerens bedste egenskab. Den er også værdifuld, når du laver bål, for ved svære forhold med vind og regn, kan det tage tid, inden flammerne får fat. Husk altid have et par ekstra smågrene i hånden, for med dem kan du skrue op for varmen, hvis ikke der er nok gang i det. For eksempel ved madlavning.

6

6 - SLUK BÅLET EFTER DIG
Nu har du bygget det perfekte bål, som løbende kan fodres med store stykker brænde, indtil du ikke har brug for det mere. Når du er færdig ved bålet, er det vigtigt, at det slukkes ordentligt, og det gøres bedst med vand. Når det ikke ryger mere, er der ikke flere gløder.

 

VÆRD AT VIDE

Hvad må jeg samle
mst.dk/friluftsliv der er Miljøstyrelsens hjemmeside, kan du finde reglerne for at samle grene, kviste og løv i skoven ned til kysten. Her kan du også finde ud af, hvor meget brænde du må samle på kysten.

Regler: bål på strand
Du må lave bål på den vegetationsfrie, ubevoksede del af stranden, men ikke i klitterne. I nogle tilfælde kan bål på stranden dog være forbudt som følge af lokale, kommunale brandvedtægter.

Brandmyndighederne kan i tilfælde af tørkeperioder eller på grund af andre ekstraordinære forhold udstede forbud mod enhver form for afbrænding i det fri.

Sørg for, at bålet er forsvarligt slukket, når du forlader det, og dæk aldrig et ulmende bål til med sand. Gløderne er varme i lang tid og barfodede strandgæster, kan blive forbrændt.

Artiklen er bragt i Sportsfiskeren 3-2020