Irenas lystfiskerliv har været den helt rigtige medicin

PR Havørred 2017 Irena fangede sin flotte PR-havørred på 77 cm ved Haderslev Fjord i 2017.

29-årige Irena Mathiasen fra Randers har i løbet af blot tre år fanget flere store havørreder end de fleste kystfiskere. De mange fangster og fisketure har tilmed været den helt rigtige medicin for hende ovenpå en svær tid. Her får du hendes historie samt en række tips til, hvordan du selv får succes på kysten.

Irena blev ikke født med en fiskestang i hånden.  Op gennem årene fiskede hun engang imellem, men det var mest for hyggens skyld i godt selskab og ikke så meget for selve fiskeriet. Men da hun fangede sin første havørred skete der noget afgørende.

Havørred Djursland 2019 Siden den første havørred i 2016, er det blevet til mange flere. Denne fra september i år blev fanget på Djursland.

Vendepunktet
– Da jeg i marts 2016 fangede min første havørred, blev min passion for fiskeriet virkelig tændt, og jeg fik lyst til meget mere, fortæller Irena og fortsætter:

– Jeg havde altid troet, at havørredfiskeri var svært. At man virkelig skulle være uhyre dygtig og nærmest synsk for at vide, hvor og hvordan man fanger de smukke sølvtorpedoer. På min første rigtige fisketur efter havørred sammen med min ekskæreste, fangede jeg min første havørred. I løbet af hele turen, der varede tre dage med overnatning i shelter, fangede jeg fire havørreder. Efter den tur gik det hele bare op i fisk.

De næste tre år, hvor de var sammen, brugte Irena så meget tid som muligt ved vandet.

– Jeg lærte utrolig meget af ham, men også ved at være ude selv. Det betød også, at min viden og erfaring indenfor fiskeri voksede med rekordfart. Men jeg havde jo også lyst til at vide og lære alt. Det at kunne binde sine egne forfang og håndtere fiskene korrekt, giver en stolthed og glæde, fortæller Irena.

P1080716 Omkring 200 dage om året er Irena ude ved kysten. Naturligvis i al slags vejr.

200 fiskedage om året
Irenas foretrukne fiskevand er den lokale fjord, og det er især havørrederne, der trækker. Men hun fisker efter næsten alle arter og hele året rundt, for hun nyder, hvordan årstiderne og fiskeriet skifter. Samlet bruger hun omkring 200 dage om året. De fleste ved kysten og fjorden, men også dage ved sø og å.

– Jeg har bosat mig i Randers på grund af fiskevandet i området. Jeg har ikke kørekort, og derfor ligger Randers dejligt centralt, fortæller Irena og fortsætter:

– Mariager Fjord er jo kendt og elsket af mange, men jeg lægger klart flest fisketimer ved Randers Fjord. Strømmen, som man især oplever på de yderste pladser tæt på sejlrenden, er fantastisk. Jeg elsker at vade i den stærke strøm, det kan slet ikke sammenlignes med noget andet.

Bruger mest spinnestangen
På ni ud af ti fisketure har Irena spinnestangen i hånden, og hun nyder at gå med lette og korte ul-stænger på kun 5-6 fod.

– Jeg bruger det meste af mit grej allround, og jeg synes, det giver mig en klar fordel, at jeg kender det så godt. Jeg har altså ikke en stang og hjul til hver art, fortæller Irena og tilføjer:

– En sjælden gang imellem tager jeg fluestangen ud. Det bringer mig helt ned i gear, hvilket er meget modsat af mit fiskeri med spin, hvor jeg får dækket meget vand og vader en del.

Laks I september fangede Irena årets første laks.

Ro og fokus
I dag fisker Irena så meget som overhovedet muligt, og hun skal ikke være mange dage væk fra vandet, før hun begynder at gå i cirkler hjemme i stuen.

