Sportsfiskeren #2 er landet

Forside.jpg

Sportsfiskeren #2 er fyldt med lækkert læsestof om forårets mange fiskemuligheder. God fornøjelse!

Premieren. Jeg husker tydeligt min første af slagsen ved Skjern Å’s brinker. Dengang gennemgik åen en kæmpe forvandling i det store genopretningsprojekt tilbage i 1999-2003. Pludselig gik åen fra at være lige og kedelig til at slynge sig gennem det flade landskab, som det altid havde været tænkt fra naturens side. Spændingen var ekstra stor, for nu skulle et stykke af den ”nye” å indvies med fiskestangen.

I mine lidt for store skridtstøvler trampede jeg hårdt i pedalerne i håbet om at være den første ved åen. Chokket var stort, da jeg til min overraskelse opdagede, at parkeringspladsen, som ellers normalt var halvtom, i dag var proppet med biler. Der var massere af liv ved åen, og snakken gik lystigt blandt de garvede å-fiskere. Men det skulle ikke stoppe mig. Allerede efter kort tid var der bud efter min hjemmelavede spinner. Ude midt i åens brune vand havde noget fat i min spinner. Med lidt hjælp fra en medfisker, som sikkert kunne se i mit utrygge blik, at jeg havde brug for en hånd, lykkedes det at få fisken på land. Med ét havde jeg fanget min første premierefisk. En flot havørred. Ikke nok med, at det var premieren, det var også min første å-havørred. 

_DSC0022.jpg
Foråret står for døren, og sammen med det et af årets højdepunkter: laksepremieren! Foto: Christian Flinker

Nu lurer den endnu en gang lige om hjørnet, og mange å-fiskere tænker traditionen tro: ”Hvad mon den nye sæson byder på?”. Det er svært at spå om, men en ting er sikkert. Fiskeriet i de danske lakseåer har ændret sig meget siden min debut, og kun til det bedre. En stor del af grunden til at den vestjyske laks har genfundet sit fæste i åerne er takket være ildsjæle. Premieren er også et billede på, hvad der er muligt at opnå, så længe vi arbejder målrettet mod det samme mål. Den danske laksebestand hang i en tynd tråd, men i dag er fiskeriet så godt, at det tiltrækker folk fra nær og fjern. Forudsætningen for det gode fiskeri og den øgede turisme er et sundt vandmiljø, en bæredygtig forvaltning af fiskebestandene og ikke mindst et stærkt foreningsliv. Og netop det vil Danmarks Sportsfiskerforbund kæmpe for i det kommende arbejde med en ny national lystfiskerstrategi. Det kan du læse meget mere om på side 22, hvor formanden har ordet.

Premieren er samtidigt en helt særlig tradition, som forhåbentlig vil fange en ny generation af lystfiskere, der kan føre den videre. Hvis det skal ske, er det vigtigt, at vi hjælper børn og unge på vej. Vi har et ansvar for at dele de gode oplevelser og stå bi, når den første fisk skal nettes. Mit minde om den første å-havørred har aldrig sluppet sit tag. Og det er netop glæden ved at færdes i naturen, der giver lysten til at passe på den.

goldenZ3%20010.jpg
Bla Foto: Bla
goldenZ3%20010.jpg
g Foto: g