Sæsonstart: Laks til tre foreningsformænd

Brede2 Mellem formandsopgaverne fik Johannes Christensen også selv tid til at fiske. Resultatet blev lørdag morgen en flot laks.

Laksepremieren bød på fremragende fiskeri ved Brede Å, Ribe Å og Kongeåen i det sydvestjyske område, og bemærkelsesværdigt var det, at formændene for de tre foreninger alle havde held med at lande en flot laks i løbet af de første dage i den nye sæson.

Forventningerne til årets laksepremiere ved de sydvestlige åer i Jylland var kun præget af forsigtig optimisme, da vandtemperaturen var lav efter et forholdsvis koldt forår, men flere steder var fiskeriet forrygende. Ved Kongeåen var kvoten for store laks allerede opbrugt efter to dages fiskeri.

Vi har talt med foreningsformændene for Brede Å Lystfiskerforening, Ribe Sportsfiskerforening og Sydvestjydsk Sportsfiskerforening for at høre, hvordan premieredagene er forløbet. De var alle tre rigtig godt tilfredse med forløbet, både på det helt overordnede plan, men bestemt også på det helt personlige plan. De havde nemlig alle tre held med at fange laks i løbet af de første dage.

Laks fra morgenstunden i Brede Å
I Brede Å blev årets laksesæson skudt i gang med overvældende mange spændte lystfiskere, flot vejr og laks fra morgenstunden.

– Solen var kun lige stået op, da det første billede med laks tikkede ind på Facebook. Det var Allan Jacobsen, der leverede en fin laks på 90 cm og 6,5 kg. Han er i øvrigt kendt for at være leveringsdygtig på premieren og altid i de tidlige morgentimer, fortæller foreningens formand Johannes Christensen.

Kort tid efter kom den næste laks. Denne gang var det René Madsen, der efter bare 22 minutters fiskeri kunne lande et pragteksemplar af en laks på 94 cm og 9,25 kg, mens Nis sluttede dagen med en laks på 86 cm og 5,5 kg. Senere på formiddagen lykkes det Finn Sønderskov at overliste en flot havørred på 71 cm og 4,1 kg.

Bedre end forventet
– Vi har snakket med flere, der har mistet laks, og vi må sige, at premieren er gået bedre, end vi turde håbe på. Selv om premieren var en særlig Corona-version, så har det på ingen måde kunnet spænde ben for glæden ved fiskeriet og fællesskabet, der blev gennemført på afstand. Selv om der var rift om pladserne, er dagen forløbet yderst positiv. Der blev taget hensyn til hinanden, fortæller Johannes.

Brede4 Brede Å viste sig fra sin smukkeste side på premieremorgenen.

Formandslaks på andendagen
– Min premiere gik stort set som forventet. Jeg fik fisket lidt de første tre timer, og så gik der snak i den, da jeg tog rundt og hilste på dem, jeg kunne nå inden middag. Jeg mærkede eller så ingen fisk, fortæller Johannes.

Resten af dagen gik med fiskeri og snak, så da solen gik ned, var han mør oven på en fantastisk dag, som gik bedre end forventet, og dagen efter startede han tidligt ved åen sammen med en makker.

– Vi gik med orm, og på et tidspunkt følger en fisk min orm op i overfladen. Vi snakkede om, at det kunne være en gedde, da jeg ikke kunne se den tydelig nok til at vide, hvad det var. Der sker ikke mere, og vi vender tilbage en halv time senere med spinner, fortæller Johannes og fortsætter:

– Min makker fisker først pladsen uden held. Var det en gedde, ville den sandsynligvis komme hurtig, men der skete ikke noget. Jeg synes, det var mærkeligt, at der ikke var noget, så jeg gik derhen efter ham. Fire kast, og så var der hug. En rigtig fin laks på 95 cm og 7,6 kg fanget på en sort/rød kondomspinner.

– Det havde vi alligevel ikke regnet med, og sammen fik vi oplevelsen, slutter den glade formand.

Se status for laksekvoter i Brede Å her.

Dårlig timing
For Jens Hygum, der er formand for Sydvestjydsk Sportsfiskerforening, var der udsigt til en usædvanlig premiere, for sidst i marts var han indkaldt til udskiftning af det venstre knæ.