– Det at fiske giver mig bare en ro. Jeg forstod ikke, hvor givende den ro er, da jeg var yngre. I dag kan jeg slet ikke undvære den. Det er fantastisk, hvordan man kan stå og vende hele verdenssituationen, og så samtidig bare være fuldstændig til stede i nuet helt tæt på naturen, fortæller Irena og fortsætter:

– Mine sanser fungerer helt anderledes ved vandet. Jeg har aldrig været så god til at holde fokus, som jeg er, når jeg fisker. På mange måder får fiskeriet det bedste frem i mig. Ofte fisker jeg alene, og det er noget ganske særligt for mig. Jeg elsker også at dele fiskeriet og oplevelserne med andre, men det at gå i sin egen verden og sit eget tempo er bare unikt.

Mine sanser fungerer helt anderledes ved vandet. Jeg har aldrig været så god til at holde fokus, som jeg er, når jeg fisker. På mange måder får fiskeriet det bedste frem i mig

Godt for helbredet
Efter flere års sygdom fik Irena i 2015 konstateret blodpropper i begge lunger. Hendes lungefunktion og iltning var derfor markant nedsat.

– Da jeg fangede min første havørred, var jeg stadig i behandling med blodfortyndende medicin. Jeg var også i dårlig form, ingen tvivl om det. Men selvom det var hårdt, ja måske netop, fordi det var hårdt, så var belønningen – havørreden - det hele værd. Det gjorde også, at jeg pressede mig selv på hver tur. For mig er der ingen tvivl om, at fiskeriet har været med til, at jeg er kommet hurtigt ovenpå igen, fastslår Irena.

Irena går stadig til kontrol med sine lunger. Lungefunktionen er heldigvis normal igen, men hun ilter kun med 70%. Sagt på en anden måde, så får hun kun 70% ud af den ilt, hun får ned, når hun trækker vejret.

– Før i tiden var jeg noget så frustreret, når kroppen ikke kunne følge med på turene. Men jeg oplevede hurtigt, hvordan min krop blev stærkere, og selvom det var hårdt, fik jeg jo så meget positivt ud af det, at man hurtigt glemmer de svære ting i det, fortæller hun.

Den bedste form for terapi
– Men for mig er det ikke kun det fysiske i det, der er positivt. Jeg har ikke altid været en glad pige, og livet har sat sine ar på min krop og sjæl. Fiskeri er den bedste form for terapi. Jeg er hverken den første eller sidste, der mener det. Uden at det skal lyde som en kliché, så holder lystfiskeriet mig til jorden, fortæller Irena og fortsætter:

– Når jeg bevæger mig rundt i byen blandt mennesker og biler, er det med musik i ørene. Når jeg står med en fiskestang i hånden, har jeg en anden ro og selvsikkerhed. En ægte glæde, der for mig er den fineste og mest livsbekræftende glæde, jeg kan opleve. Det er her, jeg hører til. Livet giver bare mere mening, når man er i naturen.

IMG 20190829 084849 347 2 Irena har med held fisket havbars på den jyske vestkyst.

Få kvinder ude på kysten
Irena sætter pris på at blive mødt med gensidig respekt, omkring det hun laver. Fordi hun er lystfisker, og ikke fordi hun er kvindelig lystfisker.

– At det skulle være noget særligt at være en kvindelig lystfisker, er ikke noget, jeg tænker over, når jeg står ude ved vandet. Det er nok som regel mænd, der tænker sådan om det, siger hun og medgiver, at kvindelige kystfiskere nok er en sjældenhed.

– Jeg tror, at jeg kan tælle på én hånd, hvor mange kvinder jeg har mødt på kysten. Ved moler og havne, ved åen og ved put and take-søerne er statistikken lidt anderledes, siger Irena og tilføjer, at hun ofte på campingpladser møder kvinder, som fortæller, at de tidligere fiskede sammen med deres mænd.

– Forskellen ligger måske i selve sportsfisker-delen. Der er flere kvinder i dag, der fisker af lyst, og ikke ”kun” for at fange aftensmaden. Desuden er de sociale medier med til lettere at skabe fokus, og i dag er det jo ingen sag at melde sig ind i en gruppe på Facebook og søge om råd og vejledning til næste fisketur.

