10.000 ørreder til Mølleåen og de københavnske lystfiskere

Billed 4, Da alle var på plads, blev de 10.000 ørreder lukket ud i det fri.JPG Da alle var på plads, blev de 10.000 ørreder lukket ud i det fri.

Søndag den 15. april klokken 16 sættes der 10.000 ørreder ud i Mølleåen ved Strandmøllen på Strandvejen. Kom og deltag i denne festlige begivenhed, som ikke mindst børn har stor fornøjelse af, da man kan komme helt tæt på de små ørreder.

Sidste år mødte mere end 150 nysgerrige tilskuere op til denne ekstraordinære udsætning af ørreder mindre end 12 km fra Langelinie, og var i den grad med til at gøre udsætningen til en festdag.

Den Sjællandske Grusbande og Fyns Laksefisk havde stillet akvarier op, så alle kunne komme helt tæt på for at kigge på de små levende ørreder, inden de blev sat ud i Mølleåen.

Derefter fik alle børn lov til at sætte en lille portion ørreder ud i åen, hvor også resten af de i alt 10.000 ørreder påbegyndte deres frie liv.

Igen i år skal der sættes ørreder ud i Mølleåen
Muligheden er igen i år opstået, da Fyns Laksefisk i Odense har haft en ekstraordinær fin overlevelse af ørreder, der skulle sættes ud i mundingen af vandløb i Nordsjælland. Det er Fyns Laksefisk, der opdrætter ørreder til udsætning i blandt andet Nivå og Højbro Å, som en del af den nordsjællandske fiskepleje.

I år er der igen mindst 10.000 ørreder i overskud til Mølleåen.

Billed 1, Bandeleder, Rune Hylby fra Den sjællandske Grusbande, afholder ”biologi-time” for de mange tilskuere inden udsætningen.JPG
Bandeleder, Rune Hylby fra Den Sjællandske Grusbande, afholder ”biologi-time” for de mange tilskuere inden udsætningen.
Billed 2, Linda Bollerup Høgh fra Fyns Laksefisk hjælper til ved akvarierne, så alle kan se de små ørreder tæt på.JPG
Linda Bollerup Høgh fra Fyns Laksefisk hjælper til ved akvarierne, så alle kan se de små ørreder tæt på.

De mange små ørreder vil i den kommende tid, vandre ud i Øresund og bidrage til lystfiskernes fangster langs Øresundskysten.

Nogle vil formentlig endda kunne fanges i selve Københavns Havn, og med al respekt er det ikke mange hovedstæder i verden, der kan prale af ørredfiskeri langs havnemolerne.

DTU Aqua har givet grønt lys til udsætningen 
Fiskeplejen planlægges og administreres af DTU Aqua i Silkeborg, der er ansvarlig for udsætningerne i hele Danmark. Og Peter Geertz Hansen fra DTU Aqua har givet tilladelse til at foretage denne ekstraordinære udsætning af ørreder.

– Det vil give et løft til fiskeriet efter havørred langs Øresundskysten og forhåbentlig vil mange af de københavnske fiskere få glæde af denne udsætning, forklarer Peter Geertz Hansen.

Ørrederne vandrer nemlig ud igennem mundingen af Mølleåen for at leve ”det frie liv” langs Øresundskysten.

– De små ørreder er alle afkom af moderfisk fanget under elektrofiskeri i efteråret 2016 i Esrum Å. Ørrederne er derfor genetisk godt rustet til at kunne klare sig, da moderfiskene er tilpasset livet langs Nordsjællands og Øresunds kyster, fortæller Peter Geertz Hansen.

Ørrederne vil dog aldrig kunne vandre op i Mølleåen for at gyde, da Strandmøllen, samt en håndfuld andre møller og andre spærringer, hindrer fiskene i deres gydevandring. Derfor er udsætningen alene en fiskeriudsætning, der skal tilgodese lystfiskeriet.

Billed 3, Alle børn fik lov til at sætte hver deres lille portion ørreder ud i åen.JPG Alle børn fik lov til at sætte hver deres lille portion ørreder ud i åen.

Grejbranchen støtter udsætningen 
Finansieringen af de 10.000 ørreder har grejbranchen medvirket til, idet tre københavnske fiskegrejsforretninger har været sponsorer for udsætningen. Forst og Jagthuset i Lyngby, Sport Dres fra det indre København, samt Salmon Fly i Brønshøj har hver købt 2500 stk. ørreder til udsætning.

Det er Den Sjællandske Grusbande, der er et samarbejde mellem Danmarks Sportsfiskerforbund og Fishing Zealand, der står for selve udsætningen i samarbejde med Fyns Laksefisk, og du kan altså være med til at sætte fiskene ud søndag den 15. april til et lille event ved Strandmøllen på Strandvejen 895, 2930 Klampenborg.

Arrangementet forventes at begynde klokken 16.00.

Der vil blive sat akvarier op, så du kan se de små ørreder helt tæt på, inden de bliver sat ud i Mølleåen, og hvis du har lyst, kan du få en lille portion ørreder, som du selv kan sætte ud i åen.

– Det er en fantastisk gestus overfor de nordsjællandske og københavnske lystfiskere, og på vegne af Den Sjællandske Grusbande er jeg utrolig glad for det fine samarbejde til glæde for de mange tusinde lystfiskere i Københavnsområdet, som igen i år får glæde af denne udsætning, fortæller Rune Hylby, der er bandeleder for Grusbanden.