– Mega dårlig timing, men sådan var det, og jeg måtte så undvære at komme på fisketur fredag den 16. april i 2021. Jeg havde håbet på at kunne komme til åen med hjælp fra krykker, sidde på en bænk, drikke en kop kaffe og ikke mindst få en snak med dem, der nu kom forbi, fortæller Jens.

Men genoptræningen gik over alt forventning, og efter et par uger kunne han køre bil igen, og der var forhåbninger om, at det ville blive muligt at komme ud til åen med fiskestangen.

På premieredagen skulle han dog til genoptræning om morgenen, og senere var han som formand ude at hilse på ved både Kongeåen og Sneum Å, men ved middagstid blev der endelig tid til en fisketur.

Svigerfar Thomas Med Premierelaks På 90 Cm. 7,8 Kg. En kombination af begynderheld og god guidning resulterede i en flot laks til Jens' svigerfar.

Begynderheld og god guidning
– Omkring middag var jeg ved at være klar til at mødes med min kone og min svigerfar. Svigerfar var blevet lokket med til åen for første gang nogensinde, og med døgnkort, festivalstol og fiskestang med ormerig fik vi ham placeret ved et giftigt hul, fortæller jens og fortsætter:

– Jeg fik rigget fluegrejet til, men det blev jeg hurtigt træt af, så jeg satte mig for at slappe lidt af. Jeg ser godt at svigerfar rejser sig og ser lidt anspændt ud på sin stang, og pludselig siger han, at der er noget på hans stang.

Jens ser på hans fiskestang og kan ikke se ret meget krumning, så han tænker, det er en aborre og beder ham rulle ind og sætte en ny orm på.

– Da han begynder at rulle ind, spænder stangen helt ned i korken, og så kunne det nok være, jeg fik fat i krykkerne og haltede til hjælp. Med lidt hjælp fra min makker Holger Wulff får de fisken ind, så jeg kan gaffe den og få den sikkert på land. Svigerfar - og os andre - var helt overstadige, og nu lå der en super fin laks på 90 cm og 7,8 kg i græsset. Begynderheld? Sikkert! Godt guidet? Bestemt! fastslår Jens.

Jens Lygum, Laks 87 Cm. 7 Kg. 2 Et nyudskiftet knæ kunne ikke hindre Jens Lygum i at fange en premierelaks i Kongeåen.

Formandens tur
Lørdag gik turen igen til Kongeåen, men uden svigerfar, der ikke ville med, når en eventuel ny laks skulle genudsættes.

– Jeg tog derfor selv på en lille formiddagstur med ormestangen, og efter en times tid så jeg ryggen af en laks, der brød overfladen, og i det andet drev tog en noget grådig fisk ormen, og jeg kunne kroge og fighte min Kongeå laks 2021. Med hjælp fra min gode ven Lars Hammer-Bek fik vi gaffet laksen på 87 cm og 7,0 kg, fortæller jens og afslutter:

– Fantastisk hvad kirurgerne kan gøre i dag. Efter tre en halv uge kunne jeg med lidt besvær komme til åen, gå med fiskestang og krykke og ikke mindst få lov til at hjemtage en super smuk laks. Det er skønt at være lystfisker.

Se status for laksekvoter i Kongeåen og Sneum Å her.

Martin

Den halve kvote brugt i Ribe
Claus Ehmsen, der er formand for Ribe Sportsfiskerforening, kunne fortælle om en forrygende premiere, hvor han på sin tur ved åen fik set mange fisk og set mange fighte laks. Trods en ihærdig indsats og flere skift mellem flue og spin havde han dog ikke selv held de første dage, men mandag morgen lykkedes det endelig.

– Jeg gik og fiskede med spinner ved Fladså, da hugget kom, og resultatet blev en laks på 7,34 kg og 89 cm, fortæller Claus.

Mandag var der fanget 13 laks på den store kvote, så der nu er 12 tilbage, og Claus fortæller, at de bevæger sig godt rundt i hele åsystemet.

En af de andre, der havde heldet med sig i Ribe, var Martin Schack. Efter først at have tabt en laks, lykkedes det ham at overliste en smuk fisk på 95 cm og 8 kg.

Se status for Ribe Å-systemet her.

Claus Mandag morgen lykkedes det Claus Ehmsen at fange sin premierelaks i Fladså.