Skumfiduser til varmere tider

IMG 2714 Skumfluefiskeriet efter havørred i åen er et sjovt og visuelt fiskeri med masser af overfladeaction. Foto: Daniel Holm

Kan du forestille dig en lun sommeraften ved åen, hvor en stor ørred stiger op og tager din skumflue? Det er nemt at drømme sig væk i den kolde tid, og selv om der er lang tid til, så er det godt at være forberedt. Her deler tre dygtige skumflue-fiskere deres erfaringer og giver tips til dit arbejde ved fluestikket.

Vintervejret er gråt og kedeligt, og derfor sidder mange lystfiskere lige nu og drømmer sig væk til sommerens mange fiskemuligheder. En af dem er det spændende fiskeri med skumfluer, som flere og flere har kastet sig over. Og ikke uden grund – det er nemlig et vanedannende fiskeri, som kan dyrkes ved både å og kyst.

Tre dygtige lystfiskere kommer her med deres bedste tips og tricks til skumfluefiskeriet, og de deler ovenikøbet deres bedste bud på den helt rigtige skumflue med dig. Så find fluestikket og materialerne frem og bind skum og sommerdrømme på din krog.

Peter Birch Christensen // Brenda-billen

Skumbille fiskeriet er utvivlsomt min foretrukne metode til havørrederne. At se en stor havørred rejse sig og aggressivt angribe fluen er for mig dybt vanedannende.

Skumflueversion af Brenda
Mønsteret til min foretrukne skumflue har sit udspring i Ove Monrads kendte flue: “Brenda”. Min version minder dog ikke meget om Oves, men farverne er genkendelige.

 

Jeg binder den primært på rør og monterer den med en str. 10 modhageløs enkeltkrog.

 

Materialer til fluen
Rør: Orange Frodin FITS str. XS

Krop: Salmo Surpreme dubbing

Kropshackle: Brun hane

“Vinge”: 2x Wapsi 3 mm tan/brun skum

Ben: Grizzly barred orange/sort

Strike indikater: Grønt skum

Øje: Rødt/sort

 

Både aktivt og deaddrift
Jeg fisker skumbillen præcis som med andre mønstre. Oftest er det blindt til kendte eller mulige standpladser og altid opstrøms. Jeg varierer imellem deaddrift og aktivt at tage fluen hjem.

Jeg oplever stor variation i havørredens interesse i forhold til affiskning, men oftest reagerer de mere aggressivt på en aktivt fisket bille. “Brenda-billen” har kun et par år på bagen, men er hurtigt blevet mit førstevalg - både i åen og fjorden.

Billens farvekombination tiltrækker ofte lidt større fisks opmærksomhed, og hvis ikke de tager den, reagerer de med en kraftig markering på den.

Foretrækker rørflue
Rør eller krog er jo en smagssag, men jeg anvender klart mest rør nu, modsat min begyndelse med skumbiller for år tilbage. Det kan virke idiotisk at binde en rørflue, for så at montere en enkeltkrog i den, men fordelen ved røret, synes jeg, er muligheden for at skifte krogen, flydeegenskaberne, samt det at fluen ikke sætter sig så hårdt i vegetationen på brinken - hvorfor kan jeg ikke forklare, men sådan virker det.

Image00006 Også de store ørreder går frisk til Peters skumfluer.

Peter Birch Christensen
44 år og bosiddende i Himmerland.

Fisker med skumfluer i både salt- og ferskvand, men særligt åfiskeriet har de seneste otte år primært foregået med tørflue efter havørred.

Find Peter på Instagram: @redtag13 eller @FoamFlyFun og på Facebook: Foam Fly Fun

Daniel Holm // Hang til overfladeaction

Kan man lide visuelt fiskeri med masser af overfladeaction, så er skumfluefiskeri i åen efter havørred lige sagen.

Jeg har mest fisket i mindre vandløb og på kysten, og det er et fiskeri, der netop egner sig godt til de mindre vandløb, hvor man kan snige sig ind på fiskene med en let klasse 5-udrustning.

IMG 5705 Daniel Hold bor i Århus og er forbundsinstruktør og medindehaver af Nordic Angler.

Spor i overfladen
Jeg kaster primært opstrøms, men hvis en god plads kun kan fiskes nedstrøms, så gør jeg det. Jeg tager fluen hjem, så den netop laver et v-spor i overfladen. Tit nøjes jeg med bare at løfte stangen stille og roligt, så fluen får den rette fart. Sker der ikke noget, går jeg nogle skridt videre og gentager.

