Nok et vellykket fluekursus ved Gaula

Gaula 2020 1

Vejret var lækkert, kursisterne var i topform og fangsterne var efter forholdene pæne på Danmarks Sportsfiskerforbunds årlige laksefluekursus ved Gaula.

Sportsfiskerforbundets legendariske ugekursus i tohånds fluefiskeri blev afholdt for 24. gang i uge 33 ved den norske toplakseelv, Gaula. Elven løb lav og lækker og vekslede mellem en vandføring på 23 og 42 kubikmeter pr. sekund i ugens løb. Vandtemperaturen var 15 grader. Solen skinnede det meste af ugen, men det var heldigvis ikke ulideligt lummert som i Danmark.

Så ganske fine forhold for den to kilometer lange strømstærke strækning – og dagligt var der da også adskillige springende fisk, der udfordrede kursisterne i de fem spændende pools.

Der var dog allerede fisket hårdt på fiskene længere nedstrøms i de foregående uger, og en del var genudsat, efter at de tidligere havde været på krogen. Så bidelysten var beskeden, selvom kursisterne fiskede flittigt uden for kursus-perioderne.

Grilse og storlaks
På andendagen lykkedes det dog Henrik Karved at starte ballet med en fin grilse på 65 cm, og det var hans første fluelaks nogensinde. Så det fik optimismen til at stige på hele holdet.

Derpå lykkedes det veteranen Erik Nybro at fange og genudsætte en lidt mindre grilse på favoritfluen Red Butt – men præstationen var desto større, fordi Erik nu har fanget laks alle fire gange, han har været med! Klaus Ewald har også deltaget på kurset før og brillerede med at fange sin anden Gaula-laks – en perfekt, fuldfed grilse på 67 cm, som tog en stor Sunray i det sidste aftenlys.

Lørdag formiddag i den 12. time lykkedes det instruktør Per Jørgensen at overliste og egenhændigt lande ugens eneste storlaks på godt en meter. En flot hunlaks, som selvfølgelig fik friheden igen, så den kan gyde rogn til et nyt kuld lakseunger senere på året. Den faldt for en lille, enkeltkroget Uldsok.

Havørrederne ser ud til at være i fremgang, efter de blev fredet for nogle år siden. Lars Møller fangede tre af de små, vævre blankfisk, og undertegnede genudsatte to.

Gaula 1
Lykken tilsmilede også Henrik Karved, som landede sin første fluelaks nogensinde.

Dygtige kursister
Fangsterne var måske ikke prangende, men til gengæld var kursisternes kasteegenskaber på et meget højt og homogent niveau. Det samme gælder en hyggelig stemning og et godt kammeratskab, som også altid er i højsædet på kurserne.

Som nævnt har kurset kørt 24 gange ved Gaula. Det har tidligere været afholdt en enkelt gang ved skotske River Spey på Hugh Falkus’ gamle kursussted samt én gang ved Etneelva og tre ved Bjerkreimselva i Norge.

Så næste år kan Skandinaviens ældste og mest velsmurte laksefluekursus fejre et markant dobbelt jubilæum – og der er inviteret masser af laks til festen!