Skilte foreninger på Als finder sammen igen efter 33 år

flyfishing 248_edited-1.jpg

Efter generalforsamlingens godkendelse indgår Sportsfiskerforeningen ALS nu i paraplyforeningen Syddanske Lystfiskere på lige fod med andre foreninger på Als. Jens Nielsen, formand for Syddanske Lystfiskere, giver her en grundig orientering om baggrunden og forløbet:

”I 1985 brød en gruppe af lystfiskere ud af den gamle hæderkronede Sportsfiskerforeningen ALS i Sønderborg og dannede en ny forening – Alsiske Kystfiskere. De har nu fundet sammen igen efter godt et års forarbejde af en lille arbejdsgruppe med deltagere fra begge foreninger. Den endelige ”vielse” sker dog først fra kalenderåret 2019. Men begge foreningers generalforsamlinger har her i november måned godkendt en sammenlægning.

Da man brød med hinanden tilbage 1985, var der mange, som ikke kunne forstå, at der skulle være så mange foreninger på Als. Udover Sportsfiskerforeningen ALS med hjemsted i Sønderborg, var der også Nordborg Sportsfiskerforening i Nordborg, og med etableringen af Alsiske Kystfiskere var man nu oppe på 3.

Det sluttede dog ikke der, idet der i 1990 kom yderligere en fiskeklub, nemlig Skovens Fiskeklub på Als. Så nu var man oppe på 4. De 3 foreninger er medlem af Danmarks Sportsfiskerforbund, mens Skovens Fiskeklub har valgt at stå uden for dette samarbejde.

Årene gik, og i 2010 tog Alsiske Kystfiskere skridtet videre og dannede paraplyorganisationen Syddanske Lystfiskere, der så blev paraplyorganisation for fiskeklubberne Alsiske Kystfiskere, Sønderjyllands Småbådsklub og Alsiske Fluefiskere.

Og det er netop dannelsen af denne paraplyorganisation, der har fået Sportsfiskerforeningen Als til at se nærmere på, om ikke et tættere samarbejde – eller måske ligefrem en sammenlægning – igen kunne komme på tale.

Og det er så det, der rent faktisk sker fra og med 1. januar 2019, hvor Sportsfiskerforeningen ALS bliver en forening under Syddanske Lystfiskere på lige fod med de 3 allerede eksisterende. Hver med deres speciale så at sige. Sportsfiskerforeningen ALS kommer til at tilbyde fiskeri i ferske vande, mens de andre hovedsageligt er koncentreret omkring fiskeri i saltvand.

Det gør det en del nemmere for både nuværende og kommende medlemmer. Man bliver som udgangspunkt medlem af Syddanske Lystfiskere og vælger så den eller de underliggende klubber, man kunne tænke sig at være medlem af – afhængig af hvilken slags fiskeri, man dyrker eller kunne tænke sig at dyrke.  Er man f.eks. til fluefiskeri og fiskeri fra båd, så vælger man selvfølgelig Alsiske Fluefiskere og Sønderjyllands Småbådsklub. Og er man mest til kystfiskeri og fiskeri i åer og elve, så er det naturlige valg Alsiske Kystfiskere og Sportsfiskerforeningen ALS.

Bestyrelserne i de to foreninger ser frem til et styrket fokus på netop lystfiskeri og opbakningen fra medlemmerne, da der i de seneste år er sket et øget pres på naturen omkring vore fiskevande fra mange andre sider. Især landbruget har øget belastningen på miljøet, men også uheld i industrierne rundt om i landet (tænk blot på de store uheld i Fredericia og Aabenraa de seneste år) har gjort, at lystfiskernes indsats for at få renere vand og bedre miljø er blevet skærpet.

Og netop nu er det især havdambrugene, der er i fokus med hensyn til forurening af både miljø og vand. Herunder ikke mindst udslip af fiskearter, der egentlig slet ikke burde være her!” slutter Jens Nielsen.

flyfishing 257_edited-1.jpg