Ofte bruger jeg 3-6 kast på en særlig oplagt standplads, for min erfaring fortæller mig, at fisken ikke altid tager fluen i første kast.

Jeg fisker tæt på begge brinker og omkring grødeklatter, så jeg kommer tæt på potentielle standpladser. Det virker også fint på lige strækninger, hvor der ikke er alt for dybt. Kun i åen dybeste huller, kan det være svært at lokke fiskene op til skumfluen.

Opstrøms ud – nedstrøms hjem
Jeg fisker tit opstrøms med skumflue, mens det endnu er lyst, og når det så begynder at blive mørkt, fisker jeg samme strækning nedstrøms med vådflue.

Min skumbille binder jeg i varierende størrelse og mest i farverne rød, gul og grå. Hvis fisken kommer op og markerer uden at tage fluen, giver jeg den lidt ro, og så skifter jeg til en mindre flue i en mere neutral farve. Det kan ofte få den til at tage i anden omgang.

Her kan du se, hvordan jeg binder mine skumbiller:

Daniel har også lavet en video, der viser, hvordan han fisker skumfluen ude ved åen. Se den her.

Stefan Beier // Klassisk skumbille i åen

Jeg er 38 år og arbejder til daglig som anæstesisygeplejerske på Århus Universitetshospital. Jeg har fisket havørreder i den lokale å i en del år, men altid med spinnestangen.

Sidste år satte jeg mig et mål om at ville fange en havørred på flue, og tilfældigheder gjorde, at det blev med skumbillen frem for vådflue. En blank havørred hamrede til skumbillen på min tredje tur, og jeg var efterfølgende fuldstændig solgt!

IMG 20210111 175911 470 Stefan fik hurtigt smag for fiskeriet med skumflue.

Det fedeste fiskeri
Jeg har aldrig oplevet sådan en afhængighed til et fiskeri før, og jeg måtte simpelthen lufte billen så meget som muligt for at blive klogere på fiskeriet og opleve adrenalinsuset, når en bille blev snuppet.

Den første fisk fik jeg midt-juni, den største var en 75´er (C&R), og det blev til 58 ture sidste år! I mit vandløb oplever jeg ikke skumbillen som mere effektivt end andre metoder til havørreden, men det er uden tvivl den absolut fedeste!

Skumflue inspireret af Daniel Holm
Stefan fisker med en skumflue, som er en version inspireret af Daniel Holms skumbille. Der er hans fiskekammerat Peter Wulff, der har siddet ved fluestikket. Her er nogle tips til fremstillingen.

 

Skum: Anvend det hårdeste skum, der produceres til skumfluer. Det er nemmere at stikke ud og holder til flere fisk.

 

Farver: Rød, gul, orange eller tan bliver kombineret med sort skum på toppen. Den røde version har været den foretrukne og derfor også givet flest fisk.

 

Krog: Anvender mest str. 6. Gerne Ahrex, der er en stærk krog.

 

Gummiben: Brug silikone. Fluerne får tæsk, og det kan de holde til. Bind benene i rigelig længde. Du kan altid korte dem ned på turen, hvis du finder det nødvendigt.

 

Vær klar og fokuseret
Mit fiskeri er et klassisk skumbille-fiskeri i åen: Jeg afsøger systematisk åen opstrøms med først korte og så længere kast og trækker fluen ind en anelse hurtigere end strømmen, således der danner sig et V efter fluen. Kendte standpladser får naturligvis en større opmærksomhed.

Jeg har meget fokus på at få forfanget strækket ud og derved opnå kontakt til fluen med det samme. Dette fordi langt de fleste af mine fisk har hugget umiddelbart efter fluens nedslag eller inden for de første to meter af fluens drev. Man skal være klar og fokuseret under fiskeriet, ellers misser man fiskene.

Mit fiskeri har primært været et par timer før og efter solopgang/solnedgang. Min gode skumbille-kammerat Peter Wulff har ligeledes haft fint fiskeri i dagtimerne, så det er et fiskeri, hvor mange timer kan bruges ved åen.

Klart vand og friske fisk
Vi har fisket på alle tidspunkter og under forskellige forhold, og det er svært at blive klog på et specifikt mønster for, hvornår havørreden vil til overfladen efter billen. Vandløbet skal dog være nogenlunde klart, så fiskene kan se fluen og uden alt for meget drivende skidt i vandet. Derudover gør det ikke noget at åen er fyldt med friske fisk. Og ellers handler det bare om at komme afsted.

Find Stefan og Peter på Instagram: @staf82 og @p.wulff_flyfishing_dk