Pragtfuld efterårs-havørred

DSC09560.JPG Ved catch and release-fiskeri anbefales det, at fisken max. holdes over vandet i 10 sekunder for at sikre fiskens chancer for overlevelse. Bemærk, at en blankfisk er mere sårbar end en farvet fisk på vej til gydning.

Den 11. november fik jeg afsluttet en svær fiskesæson i Lindenborg Å med en fantastisk smuk efterårs-havørred på over 7 kg. Den flotte hanfisk var i fremskreden gydedragt og fik hurtigt friheden igen.

Med sønnike og haveprojekt hele efteråret var symptomerne på fiskefeber ved at blusse gevaldigt op. Med stærke abstinenser tog jeg til Lindenborg Å den 11. november efter morgenmad med familien for at tilse den Å, som har givet mange gode oplevelser. Første og sidste dagstur til Lindenborg Å i år blev en stor oplevelse med havørreder, rådyr og fasaner ad libitum.

Som en stor tsunamibølge
De første par timer går, og det lykkes at rejse en større fisk og fange fire blanke grønlændere under 40 cm. Wobleren kastes over til modsatte kant i et område med lidt dybere vand, og pludselig rejser der sig en stor tsunamibølge, der roligt, men bestemt jagter den vrikkende agn. Hjertet pumper, og lige før agnen er ved midten, vender der en stor havørred . En hidsig, voldsom og stærk fight begynder. Havørreden bliver fightet, så hurtigt det er muligt, og ender i den medbragte vejeslynge. Jeg kan nemt se, at havørreden gør mere gavn på gydepladsen end på middagsbordet på grund af den fremskredne mørke gydedragt og store krog.

Havørreden opbevares i vejeslyngen i åen hele tiden på nær de få sekunder, det tager at måle og skyde et par billeder af den flotte skabning. Havørreden vejes nemt i slyngen og sættes efterfølgende nænsomt tilbage med et vink om et snarligt gensyn til foråret eller forsommeren.

Uundværlig vejeslynge
Havørreden vejede 7,3 kg fordelt på 85 gyldne cm. Den blev fanget på en wobler monteret med det skånsomme helikopterrig (en enkelt og lille trekrog). Se her, hvordan jeg genudsætter en lignende havørred.

En vejeslynge eller net med stor netpose er uundværlig, hvis man ikke har i sinde at beholde fisken, men gerne vil have fastsat størrelsen på fisken. Måske årets julegave til sportsfiskeren, der har ”næsten alt”.