Arven fra Ove

OveNBinderupÅ.jpg

Tre år efter sin død er den legendariske, nordjyske fluefisker, Ove Nielsen (1936-2014), aktuel med en flot og spændende bog. Det er vennerne Uffe Westerberg og Steen Ellemose, der sammen med Oves søn, William Hjort Nielsen, har samlet og bearbejdet erindringer og notater, som Ove nåede at skrive ned - smukt garneret med et væld af interessante fotos i både sort/hvid og farver fra hans righoldige arkiv.
 
Ove Nielsen blev nærmest født med en fiskestang i næverne. Han var søn af Agda og Svend Nielsen, der ejede Aalborg-firmaet Petersen Bach, en af datidens største grossister af jagt- og fiskeriartikler. Han kunne knap nok gå, før han fulgte med forældrene til deres lille fiskehytte ved bredden af Binderup Å i Vesthimmerland, som dengang var et af Nordeuropas fineste bækørredvande og som livet igennem blev omdrejningspunktet i hans sportsfiskerliv.
 
I forordet redegør Oves mangeårige protege, Uffe Westerberg, for bogens tilblivelse. Sammen med åndsfællen, Steen Ellemose, har han desuden begået en kort introduktion, der efterfølges af Poul ’Dus med dyrene’ Thomsens kostelige beskrivelse af mødet med den anglofile Ove Nielsen fra bogen ”Glade danske fisketure”.
 
”Sportsfiskerliv” er opdelt i otte hovedafsnit, der i kronologisk orden byder på en række korte kapitler om Oves mangeartede fiskeinteresser og som hver især rummer en imponerende detail-rigdom fra en ikke så fjern (men meget anderledes) fortid. Første del gælder barndommens fiskeri sammen med faren og dennes mange venner og gæster, bl.a. verdensklovnen Charlie Rivel og skuespilleren mm. John Price (far til James og Adam), der var en glimrende fluefisker.
 
Anden del har fluefiskeri som overskrift, hvor Ove henter litterær inspiration fra engelske koryfæer som F.M. Halford og G.E.M. Skues. Her vækkes hans interesse for både tørfluefiskeri og fluebinding, selvom det dengang var mere end svært at opdrive egnede materialer og specielt gode hackler. - Tredje del handler om teenageårenes familiefiskeri i ind- og udland: En tur til Karup Å og tilløbet Haderis Å, fiskeri på havet og en ugelang ekspedition ned gennem Jylland med fokus på kystfiskeriet på Als; efterfulgt af kapitler om superbt geddefiskeri i den svenske skærgård med ophold i Husquarna-bossens luksuriøse sommerhus og sidst men ikke mindst fortællingen om faren, der mister to kæmpelaks i Mörrum, inden han samme dag lander en tredje kæmpe på 17,7 kilo i Pool 7.
 
Næste afsnit hedder ”Læreår”, hvor unge Nielsen ansættes som lærling i Jagt- og Fiskemagasinet i København og inspireres af det kreative miljø omkring Ludvig Svendsen og sønner Axel. Da faren pludselig dør, må han sammen med moren overtage roret i firma Petersen Bach i en meget ung alder. 
 
Samtidig udvikler han sin spidskompetence som imitationsfisker med ”Binderup Å som tørflue-universitet” og indleder sit tætte venskab og frugtbare samarbejde med ’den towlige dyrlæge’ Preben Torp Jakobsen. Venskabet slår dog siden dybe revner, da Torp i 1963 udgiver bogen ”Tørfluefiskeri” som solo-forfatter og kun krediterer en skuffet Ove Nielsen for et par afsnit i bogen. Til gengæld rummer ”Sportsfiskerliv” Oves version af sin og Prebens berømte pilgrimsrejse til de klassiske engelske kridtstrømme og besøget ved Izaak Walton og Charles Cottons antikke fiskehytte ved River Dove, som både dyrlægen og den fælles ven og inspirator, Oliver Kite, tidligere har beskrevet.

Selvom Ove foretrak tørfluerne og nymferne, svang han også sine fluestænger over laks og havørred, bl.a. i norske Lærdalselva sammen med notabiliteter som Ray Brooks (som opfandt Sunray Shadow), Svend Saabye og Sportsfiskerforbundets daværende formand, Halskov Hansen og han var på tomandshånd med kapaciteter som Nils Färnström, Kenneth Boström, Frank Sawyer, Dermot Wilson og John Goddard og mange flere.
 
Blandt Oves andre gøremål kan fremhæves, at han flere gange blev dansk mester i flue-casting og at han opnåede en bred erfaring med fluestænger af både træ, glas og kul. Han var også en højt estimeret instruktør på de hedengangne fiskekurser i Sønderborg og senere på en række af de første juniorlederkurser under vennerne, Ellinor og Julius Wedeges fyndige ledelse. I en periode var han desuden formand for Binderup Å-foreningen, ligesom han opnåede er varmt venskab med den amerikanske kaste-guru Mel Krieger og oversatte dennes fine bog ”Fluekast”.
 
Selvom Oves nedskrevne erindringer stopper i 1970’erne, forekommer ”Sportsfiskerliv” særdeles relevant og ganske nutidig, takket være mange fotos af nyere dato og især de tre medforfatteres indfølende medvirken, hvor ikke mindst Williams rørende afslutning om ”Den sidste fisketur” sammen med faren giver perspektiv.
 
Ove Nielsen var ubestridt en af pionererne i og en central formidler af det moderne fluefiskeri og der skal lyde en varm tak til de tre medforfattere for et vigtigt og vægtigt værk, som allerede kandiderer til årets fiskebog. Ældre læsere vil påskønne genkendelsens glæder ved mødet med bedagede historier og for længst afdøde personligheder, mens yngre generationer får et grundigt indblik i den kolossale udvikling af grejer og metoder gennem et trekvart århundrede. - Så skynd dig at skaffe et eksemplar af Oves bog. Den er kun trykt i 250 eksemplarer og fortjener hurtigt at blive udsolgt. 

Ove Nielsen: ”Sportsfiskerliv”
Forlag Brown & Walker
208 sider, ill. Pris 300 kr.
Distribution: www.bogjagt.dk

_DSC0282.JPG