Sådan desinficerer du dit fiskegrej

Grejæske

I forbindelse med udbruddet af den smitsomme og dødelige fiskesygdom IHN er der indført krav om desinficering af fiskegrej efter endt fisketur i de vandløb, der kan være ramt af smitte. Læs her, hvordan du desinficerer dit grej.

Har du fisket i en af de pågældende restriktionszoner for IHN er det påbudt at desinficere sit fiskeudstyr efter endt fisketur.

Du skal rengøre og desinficere alt grej, der kan have været i kontakt med fisk eller fiskevand. Det gælder for eksempel stænger, hjul, liner, kroge, spinnere, blink, fluer, vaders og vadestøvler.

Til desinficeringen skal bruges et godkendt desinficeringsmiddel, og du skal følge brugsanvisningen på desinfektionsmidlet, herunder korrekt dosering af produktet.

Der findes flere produkter på markedet. Danmarks Sportsfiskerforbund anbefaler Virkon S. Fødevarestyrelsen oplyser, at doseringsvejledningen på produktet skal følges. Det er en dosering på 1 %.

Desinficeringsguide:

1. Skyl og vask dit grej i vandhanevand.

2. Opløs Virkon S i den på pakken angivne opløsning. Vent til pulver/tabletter er fuldstændig opløst. Opløsningen er aktiv så længe den er lyserød. Undlad indånding af dampene.

3. Det rengjorte fiskeudstyr lægges kortvarigt i en balje med opløsningen eller oversprøjtes med desinfektionsmidlet. Lad opløsningen virke på grejet mellem 5-15 minutter. Børst evt. med en blød børste så alle revner og kroge renses.

4. Skyl derefter udstyret med rent vand og tør af med en våd klud.

Find mere information i Fødevarestyrelsens desinfektionsvejledning her.