Grove gedder i marts

Magnus Magnus sluttede turen den 28. februar af med dagens største gedde, der vejede 10,2 kg.

Det er her i marts, du har chancen for at lande en af de helt tunge gedder, inden fredningen starter 1. april. Vi har talt med en garvet søfisker og et par unge fyre, der alle har hang til de store rovfisk. Her får du deres tips til at overliste de grove gedder i størrelse XL.

Drømmer du om en gedde over de magiske 10 kilo? Så er det lige nu, at du har chancen for at fange tykke og velnærede gedder.

Isen er nu ved at slippe de sidste steder, så bådene kan komme ud på vandet, men du kan også satse på at vadefiske langs bredden, som Magnus Jørgensen og Malthe Elkjær Andersen gjorde den 28. februar ved en privat sø i Jylland.

Dagens imponerende resultat for de to 18-årige gutter fra Jylland blev mange gedder under 6 kilo, adskillige over 6 kilo, og turen kulminerede med en flot gedde på 10,2 kg fordelt på 103 cm.

Flest hug i spinstoppet
Når Magnus Jørgensen går efter gedderne, er det spinnegrejet, der kommer i brug. Og han understreger, at fiskeriet op mod gydningen godt kan være udfordrende, da gedderne begynder at tænke på andet end mad. Det handler derfor om at finde det rette udstyr og teknik, og selv små justeringer kan være afgørende for resultatet.

– Det handler i høj grad om at fiske langsomt, når det er så koldt i vejret. 3-5 omdrejninger på hjulet i roligt tempo, efterfulgt af et langt spinstop, varierende fra 2-5 sekunder. Selve spinstoppet er uhyre vigtigt, især om vinteren. 95% af alle gedderne, jeg fanger på spin, hugger i spinstoppet, fortæller Magnus.

Fisk dybt og langsomt
– I forhold til valg af agn, går jeg næsten altid med Savage Gears River Roach i forskellige farver. Det er dog klart de naturlige farver, som jeg har mest held med, og som efterligner deres naturlige bytte mest muligt. Jeg benytter mig også af andet endegrej, men det er meget sjældent. River Roachen har aldrig skuffet, så hvorfor lave om på noget, der bare virker, siger han.

– Når vi snakker om dybden, vi fisker i, så er det meget karakteristisk, at gedderne befinder sig helt nede på bunden om vinteren, og det er også her, at din agn helst skal fiskes, slutter Magnus.

Malthe Malthe fik flere gedder over 6 kilo på turen den 28. februar. Denne vejede 7,2 kg.

Fede oplevelser med fluestangen
Mens Magnus går med spinnegrej, er det fluestangen hans makker Malthe Elkjær Andersen tager i brug.

– Jeg er intens fluefisker efter de grove gedder, og der er ikke noget federe end at mærke suget i linen og mærke de tunge hovedrusk, når man løfter stangen. Det er i de øjeblikke, det hele går op i en højere enhed, fastslår Malthe.

Store fluer og varieret fart
– De store gedder er ikke bange for at spise store ting. Vi har før set gedder med andre gedder i munden, så vær ikke bange for at sætte store agn på. Især store geddefluer på 50 cm kan gøre underværker, når det gælder de grove gedder, fortæller Malthe og fortsætter:

– Fart har også tit noget at sige, når man skal lokke de store gedder. Tit skal det gå så langsomt som muligt med så mange spinstop som muligt. Store fluer, som svæver godt i vandet, er et godt våben til dette. Man skal heller ikke være bange for at sætte farten op. Vi har før set, at de store gedder reagerer på deres instinkt, når noget, der ligner en fisk, flyver lige forbi dem. Især i lavvandet søer har dette vist sit værd. Det er også et kæmpe plus, at se gedden komme i en kæmpe trykbølge bag fluen, hvor man laver spinstop, og gedden så inhalerer fluen eller agnen.

Variation er vigtig
Malthe understreger, at variation er vigtigt, for fiskeriet kan ændre sig meget fra dag til dag. Nogle dage er det kæmpefluer på 40-50 cm, der er sagen, mens det andre dage er mindre fluer på 10-15 cm i skrigende farver, der kan udløse hugget.

– Jeg elsker fluefiskeriet og fanger altid fisk på det, men der er også dage, hvor det bare er spin eller for den sags skyld død agn, der er bedst. Man skal aldrig undervurdere, hvor effektiv en død skalle kan være, fortæller Malthe og afslutter:

– Det gælder også om at kende sin besøgelsestid. Flere gange har jeg set, at de store gedder hugger på meget bestemte tidspunkter. Det varierer fra sø til sø, men mange gange er det lige før solnedgang, vi har fået de største. Det gælder om at lære sit vand at kende og kende fiskenes hugperioder.

Ville du se mere til Magnus' og Malthes vilde geddefiskeri, så hop ind på deres Instagram-profil Fishingfanaticsfromvest.

Gedde 30. Marts 1095 Cm I 2017 sluttede Klaus marts måned af med en gedde på 11 kg.

Store agnfisk
Klaus Vestergaard, der er formand for Nive Å’s Lystfiskerforening, ser frem til at komme ud på de store sjællandske søer i løbet af de kommende uger, men forudser dog, at kulden i februar betyder, at fiskeriet kommer lidt sent i gang.

– Men der skal nok ske noget i løbet af de næste par uger og så er jeg klar i båden med mine store agnfisk. Når det gælder de store gedder i det kolde vand, bruger jeg altid agnfisk på minimum 25 cm. Det er enten skaller eller små rimter, som jeg fanger i Køge Å eller Suså, fortæller Klaus.

Dørger langsomt
Han agner skallerne, så krogene sidder så frit, som muligt, og dørger dem rundt i søen med langsom fart. Klaus fisker agnfiskene cirka en meter over bunden på 6-8 meters dybde og ind mod lavere vand.

– Jeg varierer hastigheden lidt og sejler i zigzag. Den lille ændring i fart, der kommer, når båden drejer, kan være det, der udløser hugget, slutter han.

De store agnfisk sikrer, at det kun er de store fisk, der hugger. Snitstørrelsen når over tre kilo, og Klaus er ikke uvant med at få nogle af de helt store over 10 kg i båden.

Husk, at gedden i ferskvand er fredet 1. april-30. april, og i saltvand, herunder brakvand, er fredningstiden fra 1. april til 15. maj.