Den fynske grusbande griber skovlen igen

Grusbanden Fyn Den fynske grusbande er klar med det første projekt i lang tid. På bandens Facebook-side har du mulighed for at tilmelde dig.

Efter en længere periode uden aktiviteter er den fynske grusbande nu klar til at tage fat igen. Den 23. oktober går det løs med grus og sten i Storå på Nordfyn, og du kan være med til at gøre en forskel.

For 10-12 år siden var der gang i den fynske grusbande med masser af aktiviteter ude ved de fynske vandløb. Det resulterede i, at grusbanden blev hædret med Danmarks Sportsfiskerforbunds miljøpris i 2012, men i de senere år er der kun blevet gennemført få projekter.

Nyt samarbejde
Nu er der imidlertid udsigt til, at der igen kommer gang i banden, og det sker i kraft af et nyt samarbejde mellem Vandpleje Fyn og Havørred Fyn.

– Samarbejdet indebærer, at jeg som frivilligkoordinator i Havørred Fyn skal forberede nye projekter, som Vandpleje Fyn så skal udføre. Der bliver nok at lave, og drivkraften i det hele bliver de frivillige, der vil være med til at skabe bedre forhold for ørrederne i de fynske vandløb og i den sidste ende et bedre kystfiskeri i vores område, fortæller Søren Knabe fra Havørred Fyn.

Vandpleje Fyn og Havørred Fyn

Vandpleje Fyn arbejder med vandløbsrestaurering og styres af de lokale sportsfiskerforeninger, mens Havørred Fyn er et fælleskommunalt projekt, der skal fremme lystfiskerturismen. Havørred Fyn drives af Erhvervshus Fyn, og organisationen har til formål at forbedre den fynske havørredbestand.

Brug for frivillige
Søren Knabe fortæller, at det kun bliver til ét nyt projekt i dette kalenderår, da gydningen jo snart går i gang. Til gengæld er det planen, at der i løbet af vinteren skal rekrutteres en ny hær af frivillige, som vil gribe skovl og trillebør, når nye projekter skal udføres i løbet af 2023.

– Jeg forventer, at vi skal gennemføre ét nyt projekt hver måned til næste år. Det kommer til at handle om udlægning af grus til nye gydebanker, og ikke mindst udlægning af skjulesten, som er noget af det, der virkelig mangler i mange vandløb, fortæller Søren Knabe.

Første projekt klart
Det første projekt for den nye grusbande bliver udlægning af grus og sten i Storå på Nordfyn. Det finder sted den 23. oktober, og her har du chancen for at være med.

Grusbanden har oprettet en ny Facebook-side, som bliver det sted, hvor du kan tilmelde dig og få information om kommende projekter. Du finder Facebook-siden her.