Knuderne kommer

knude2.jpg Knuderne er kun aktive, når det er mørkt, så Mathias fisker om aftenen.

Når vintermørket sænker sig, er det tid til at fiske efter den nataktive fisk knuden. I løbet af den seneste uge har Mathias Jensen gjort det med held i Suså ved Næstved.

Kend din knude

 

Knuden, der også kaldes for ferskvandskvabbe, er den eneste torskefisk, der lever i ferskvand. Den er udelukkende nataktiv og lever som rovfisk primært af aborrer, hork og skaller.


Knuden har form som en lange med et gulligt leopardagtigt mønster og er letgenkendelig med en skægtråd på underkæben og en kort tråd ved hvert næsebor.


Knuden er udbredt på hele den nordlige halvkugle nord for den 45. breddegrad. Den kan blive op til 150 cm og 34 kg. Største kendte danske knude vejede 15 kg.

På flere aftenture har Mathias Jensen fra Næstved haft held med at fange knuder, som han har fisket målrettet efter på den nederste del af Suså inde midt i Næstved by. Han fisker med glidetackle ved bunden og som regel med en sildestrimmel som madding.

- Det er oftest bevægelse, som tiltrækker knuderne, mens maddingen får dem til at bide på. Jeg fisker gerne på skrænter og sandbanker, da de kommer op på lavere vand om natten for at æde, fortæller Mathias og fortsætter:

– Jeg fisker gerne i kanten af strømmen, hvor spinnerbladet kan få lov at arbejde lidt. Små agnskaller kan også fange knuder. Jeg har taget nogle stykker sidste vinter på halve småskaller, men ulempen ved dem er, at de hurtigt mister duften.

Venter på den store
Turene har indtil videre givet fisk op til 920 g, men Mathias håber på at få fat i nogle, der er væsentlig større. Han følte sig derfor godt snydt, da han fredag aften fik et tungt hug på den ene stang.

knude4.jpg Mathias binder selv sine tackler til knudefiskeriet.

– Ved tilslaget kunne jeg mærke en rigtig tung fisk, og jeg tænkte bare "YESS!! Det er en knude på minimum halvandet kilo", og pulsen kom derop af. Men da den kom op til overfladen, var det en giga rimte. Det er første gang, at jeg har fanget andet end knuder på sildestrimler ved åen, beretter Mathias.

Hans fiskeri foregår på den nederste del af Suså, hvor den løber igennem Næstved, og hvis man vil prøve, anbefaler han at starte ved betonmuren bag Rådmandshaven.