Fiskerinderne: Sjovt samvær og bonusfisk

Tisvilde Der var ingen fisk hjemme, selv om Fiskerinderne var klar helt fra morgenstunden ved Tisvildeleje.

Coronakrisen i 2020 har givet mange tid og lyst til at kaste sig over lystfiskeriet. Kalle, der har fisket i mange år, fik overtalt sin gode veninde Stine til at tage med på kysten, og nu nyder de to Fiskerinder det sjove samvær og lader sig ikke slå ud af, at de store fangster lader vente på sig. Da vi var på kysttur med dem, fortalte de om en interesse, der virkelig har taget fart i år.

Det første lys er netop ved at bryde frem, da vi mødes på den udvalgte plads ved Tisvildeleje. Lidt i otte bliver der pludselig tæt trafik på den lille strandvej, men det er de lokale vintermorgenbadere, der indfinder sig, mens vi får fiskepladsen for os selv. Desværre har havørrederne ikke indfundet sig på revet denne morgen, og efter halvanden time skifter vi plads.

Jeg er i selskab med Kalle og Stine, som på Instagram er kendt under navnet Fiskerinderne. Vi har aftalt at fiske sammen i dag, og undervejs glæder jeg mig til at høre mere om, hvad der får to unge kvinder til at kaste sig ud i en fritidsinteresse, der er så mandsdomineret som lystfiskeriet.

Inspiration

Inspiration
Kalle har arvet interessen for at fiske fra sin far.

– Jeg startede som helt lille, hvor min far tog mig med på tur. Vi var med i en fiskeklub, hvor vi tog på ture med en masse voksne. Der var ingen børn på min alder, så jeg fiskede, fra jeg var 7 år, og frem til jeg blev teenager med min fars venner. Her lærte jeg at fiske med flue, da det meget var ture til svenske vandløb, åer og søer. Min fars side af familien er fra Norge, så der har jeg været en del i min barndom og fisket en masse, fortæller Kalle og fortsætter:

– Jeg havde en lang pause fra fiskeri i mine teenageår og de første år i 20’erne, fordi jeg hellere ville hænge med vennerne. Heldigvis ville en af mine kammerater gerne lære at fiske, og det kickstartede så mit fiskeri igen – og da Stine så endelig blev fanget tog mit fiskeri rigtigt til igen. Jeg havde savnet at fiske i rigtig mange år.

Blå bog

Navn: Kalle

Alder: 34

Bopæl: København NV

Beskæftigelse: B-fotograf i filmbranchen

 

Navn: Stine

Alder: 38

Bopæl: Frederiksberg

Beskæftigelse: Fotograf

De to veninder kender hinanden, fordi de tidligere har arbejdet sammen som fotografer, og da den særlige situation i år gav anledning til det, fik Kalle lokket Stine med på fisketur.

– Jeg kom i gang med at fiske, fordi Kalle inviterede mig/tvang mig og lokkede med masser af snacks. Tidligere har fiskeri ellers ikke interesseret mig, men Kalle snakkede altid om det og har prøvet mange gange at få mig med ud. Da corona så kom snigende, var det oplagt, at vi brugte noget tid sammen udenfor, og derfor fik hun proppet mig i et par ekstra waders, hun havde, og så var jeg solgt, fortæller Stine.

Spin

Spin, flue eller mede
Det er først og fremmest kystfiskeriet efter havørred, der er på programmet, når de to veninder tager på tur.

– Jeg har mest fisket ved åer, floder, vandløb og søer i Sverige med min fluestang, og det er først efter min kammerat begyndte at fiske og efter Stine kom til, at jeg har dyrket kystfiskeriet, som jeg gør nu. Ellers har vi jo prøvet streetfishing, som også er rigtig sjovt og hyggeligt, hvis der ikke er så meget tid, fortæller Kalle og Stine supplerer:

– Vi har mest fisket på kysten i waders, hvor vi godt kan lide at hænge ud i flere timer ved solopgang eller solnedgang. Er det en dag, hvor vi har rigtig god tid, er det med bål på stranden og mad over bålet. Der må godt være en masse hygge forbundet med at tage på fisketur, og så er det vigtigste, at vi griner en hel masse, hvilket sjældent er et problem.

