Nu skal gedderne tilbage til det Sydsjællandske brakvand

Foto Lystfiskerdanmark Miljøminister Magnus Heunicke iagttager en lille gedde fra Tubæk-stammen. Sammen med Fiskeriminister Jacob Jensen udsatte han senere på dagen to gedder ved navn, ja, Magnus og Jacob. Foto: Fishing Zealand.

En række sydsjællandske borgmestre mødtes mandag d. 4. december med miljøminister Magnus Heunicke og fiskeriminister Jacob Jensen ved bredden af Tubækken lidt uden for Præstø. Ministrene udsatte to gedder af den unikke Tubæk å stamme – og sagde ja til et samspil mellem staten og kommunerne om at få mange flere rovfisk i det sydsjællandske brakvand.

_0006_DSCF8923.jpg

Kaare Manniche Ebert

Biolog

Kan man lave et rovfiske-eventyr i Sydsjælland, hvor man genskaber de store bestande af gedder og aborrer, som både lever i kystvandet og i de ferske vande?

Ja, mener borgmestrene i Næstved, Faxe, Vor­dingborg, Køge, Stevns og Guldborgsund Kommuner, som 4. december 2023 havde besøg af Fiskeriminister Jacob Jensen og Miljøminister Magnus Heunicke.

På Beldringe Gods, i et smukt snedækket landskab, var 40 repræsentanter for forskning, kommuner og organisationer samlet, herunder Danmarks Sportsfiskerforbund, Fishing Zealand og Lystfisker Danmark.

Deltagerne vandrede ned til Tubækken, hvor der blev udsat gedder og bagefter var der faglige oplæg og positive ord fra ministrene.

En ny ven af projektet meldte sig på banen, da Verdensnaturfondens generalsekretær Bo Øksnebjerg, på dagen tilkendegav, at fonden er klar til at indgå i et partnerskab om at få fiskene tilbage.

Lystfisker Danmark er projektleder for "Rovfiskene tilbage til brakvandet"-projektet, og projektchef Arne Kvist Rønnest glæder sig over den solide opbakning der er opnået:

- Nu venter et langt sejt træk forude. 30 konkrete projekter er blevet udpeget, og når de er gennemført vil forholdene for rovfiskene og vandnaturen være meget bedre. Visionen er at skabe "en europæisk rovfiske-region", siger Arne Kvist Rønnest.

I Danmarks Sportsfiskerforbund, der er partner i projektet, vækker den brede opbakning også glæde.

- Vi har siden 2012 arbejdet for at styrke bestandene af brakvandsrovfisk i det sydsjællandske, særligt gedderne. Og i 2015 lykkedes det at indføre udvidede fredningsområder fire vigtige steder. Men alligevel er geddebestanden kun gået tilbage, så gårsdagens lovende samarbejde mellem kommuner, stat og interessenter bliver et vigtigt skridt i at få vendt udviklingen. Målet er, at der igen kan være et verdensklasse og bæredygtigt fiskeri efter brakvandsrovfisk omkring Sydsjælland, siger Kaare Manniche Ebert, biolog i Danmarks Sportsfiskerforbund.