Omløb ved Jedsted sender fiskene højt op i Kongeåen

kongeaa 153 skodborg kopi.jpg Fiskeriet i Kongeåen bliver lovende de kommende år, efter at der i 2017 blev skabt fri passage for vandrefisk ved Jedsted Mølle (arkivfoto). Foto: Lars Østergaard Jensen.

Med det nye omløbsstryg ved dambruget i Jedsted kan laks og havørreder og andre fiskearter nu frit svømme langt op i Kongeåen. Det gav rusk i stængerne til tre medlemmer af Vejen og Omegns Sportsfiskerforening sidst i september.

På foreningens hjemmeside fortæller man blandt andet, at den rekordvarme og tørre sommer satte en effektiv stopper for de forhåbninger, som alle medlemmerne i Vejen og Omegns Sportsfiskerforening (VOSF) havde forud for sæsonen. Efter mange års ihærdig kamp var Kongeåen sidst i 2017 endelig sluppet fri; den sidste alvorlige forhindring for vandrefiskenes frie adgang til åens øvre dele var blevet fjernet ved dambruget ved Jedsted Mølle. Der blev virkelig drømt hede fiskedrømme blandt foreningens medlemmer, men vejrguderne ville det anderledes

Men nu er tilstandene heldigvis ved at normalisere sig med vand i åen og faldende temperaturer. Og investeringen i det flotte stryg ved Jedsted viser sig i form af mange trækkende fisk. Således blev der en dag i september fanget hele 16 havørreder.

Victor Sørensen fra Vejen Fiskefor.jpg Den stolte juniorfisker Viktor Hjorth Sørensen med sin første havørred fanget i Kongeåen den 20. september.

En af de heldige eller dygtige var Viktor Hjorth Sørensen fra foreningens juniorafdeling. Viktors første havørred fra Kongeåen var en flot fisk på fem kilo fordelt på 78 cm, som blev fanget opstrøms Foldingbro.

Også Frederik Vedsten, som havde fri et par timer fra efterskolen, havde held ved åen, idet han fangede to bækørreder samt en flot farvet hanfisk på 76 cm og 4,4 kg.

Endelig kunne Benjamin Türy den 24. september vende hjem fra det smukke, tidligere grænsevandløb med en havørred på 56 cm og en gedde på 80 cm – samt en knækket fiskestang, fortæller webmasteren fra Vejen og Omegns Sportsfiskerforening.

Gode udsigter
Det kan gå hen og blive nogle gode efterårsuger inden sæsonafslutningen den 31. oktober, og effekten af den nye passage ved Jedsted Mølle bliver kun større i de kommende år.

– Fiskeriet i Kongeåen bliver på sigt noget af Danmarks bedste, nu hvor fiskene kan komme op på gydepladserne, og ungfiskene kan passere uhindret ud i havet og vokse op, siger Lars Brinch Thygesen, natur- og miljøkonsulent i Danmarks Sportsfiskerforbund.

Alle kan nå at være med endnu her i 2018, lover man i VOSF´s bestyrelse, hvor man har besluttet at give frit fiskeri resten af sæsonen, hvis man allerede nu tegner medlemskab for 2019.