Laksefiskere ved Gaula krydser fingre for nedbør og lavere temperatur

Gaula1 Anders Hansen og Mathias Lauritsen bader lige nu i elven, mens fiskeriet er midlertidigt stoppet, men de krydser fingre for, at der snart falder regn, så de får mulighed for at fange nogle Gaulalaks. Foto: Mathias Lauritsen.

For andet år i træk var Gaula i Norge lukket for laksefiskeri i uge 31 på grund af lav vandføring og høje vandtemperaturer. Her i starten af uge 32 er det fortsat uafklaret, hvornår der igen åbnes for fiskeriet, men melding om regn senere på ugen giver håb for de ventende lystfiskere.

Det var første gang nogensinde, da der sidste år blev lukket for laksefiskeriet i Gaula i Norge. Lukningen kom til at vare det meste af uge 31, og det ramte bl.a. en dansk gruppe på otte mand, som skulle fiske på Bonesvaldet.

Da lukningen var helt usædvanlig, valgte gruppen at tage af sted igen i år i samme uge, men heller ikke denne gang havde de heldet med sig, Faktisk var elven lukket hele ugen, så det blev kun til dagkortfiskeri i Orkla som et plaster på såret.

– Vi har været yderst uheldige, og selvom vi selvfølgelig godt forstår hensynet til laksen, er det alligevel frustrerende, når lakseferie bliver til bondegårdsferie, fortæller Michael Jørgensen fra gruppen.

Gaula2 (1) Lav vandføring og høj temperatur har sat en midlertidig stopper for fiskeriet i Gaula Foto: Mathias Lauritsen.

Frustration over manglende information
Frustrationen blev ikke mindre af, at der ikke er nogle retningslinjer fra Elvejerlaugets side, så det er uklart, hvor langt temperaturen skal ned, før man åbner elven igen. Desuden har temperaturmåleren ved Gaulfossen længe vist helt forkert temperatur, og i løbet af ugen opstod der også tekniske problemer med måleren ved Eggafossen, så der slet ikke var informationer at hente.

 

– Vi har i den grad manglet informationer fra Elvejerlauget og Gaula Natursenter, så da der ikke var udsigt til ændringer i vejret, valgte vi at køre hjem to dage før tid, slutter Michael Jørgensen.

Badeferie i stedet for laksefiskeri
Her i uge 32 er der 12 nye fiskere på Bonesvaldet. De deltager i en tur arrangeret af Kolding Jagt & Fiskeri, og for Mathias Lauritsen og Anders Hansen er det indtil videre kun blevet til en badetur i Buahølen.

– Laksefiskeri kan åbenbart godt være afslappende, men kom nu med noget vand, lyder det bønfaldende fra de to unge gutter.

Håb for forbundets laksekursus i uge 33
Sidste nyt er, at Elvejerlauget mandag den 5. august har meldt ud, at der er gode udsigter for, at fiskeriet kan åbne igen torsdag, hvis ellers vejrprognosen holder stik. Den lover nemlig regn i løbet af de kommende dage.

Det lover også godt for Danmarks Sportsfiskerforbunds laksekursus, der afholdes på netop Bonesvaldet i uge 33.

– Vi følger situationen tæt og håber selvfølgelig på, at vi kan gennemføre kurset som planlagt, siger Orla Bertram-Nielsen, der er instruktør på kurset sammen med Per Jørgensen.