Masser af laks og gedder men få havørreder i Bjerringbro

image003.jpg

Fiskemæssigt blev 2017 et særdeles godt år i Bjerringbro og Omegns Sportsfiskerforening, fortalte formand Jon Rose på foreningens generalforsamling forleden.

Gedderne meldte sig planmæssigt ”på banen” fra begyndelsen af sæsonen. Allerede 16 januar startede fangsterne.

I alt blev der til 15. november fanget 82 gedder med største på 118 cm og 12,2 kg. 70 af gedderne blev genudsat.
 
19. januar blev den første laks fanget af en af vore juniorer. Dette var dog en nedgænger, der blev forsøgt genudsat. Vi skal hen til starten af marts før opgangslaksene meldte sin ankomst. Men herefter gik det slag i slag. Laksene blev ved med at bide. Den 3. maj blev årets største laks fanget, 119 cm og 16,6 kg af Henrik Györkös, fortsatte formanden.
 
Foråret fiskede fantastisk. Så at sige dagligt kom der blanke laks på land. Gennemsnitsvægten for laks i marts og april var på godt 8 kg. Juni, juli og august fiskede som vanligt ikke så mange laks. Til gengæld blev der landet nogle havørreder, primært fra Lilleåen. September og månederne frem oplevede vi igen et helt forrygende laksefiskeri ikke set tidligere. Ved fiskeriets afslutning er der indrapporteret 572 laks, heraf er de 155 genudsat. Gennemsnitsvægten på de laks der er indrapporteret med vægt er på 6,1 kg. Der har ikke tidligere været et år med så mange fangede laks i BSF vand. 2001 er det år, der kommer tættest på med omkring 550 fangede laks. Top ti laks er igen i år besat udelukkende af laks over 10 kg. (Se listen på hjemmesiden)
Fangster af havørreder er desværre en fortsættelse af de sidste års nedadgående fangster. I alt er der fanget 43 havørreder med største oplyste vægt på 6,6 kg.
 
Vi har tidligere ment at kunne se en sammenhæng mellem antal udsatte laksesmolt og så fangsterne nogle år senere. Ud fra disse tal, skulle 2017 have været et middelmådigt år, så vi har ledt efter andre årsager. Der har i år ikke været så meget debat om ulovligt garnfiskeri i Randers Fjord. Måske har al den fokus dette fik, bevirket et mindre ulovligt fiskeri. Generelt har der været flere ude at fiske. Det spiller selvfølgeligt også ind. Andre lakseåer i DK har også fisket forrygende, så mon ikke nogle forhold i opvæksten spiller ind også. Det bliver spændende til næste sæson at se, om dette fortsætter.
 
I alt er der indrapporteret 866 laks i 2017. Tallet stammer fra Gudenaasammenslutningens hjemmeside. Fantastisk resultat.
 
BSF har nu fuldt medlemskab. Der er nok nogle, der melder sig ud ved statren af den nye sæson, men vi tror på fuldt medlemskab næste sæson også. Dvs der skal oprettes venteliste. I vores forening er det dog således, at ventelisten ikke gælder borgere i Bjerringbro og Hvorslev Kommuner anno 2006, slutter Jon Rose.