Sådan samler du østers

Sådan Samler Du Østers 4 Alle kan være med, når der skal samles østers, og så kræver det tilmed ikke meget andet end waders og et kosteskaft med en si påmonteret for enden.

Østers er en delikatesse, og så smager den faktisk bedst ude ved vandet. Den kan tilmed tilberedes på så mange forskellige måder, at den kan falde i alles smag. Her får du opskriften på, hvordan du nemt samler østers, så du kan nyde dem frisk fra havet.

Smager du først en østers ude i vandkanten, aktiveres alle sanser og du mærker, at du lever. Og er du den nye, kommende østersentusiast, så er det lige nu, du skal i gang.

Tommelfingerreglen siger, at du kan samle østers i de måneder, der slutter med 'r'. Det betyder, at sæsonen normalt løber fra september til februar. Men der kan være undtagelser grundet det varmere klima, der enkelte år forkorter sæsonen. Vil du være på den sikre side, så lad din sæson hedde primo oktober til primo marts. Hold dig fra at samle østers i sommerhalvåret, hvor havet bliver for varmt, og østersene risikerer at blive inficeret med giftige alger.

Ønsker du østers om sommeren, anbefales det i stedet, at du går til fiskehandleren. Mange østersproducenter har deres østers gående i bassiner, der sikrer at de bliver renset og afgiftet, selv hvis de skulle have været i kontakt med giftige alger.

Her finder du dem
De store succesoplevelser opnår du ved at drage mod den vestlige del af Limfjorden eller Vadehavet. I Limfjorden vil du kunne finde store koncentrationer af østers i og omkring Nissum Bredning, Kås og Løgstør Bredning. Ligger der østersskaller i vandkanten, gør der med stor sandsynlighed det samme på knædybt vand.

I Vadehavet anbefales det ikke at begive sig ud uden lokalkendskab eller en guide. Tidevand og omskifteligt vejr kan på kort tid bringe dig i farlige situationer. Lyt til råd om færdsel i Vadehavet, og tag afsted med en guide, hvis du ikke kender området.

Der findes desuden mange flere, men mindre, østersspots i Danmark, og dem finder du bedst frem til ved at google lidt.

Det skal du bruge
Du behøver ikke at være den store udstyrsfreak for at samle østers. Sørg blot for at være klædt ordentligt på efter forholdene. Dernæst må du have et par waders, hvis du skal ud på knædybt vand.

Med hænderne i vandet kan det hurtigt blive en meget kold fornøjelse. I stedet anbefales det at bruge handsker og konstruere et redskab til at samle dine østers op med. Et kosteskaft påmonteret en si vil være et godt bud. Ellers kan et rejestryge-net gå an. Bruger du handsker, beskytter du samtidig hænderne, for husk på, at østers er skarpe som barberblade.

Brug en spand eller linekurv til at opbevare dine østers i, mens du samler. Og husk så et viskestykke og en østerskniv, så du kan smage på den friske råvare derude, hvor den bare smager bedst.

Sådan Samler Du Østers 1
Når først østershøsten er sikret, er det kun fantasien, som sætter grænser for, hvordan de kan tilberedes.

STYR PÅ KVALITETEN

Find Fødevarestyrelsens råd til private om høst af muslinger og østers her:

www.foedevarestyrelsen.dk

Tag dine forholdsregler
Hvordan ved du, om en østers er spiselig? Du skal tage dine forholdsregler. Det frarådes, at du samler ved å- eller spildevandsudløb, havneudløb og byer. Du bør desuden holde dig opdateret om eventuelle algeudbrud og fund af E. coli-bakterier.

Der er flere ting, du kan være opmærksom på, når du skal vurdere en østers' kvalitet. En østers, som kan spises, skal yde modstand, når du prøver at åbne den. Den må under ingen omstændigheder være "slap"! Desuden er det afgørende, hvordan den ser ud. Den skal være cremefarvet i kødet, og kroppen skal fylde underskallen helt ud. Dernæst lugt til den. Lugter den råddent, skal den kasseres. En frisk østers skal dufte helt friskt af hav.

Sådan Samler Du Østers 2 Det er nemt at se forskel på Limfjordsøsteren (tv.) og stillehavsøsteren (th.), der begge er delikatesser, som kan findes flere steder i Danmark. Stillehavsøsteren er en invasiv art, som i dag har spredt sig til blandt andet Vadehavet og Limfjorden.

De forskellige arter af østers
Hvad enten man befinder sig i vandkanten, hos fiskehandleren eller i restauranten, så møder man i Danmark hovedsageligt to forskellige typer af østers. Limfjordsøstersen eller Belon-østersen, som den hedder i Frankrig, hører til den europæiske østers. Kendetegnende for den er, at den er rund og flad. Den tåler kun i begrænset omfang frost, og hårde vintre kan føre til udslettelse af store bestande.

Betegnelsen "den europæiske østers" bruges også om Limfjordsøsteren, fordi den oprindeligt var den dominerende østerstype i de europæiske farvande. I dag vokser den færre steder i Europa, og Limfjorden i Danmark er det sted, hvor der er flest af denne type østers.

I modsætning til Limfjordsøstersen er stillehavsøstersen, også kaldet, Gigas-østers, mere aflang og dyb. Stillehavsøstersen lever også i Limfjorden og i Vadehavet. I Danmark er stillehavsøstersen en invasiv art, hvilket vil sige, at den ikke har nogen naturlige fjender. Den er med andre ord en trussel for den naturlige bestand af Limfjordsøsters.

Stillehavsøsters kom oprindeligt fra Japan og Sydøstasien, men blev for alvor udbredt i Europa i 1970'erne. Den har bredt sig enormt meget de senere år, så det er kun godt, hvis vi spiser den.

Artiklen er tidligere bragt i Sportsfiskeren 4, 2019.