Nye regler for fiskeriet i Østersøen fra 2022: 1 torsk og 1 fedtfinneklippet laks per dag

Torsk Laks Østersø Regler

EU’s fiskeriministre har netop landet en aftale for fiskeriet i Østersøen for 2022. Aftalen medfører, at lystfiskere fra næste år kun må hjemtage en torsk per dag samt en fredningstid for torsken fra 15. januar til 31. marts. For trollingfiskere betyder den nye aftale, at der kun må hjemtages en fedtfinneklippet laks per dag.

_0006_DSCF8923.jpg

Kaare Manniche Ebert

Biolog

Nye regler for fiskeri i Østersøen fra 2022

 

Torsk

1 torsk per dag per lystfisker

Fredningstid i perioden fra 15. januar - 31. marts

 

Laks

1 fedtfinneklippet (red., udsat) laks per dag per lystfisker

 

Kilde: FVM.dk

Efter over et døgns forhandlinger blandt EU’s fiskeriministre landede der her til middag en aftale om næste års kvoter for erhvervsfiskerne i Østersøen samt nye regler for det rekreative fiskeri.

Det var på forhånd forventet, at den danske kvote for torsk i den vestlige del af Østersøen ville blive reduceret markant – helt op mod 92%. Resultatet blev en reduktion på 88%.

Også reglerne for det rekreative fiskeri, herunder lystfiskeriet efter torsk og laks, var til debat blandt EU’s fiskeriministre. Danmarks Sportsfiskerforbund havde tidligere afgivet høringssvar til EU Kommissionens udspil både angående torsk og laks.

Her argumenterede Danmarks Sportsfiskerforbund for, at det fortsat skulle være muligt at dyrke fiskeri efter både torsk og laks, men at fiskeriet naturligvis måtte tilpasses, så lystfiskere også ville tage del i ansvaret for at beskytte de sårbare bestande.

- Vi har hele tiden været klar over, at der ville komme stramninger for os lystfiskere – og at der endda var en risiko for en total nedlukning af det rekreative fiskeri efter både torsk og laks. Målet har derfor været, at vi har kunne holde liv i fiskeriet – det er vi lykkedes med, siger Kaare Manniche Ebert, biolog i Danmarks Sportsfiskerforbund.

- Reglerne for torskefiskeriet fra 2022 gør, at vi nu med god samvittighed kan fortsætte fiskeriet – samtidig med, at vi passer på bestanden. Desværre er reglerne for laksefiskeriet efter vores mening blevet for restriktive. Her var vores ønske en bag limit på en laks per dag – med eller uden fedtfinne – da det i sig selv ville være en markant stramning set i forhold til, at fiskeriet tidligere kun var underlagt frivillige bag limit-regler. Det er der desværre ikke blevet lyttet til, men det vil trods alt fortsat være muligt at dyrke trollingfiskeri i 2022 – sådan så det ikke ud for en måned siden, siger han.

Læs mere om de nye regler her.