Sådan fanger du pighvar på Vestkysten

2017 05 11 16.35.02 Pighvaren hugger både på blink og ophænger. Her har den taget en gummitobis, der blev fisket som ophænger.

Mange er de senere år blevet fascinerede af fiskeriet efter pighvar ved den jyske vestkyst, hvor de eftertragtede fladfisk kan fanges helt inde ved land. Ebbe Meldgaard Petersen, der er instruktør i Danmarks Sportsfiskerforbund, er blandt dem, der med held har dyrket fiskeriet, og vi har bedt ham komme med nogle tips til dem, der gerne vil i gang. Tjek dem her.

Når det er sæson for pighvar på den jyske vestkyst, bliver man sjældent alene ved stranden, for det er i de senere år blevet en folkesport, der trækker folk til langvejs fra.

Fiskeriet har især været koncentreret om strækningen fra Blåvands Huk nordpå til Nymindegab, men har man mod på at opsøge nye strækninger, er der helt sikkert bedre plads.

Ebbe Meldgaard Petersen er instruktør i Danmarks Sportsfiskerforbund og laver blandt andet kurser i pighvarfiskeri, så vi har derfor spurgt ham om nogle gode tips til dem, der gerne vil prøve fiskeriet. Her er hans bud.

Udgangspunkter
Her er nogle steder, hvor du kan begynde dit fiskeri:

 

Blåvand.

Vejers. På strækningen sydpå kan man køre bil på stranden.

Grærup.

Børsmose. På strækningen nordpå kan man køre bil på stranden.

Henne. Bemærk helårsfredningsbælte ved Henne Å.

Houstrup.

Fisk opsøgende
Ligesom ved kystfiskeri efter havørred gælder det om at få affisket en masse vand, så du finder fiskene. De steder, hvor man må køre bil på stranden, er der mange ”bagagerums-fiskere”, der parkerer og fisker lige ud for bilen. Det kan selvfølgelig godt give fisk, men det er langt mere effektivt at vælge de bilfri strækninger og så affiske systematisk.

Kast i vifteform og fisk din rig helt nede langs bunden. Sørg for også at fiske helt tæt på land, lige hvor bølgerne knækker. Det er nemlig ofte her, du finder fiskene. Vad derfor ikke særlig langt ud, for så kan du opleve, at du mister fodfæstet, når du træder på en pighvar.

Ebbe Ebbe laver kurser i pighvarfiskeri for Danmarks Sportsfiskerforbund. Her har han fundet en af de rigtig store plader.

Bedst i klart vand
Jeg oplever det bedste fiskeri, når der har været fralandsvind i et par dage, så vandet er klaret op. Derimod oplever jeg ikke den store forskel på, om det er stigende eller faldende vand.

Langs den sydlige del af Vestkysten er der stor forskel på høj- og lavvande, og fiskene flytter sig i takt med ændringerne i vandstanden, og er du heldig, kan du finde et ”hul”, hvor der ligger mange fisk samlet på et mindre område.

Sæson
Jeg starter som regel mit fiskeri i starten af april, men det er meget afhængigt af vejrsituationen, og så fisker jeg helt hen til og med august.

Søg nye pladser
Strækningen fra Blåvands Huk op til Nymindegab er velbesøgt, så jeg er begyndt at søge længere nordpå, for jeg er sikker på, at der er chancer hele vejen langs vestkysten.

Rig og stang
Mit udstyr er et solidt spinnesæt, der kan håndtere pirke op til 80 gram. Jeg bruger mest sølvfarvede pirke på 40-80 gram og en ophænger, der består af perler og et spinnerblad. Farverne perlemor og hvid virker rigtig godt.

Mindstemål
Der er i øjeblikket ikke noget mindstemål på pighvar langs den jyske vestkyst, men der er ikke meget kød på de små, så overvej et personligt mindstemål på 35-40 cm. Så får du mere ud af fisken hjemme i køkkenet og er samtidig med til at passe på bestanden.

Sådan kan du lave et rig til dit pighvarfiskeri
Senja Furbo har lavet en instruktiv video med tips til, hvordan du kan lave dit rig. Du kan se den her.