EU-parlamentet fik indblik i det frivillige miljø- og vandplejearbejde

20221130 162015 Danmarks Sportsfiskerforbunds biolog Kaare Manniche Ebert fortalte i sit indlæg på konferencen om alt det frivillige arbejde, der er med til genskabe gode forhold i vandmiljøet.

Den 30. november var biolog i Danmarks Sportsfiskerforbund Kaare Manniche Ebert og Rune Hylby fra Den sjællandske Grusbande inviteret til Bruxelles, hvor de fortalte medlemmer af EU-parlamentet om det arbejde, som forbund og frivillige gør for at skabe et bedre vandmiljø.

I Europa-Parlamentet arbejdes der i øjeblikket med en ny naturgenopretningslov, der - når den er på plads - skal omsætte EU's overordnede mål for biodiversitet til obligatoriske mål for de enkelte EU-lande.

Som følge af det store fokus på biodiversitet, havde paraplyorganisationen European Anglers Alliance (EAA) den 30. november inviteret biolog i Danmarks Sportsfiskerforbund Kaare Manniche Ebert og Rune Hylby fra Den sjællandske Grusbande til en konference i Europa Parlamentet i Bruxelles. Her skulle de fortælle om det arbejde, der laves af lystfiskere for at forbedre vandmiljøet og biodiversiteten.

Rune Hylby fortalte med udgangspunkt i sit arbejde som leder af Den sjællandske Grusbande om arbejdet på Sjælland, mens Kaare Manniche Ebert fortalte om seks forskellige projekter i Europa – herunder om det danske projekt Kysthjælper – hvor lystfiskerne har haft hovedrollen.

Forum on Recreational Fisheries and Aquatic Environment

I dette forum mødes medlemmer af Europa-parlamentet for på tværs af partier at opnå kendskab, viden og information om rekreativt fiskeri og vandmiljø. Det sker blandt andet gennem samarbejde med videnskabsfolk og repræsentanter for organisationer og virksomheder med tilknytning til området.

 

European Anglers Alliance (EAA), som Danmarks Sportsfiskerforbund er medlem af, varetager sekretariatsfunktionen for forummet sammen med European Fishing Tackle Trade Association (EFTTA).

 

Det anslås, at op til 10 millioner europæere dyrker rekreativt fiskeri, hvilket skaber en årlig økonomisk omsætning på 10,5 milliarder euro og en beskæftigelse på 100.000 jobs i Europa.

 

Rune Hylby (tv) og Kaare Manniche Ebert (th) deltog i konferencen.

Stor anerkendelse af lystfiskernes indsats
EU-parlamentet er opmærksom på betydningen af denne indsats, og formanden for Forum on Recreational Fisheries and Aquatic Enviroment Niclas Herbst fra Tyskland sagde under konferencen:

– Lystfiskere er vigtige ikke kun for at overvåge fiskebestandene, men også for at bevare biodiversiteten. Det bedste vi kan gøre som beslutningstagere, er at hjælpe dem i deres kamp mod tab af biodiversitet og mod spærringer i vandløbene. Ellers vil målene i EU’s Biodiversitetsstrategi ikke blive opnået.

Det handler ikke kun om at fange fisk
Under konferencen fortalte biolog Kaare Manniche Ebert om de initiativer, som en række nationale sportsfiskerforbund – alle medlemmer af EAA – laver ude ved vandløbene og i det marine vandmiljø.

– Lystfiskeri handler ikke kun om at fange fisk. Det handler også om at tage ansvar for at sikre, at der også er fisk at fange for kommende generationer. Det er derfor, vi restaurerer vandløb, fjerner spærringer og udplanter ålegræs i havet, sagde han blandt andet i sit oplæg, hvor han gennemgik eksempler på seks forskellige indsatser gennemført af lystfiskere.

Rune Hylby, der leder Den sjællandske Grusbande, deltog også på konferencen, hvor han fortalte om det arbejde, som Grusbandens frivillige gennemfører, og om den værdi, det skaber for samfundet.

Lystfiskernes indsats for en større biodiversitet er vigtig
Et vigtigt resultat af konferencen var, at Bettina Doeser, der arbejder i Europa Kommissionen, hvor hun er ansvarlig for arbejdet med den nye lov om naturgenopretning, udtalte stor respekt for det frivillige engagement i arbejdet med at forbedre biodiversiteten i den våde natur.

– Formålet med arrangementet var at vise politikere og embedsmænd i EU, at lystfiskernes indsats for en større biodiversitet er vigtig. Det lykkedes til fulde, blandt andet på grund af Runes engagerede præsentation om Grusbanden, siger Kaare Manniche Ebert.