Stor interesse for projekt Smoltvagt

Smoltvagtdk 2023 I april bliver der sat ca. 1,6 millioner ørredsmolt ud i mundingerne af en række vandløb landet over. Projekt SmoltvagtDK skal sikre at flere fisk overlever de første dage efter udsætningerne. Foto: Dansk Lystfiskeri.

Næsten hele landet er med, når projekt Smoltvagt ruller ud i starten af april, hvor årets ørredsmolt skal sættes ud. Er din forening stadig ikke tilmeldt, er det ikke for sent.

Om Smoltvagt

Projekt Smoltvagt har til formål at motivere lystfiskere over hele landet til at bortskræmme skarver og andre fiskespisende fugle, når der udsættes ørredsmolt i udmundingerne af de danske vandløb i april. Målet er at flere ørredsmolt overlever ved udsætningen.

 

Der bliver årligt udsat mere end 1 million ørredsmolt, hvoraf ca. 400.000 er i regi af Havørred Fyn – og i år også 100.000 i regi af Dansk Lystfiskeri.

 

Danmarks Sportsfiskerforbund, Dansk Lystfiskeri, Lystfisker Danmark, Dansk Laksefond, Fyns Laksefisk og Havørred Fyn er projektpartnere i projekt Smoltvagt.

 

Projektpartnerne forventer at samle ca. 500 frivillige smoltvagter.

Som du kunne læse i slutningen af januar, er Danmarks Sportsfiskerforbund og en række andre lystfiskerorganisationer gået sammen om det landsdækkende projekt Smoltvagt.

Projektpartnerne arbejder netop nu flittigt på at få samlet de foreninger og sammenslutninger, der sætter ørredsmolt ud, så flest mulige vandløb og ørreder kan få et vagtværn af frivillige lystfiskere. Det fortæller Søren Knabe, der er tovholder på projektet.

- Vi har allerede ca. 10 foreninger og sammenslutninger med ombord – og de dækker faktisk store dele af landet og udsætningerne, så det er meget positivt. Nu arbejder vi på at få de sidste med, så hvis din forening sætter ørreder ud og gerne vil være med projektet, er vi klar til at få dem med, siger Søren Knabe. 

Han understreger, at det desuden er forholdsvist problemfrit for foreningerne at være med.

Foreninger i Smoltvagt

 

Sjælland og Øerne

UFV 95
Odsherred Sportsfiskerforening
Lystfiskeriforeningen for Nykøbing F. og Omegn
Esrum Ålaug
Ølsted og Frederiksværk Sportsfiskerforening
Hvidovre Sports- og Lystfiskerforening
Sydsjællands Ørredfond

 

Fyn

Vandpleje Fyn

 

Jylland

Lystfiskerforeningen AROS

Sportsfiskerforeningen for Grenå og Omegn

 

Skal din forening være med?

Kontakt Kaare Manniche Ebert på kme@sportsfiskerforbundet.dk eller Søren Knabe på skn@destinationfyn.dk.

- Formålet med projektet er at gøre det enkelt for foreningerne at passe på de ørredsmolt, de sætter ud. Vi tager os af størstedelen af det administrative arbejde med oprettelse af vagter, markedsføring og andre administrative opgaver. Som forening skal man sådan set bare informere om, hvor og hvornår, man sætter fisk ud, så klarer vi resten. Det er heller ikke et krav, at foreningerne selv stiller med smoltvagter, selvom vi da tror og håber, at de vil det, siger Søren Knabe.

Ny app på vej
En central del af planlægningen og udførelsen af Smoltvagt bliver en ny app. Appen skal blandt andet kunne håndtere udbud af vagter, booking, praktisk information om udsætningerne, vandløbene og tips til bortskræmning af skarver og andre fugle.

Appen bliver udviklet af Troels Holstein Kaa fra Lystfisker Danmark, som også er manden bag den yderst populære FishingInDenmark-app, og den forventes at være klar i midten af marts.

På sigt er målet, at appen også kan blive et relevant værktøj for lystfiskerforeningerne i planlægningen af andre frivillige opgaver, såsom vandløbspleje og lignende.