Tre gode råd til de kolde måneder

Her får du tre gode råd fra Irena, så du også kan få succes med dit efterårs- og vinterfiskeri på kysten.

 

Rød/sort!

Én af mine yndlings farvekombinationer og bestemt en favorit i de kolde måneder.

 

Kig efter pladser med blød/mørk bund.

En næsten sikker vinder, når vandet er koldt. Den mørke bund fungerer som en sort T-shirt i solen, og kommer man desuden væk fra strøm og sejlrende, kan varmeforskellen være markant.

 

En lille wobler.

Store agn er godt. Men! Der er dage, hvor små agn bare er bedre. Jeg er blevet meget glad for Abu Mo Coast Slim. Udover at kunne fiske den uhyre langsomt, kan man også lave lange spinstop med den. Det er desuden utrolig lækkert visuelt fiskeri, når man fisker over lavt vand, og man kan se fiskene komme bulende efter agnen.

Testfisker
Irena har været så heldig at få en uformel aftale med grossisten Pure Fishing Danmark. Hun har altid været glad for deres grej, så det faldt hende helt naturligt at sige ja til at teste nogle af deres produkter.

– Det er et samarbejde, der giver mig mulighed for at prøve nye metoder og grej af samtidig med, at jeg ikke går på kompromis med mine idealer om et frit og selvstændigt fiskeri, siger hun og fortsætter:

– Jeg sætter stor pris på at være min egen 'herre', og jeg forsøger altid at gå så objektivt til værks som muligt i forhold til det grej, jeg selv bruger og anbefaler til andre. Jeg bruger og fisker med det, jeg finder interessant, og hvis jeg er virkelig glad for det, så deler jeg min mening om det. Jeg synes, det giver en mere ærlig og personlig vinkel, hvilket bestemt også stemmer fint overens med mig og mit fiskeri. Jeg er jo bare en lystfisker, der gør, hvad jeg elsker, siger hun med et smil.

Her finder du Irena Mathiasen på nettet

 

Facebook

 

Instagram

 

Web

Deler erfaringer på nettet
I sin søgen efter hele tiden at forbedre sit fiskeri, har Irena gennem årene brugt utallige timer og dage på at eksperimentere med sit grej under forskellige forhold og samtidig teste nye grejprodukter og sammensætninger af.

– Jeg synes, at det har givet mig et godt overblik over, hvad der fungere for mig i forskellige fiskesituationer, og det er de erfaringer, jeg så vidt muligt prøver at give videre til andre lystfiskere. Både på min egen hjemmeside og på Instagram, samt ikke mindst de andre lystfiskere, som jeg støder på ved vandet, fortæller Irena.

– Jeg vil gerne inspirere andre, så derfor er det vigtigt at fremhæve, at man som kvinde godt kan have denne fantastiske hobby, og det håber jeg virkelig, at jeg kan. Jeg har haft en del kvinder med ude og fange deres første havørred, og det er en oplevelse, jeg virkelig nyder at være en del af. Det har jeg udelukket gjort af lyst, for at dele min passion og viden. Jeg har jo været heldig, så hvorfor ikke også give noget igen, spørger Irena.

Kontakten til andre kvinder er ofte sket gennem Facebook eller Instagram. Især sidstnævnte er Irena glad for, for her er det billederne, der er i fokus. Til gengæld bruger hun sin hjemmeside, når hun skriver små artikler og anbefalinger.

Havørred Bornholm December 2018 I december 2018 fiskede Irena med stort held på Bornholm, hvor det blev til mange store havørreder.

Fremtidsdrømme
– Drømme for fremtiden har altid været en sjov størrelse for mig. Jeg er ikke god til drømme. Der er nok ikke en fisk, jeg ikke har lyst til at fange, eller et sted jeg ikke har lyst til at rejse hen. Men lige nu er min drøm så simpel som at fange en havbars med fluestangen. Og jeg sukker langt efter en sandart!

– Måske er mine drømme ret simple og jordnære. Måske lever jeg bare ret meget i nuet, slutter Irena.