 

Stine Stine er først begyndt at fiske i år, men nu er hun helt bidt af det.
Kalle1 Kalle begyndte allerede at fiske som barn, da hendes far tog hende med på ture.
Fiskebingo Kalle og Stine sørgede for, at både 10 og 84 kom på tavlen ved årets Fiskebanko på DR2.

Fisk er en bonus
Det er selve turen, der er omdrejningspunktet, når Stine og Kalle tager afsted, og fangsterne kommer i anden række.

– Vores succeskriterie er at have det sjovt sammen. Det er samværet, der er det væsentlige, og det er godt at få et afbræk fra de hjemlige opgaver. Fanger vi en fisk, er det en ren bonus oven i alt det andet, fastslår de.

De lægger heller ikke skjul på, at de stadig har en masse havørredfangster til gode.

– Jeg kender godt Fangstjournal-appen fra DTU, og den er på min telefon. Jeg har bare ikke rigtig haft brug for den endnu, griner Stine, hvis hidtil eneste havørred lige nøjagtig ikke kunne snige sig over mindstemålet.

Kalle har også kun fået en enkelt på land, men det var til gengæld en stor flot fisk fra Mariager Fjord.

– Det lykkedes heldigvis min kæreste at få den i nettet, ellers var forholdet nok kommet alvorlig på prøve, fortæller Kalle med et grin.

Rolle

Rollemodeller
Stine og Kalle har ikke haft særlige rollemodeller, der har inspireret dem til at starte som lystfiskere. Kalle prøvede på et tidspunkt at samle flere kvinder omkring hendes interesse for fluefiskeri, men der kom ikke rigtig noget ud af det.

– Vi har ikke rigtig haft brug for egentlige rollemodeller, men til en vis grad har vi nok selv fået den rolle. Vi har fået en del henvendelser, og det lader til, at vi har inspireret andre kvinder, som fortæller, at de har lyst til at komme med ud, fortæller de.

Insta

Instagram
Da Kalle og Stine for et halvt år siden blev inviteret til at deltage i Fiskebingo på DR2, tænkte de, at det var tid til at de lavede en profil, de kunne bruge på Instagram, der er deres foretrukne sociale medie. Efter en del overvejelser endte de med at vælge at kalde sig Fiskerinderne. Det har haft rigtig fin gennemslagskraft, og i dag har de over 1000 følgere på Instagram.

– Vi arbejder jo begge med billeder til daglig, så Instagram er et naturligt valg. Det har virkelig givet masser af god respons, og folk er gode til at kommentere på opslagene og kontakte os, fortæller Kalle og tilføjer:

– Vi prøver at være ærlige og selvironiske i vores opslag. Det hele skal gerne tages med et gran salt.

Drenge

Drenge & piger
Kalle fortæller, at der godt kunne være en del mandehørm, når hun var med på tur med sin far og hans fiskevenner.

– Der var ikke noget, jeg ikke kunne klare, og problemet var snarere at få lov til at være en del af det, fortæller hun og fortsætter:

– Jeg synes, det er fedt, at der kommer flere kvinder, der fisker, men jeg ser det som en styrke for begge køn, at vi er blandet, for det giver en anden og bedre dynamik. Kvinder kan lære en masse af de erfarne mænd, men jeg synes også, at mændene kan lære en del af kvinderne i forhold til, at man ikke altid bare skal fange noget og ikke altid skal have så travlt, men at man skal huske at hygge sig og lave en tur ud af det.

– Men efter vi selv er begyndt at tage ud, har vi stort set kun mødt interesse og hjælpsomhed, og vi taler meget med de folk, vi møder. Enkelte har fordomme om, at kvinder ikke kan klare tingene selv, men de fleste er blot hjælpsomme, slutter hun.

