Septembertips til åfluefiskeren

2020 08 20 20.21.52 1 Frank Bach viste, hvordan det skal gøres, da vi besøgte Karup Å. En smuk ørred på 67 cm kunne ikke stå for hans flue.

Masser af havørreder er nu trukket op i åerne, men hvordan får du som fluefisker overlistet dem? Her får du en garvet Karup Å-fluefiskers tips til succes ved åen i den kommende måned.

Frank Bach fra Sunds har fisket i Karup Å gennem mange sæsoner, og i sidste uge satte vi ham stævne ved åen på en strækning lidt nedstrøms Karup.

Her gav han en række gode råd til, hvordan du som besøgende ved åen kunne gribe tingene an. Råd, der sikkert også kan overføres til andre vandløb med havørreder, og som sikkert også kan bruges, hvis du skal deltage i en af efterårets mange fiskekonkurrencer.

Der blev også tid til at svinge fluestangen, og ikke helt overraskende var det Frank, der fik en fin havørred på land.

Tjek hans råd her:

Tjek fangstsituationen
Ikke mindst som tilrejsende er det en rigtig god ide at tjekke på forhånd, hvordan fangstsituationen er. Bliver der fanget fisk, og hvor på åen sker det? Kontakt de lokale foreninger og kig ind på deres hjemmesider, hvor der ofte er fangstrapporter. Kig også ind til de lokale grejforhandlere, hvor personalet altid har fingeren på pulsen.

Frank Bach

 

Bor i Sunds nord for Herning.

 

Startede med at fiske i Karup Å som 15-årig og har nu fisket der igennem næsten 40 sæsoner.

 

Besøger åen 35-40 gange i hver sæson.

 

Vandt i 2010 Karup Å konkurrencen med en superflot havørred på 6,95 kg, og gennem årene er det blevet til mange store fisk op til 8,7 kg.

 

Hans foretrukne grej ved åen er en 10 fods enhåndsstang, klasse 7 eller 8.
På den yderste del af åen bruger han også en 11 fods switchstang, klasse 8.

Højvande i fjorden giver nye fisk i åen
Lav vandstand, varmt sommervand og lavt iltindhold holder havørrederne væk fra Limfjorden, men når disse forhold ændrer sig, kommer der gang i opgangen. Hold især øje med dagene omkring fuldmåne, hvor vandstanden er højest. En periode med hård nordvestenvind, der presser frisk vand ind i fjorden, sætter også gang i tingene, og falder de to ting sammen, er det ekstra godt.

Dybt om dagen – højt om natten
Fisk fluen dybt i dagtimerne. Brug belastede fluer og gerne en intermediate line eller en line med synke2-spids. Om aftenen og ud i de mørke timer skal fluen derimod gå så højt, at den buler i overfladen de første meter ud fra modsatte bred. Brug flydende eller intermediate line og ubelastede fluer.

2020 08 20 18.47.36 Et udvalg af Franks fluer: Øverst til venstre "9'eren", lige nedenfor "Den hvide". De tre øvrige er varianter af "Black Purple", som er favoritten til de mørke timer.

Lyse fluer i lyse timer - mørke fluer i mørke timer
Fisk med lyse fluer i de lyse timer og mørke fluer om aftenen og natten. Vær ikke bange for at bruge store fluer.

Vælg en strækning og gå den igennem flere gange
Udvælg en strækning på 200-300 meter og koncentrer dit fiskeri omkring den. Gå strækningen igennem 2-3 gange i løbet af et par timer, hvis du for eksempel fisker en aften. Måske ser du ikke fisk ved første gennemfiskning, men de flytter på sig i løbet af aftenen, og nogen kommer først frem, når det bliver helt mørkt.

Vær klar, når de slår kanterne
Midt i september bliver kanterne slået, og så skal mange af ørrederne ud at finde nye skjulesteder. Det giver uro i flokken og masser af aggression og bidelyst. Så gælder det om at være ved åen og finde de strækninger, hvor det ikke driver med afskårne planter.

Vent til fisken vender
Når du ser en fisk, der tager fluen, er det fristende at stramme op med det samme, men giv i stedet lidt line, så fisken når at vende med fluen. Når du så mærker et tungt træk i linen, løfter du roligt stangen og fisken er godt kroget. Strammer du for hurtigt op, vil du ofte få en yderlig krogning og risiko for at miste fisken.

2020 08 20 20.15.52 Først på aftenen skød fisken frem fra brinken og tog Franks lyse flue.