– Jeg tror ikke, der er en generel trend blandt kvinder i retning af lystfiskeri, men der har været en outdoor-trend de senere år, og det kan godt hænge sammen med den, siger Stine og fortsætter:

– Andre vælger det sikkert fra, fordi de finder det koldt, klamt og upraktisk.

Catchand

Catch and ….?
Spørgsmålet om, hvad de to Fiskerinder gør med deres fangster, giver anledning til munter latter.

– Det er jo næsten et hypotetisk spørgsmål, da vi jo sjældent fanger noget på kysten, siger de med et grin.

– Men vi oplever, at der er en del snobberi omkring det at sætte fisk ud igen. Det opleves tit som en hævet pegefinger, siger de og fortsætter:

– Så lidt som vi fanger, vil vi da gerne have det med hjem, og der er da ikke noget, der smager bedre end fisk, man selv har fanget.

Semi

Semi-sjove
På Instagram præsenterer Stine og Kalle sig som ”to glade og semi-sjove ladies, der er vilde med fisk og meget andet”.

– For os er det vigtigt, at vi har det sjovt, når vi er sammen, og det hele skal gerne bære præg af, at vi er selvironiske og ikke tager det alt for højtideligt, fastslår de.

Da de deltog i Havnecuppen i København i november, faldt det sammen med Halloween, og Stine og Kalle tænkte derfor, at det var en passende anledning at klæde sig ud. De prøvede uden held at få andre med på ideen, men der blev grinet godt af deres hajfinner den dag.

Havnecup2 Udklædningen gav mange muntre kommentarer ved Havnecuppen i København.
Forening

Forening & Forbund
De to Fiskerinder er ikke med i en lystfiskerforening, men er begge individuelle medlemmer af Danmarks Sportsfiskerforbund.

– Vi har ikke følt behov for at være med i en forening, og jeg tror, at nettet og de sociale medier har overtaget mange af de funktioner, der tidligere gjorde det attraktivt, at være en del af en forening, siger Kalle og fortsætter:

– Men vi vil gerne støtte det arbejde, som forbundet gør. Der er nogle vigtige mærkesager som f.eks. havdambrugene, som andre organisationer ikke har samme fokus på.

Ål

Fucking ål
Stine lægger ikke skjul på, at der er dele af lystfiskeriet, hun finder grænseoverskridende, og da de to veninder var på Orø for at fiske, var Stine noget bekymret for, at de vadede rundt i nogle ”fucking ål”, fortæller de grinende.

– Jeg har det svært med slanger og kryb, og det at røre ved de levende fisk, kan være en udfordring, siger hun, mens Kalle slår fast, at det hører med til fiskeriet, at man selv kan slå sin fangst ihjel og rense den efterfølgende.

Turen sluttede med en smule decembersol, blankt vand og nul fisk.
Turen sluttede med en smule decembersol, blankt vand og nul fisk.

Fem timer pr. havørred
Efter morgenfiskeriet ved Tisvildeleje kører vi til en anden plads, hvor vi gennemfisker et langt badekar og bagefter fisker retur ude fra revlen, men lige lidt hjælper det. Ingen ørreder viser sig eller finder vej til fluer eller blink.

En melding over telefonen fortæller om fisk på en anden plads. De har dog været umulige at få til at hugge, men vi tager alligevel bilerne derhen.

Fremme på pladsen går to andre, men de resignerer snart, så vi kan overtage revet. En time senere må vi gøre det samme og nøjes med at nyde den sparsomme decembersol, der falder ned over det blanke vand.

Ifølge Fangstjournalen fra DTU tager det i gennemsnit omkring fem timer at fange en havørred, så vi bliver enige om, at det ikke er ”bare lige”, men Stine og Kalle er også enige om, at der snart må vente en dag med bonanza-fiskeri med de mange gange fem timer, de efterhånden har brugt ude ved kysten. Indtil da nøjes de med at have det sjovt i hinandens selskab.

Video fra Orø
På turen til Orø havde Kalle sit videokamera kørende, og det kom der denne lille video ud af: