Fra vandmotorvej til Marguerit-rute

Billed 1, Margit Og Mille På 9 År I Kast Med Restaureringsprojekt I Himmelev Bæk, 17. Oktober 2021 Margit og Mille hjalp med kaste sten i bækken.

Endnu en strækning af Himmelev Bæk ved Roskilde blev taget under kærlig behandling, da mere end 25 frivillige fra Den sjællandske Grusbande lagde vejen forbi søndag den 17. oktober 2021, og i løbet af dagen blev strækningen forvandlet fra en vandmotorvej til en fin Marguerit-rute for ørreder fuld af sving, sten og grus på vejen.

Himmelev Bæk har sit løb lidt nordøst for Roskilde. Her løber den til Maglemose Å, der fortsætter til Roskilde Fjord. Her har Den sjællandske Grusbande tidligere været på spil med det resultat, at ørredbestanden på en strækning er blevet firedoblet i løbet af blot ét år.

Søndag den 17. oktober var Grusbanden igen på spil ved bækken, hvor en ny strækning fik tilført sten og grus af mere end 25 frivillige fra Roskilde og Omegns Lystfiskerklub (ROLK) og Den sjællandske Grusbande.

Bredt samarbejde
Projektet har været på tegnebrættet gennem en længere periode og er resultat af et fint samarbejde mellem lodsejere, Roskilde Kommune, ROLK og Den sjællandske Grusbande.

Roskilde Kommune, der er vandløbsmyndighed, har stået for godkendelsen af projektet, mens finansieringen er sket via fisketegnsmidlerne. Desuden bidrog kommunen med en maskine med larvefødder, der var nødvendig for at få transporteret de mange tons sten og grus hen over de fugtige områder ved bækken.

– Gudskelov, for mellem 50-60 tons fodboldstore sten og gydegrus skulle lægges i bækken, og uden maskinkraft havde vi ikke kunne klare os med en enkelt dag til udførelsen af projektet, fortæller grusbandens leder Rune Hylby.

Mange frivillige på banen
På selve projektdagen var både ROLKs formand Uffe Clemmensen og bandeleder Rune Hylby tidligt i gang sammen med maskinfører Thomas Sørensen, idet de mange skjulesten, der vejede op til 150-200 kg, skulle lægges langs vandløbet, så det var nemmere for de frivillige at lægge dem pænt til rette nede i Himmelev Bæk, for at skabe den variation, der er så vigtig for et godt og varieret miljø i vandløbet.

Ved 10-tiden mødte mere end 25 frivillige op for at tage del i arbejdet på den 400 meter lange projektstrækning, hvor der blev lavet nye gydebanker, udlagt masser af skjulesten og skabt den variation, der er karakteristisk for et godt ørredvandløb.

Billed 2, Claus Larsen Havde Taget Sin Datter Med Og Der Blev Flyttet Store Sten, 17. Oktober 2021 Claus Larsen og hans datter hjalp med at flytte de tunge sten.
Billed 3, Særligt Ved Beskygning Er Det Vigtigt Med Mange Sten, 17. Oktober 2021 Der blev langt mange skjulesten ud.
Billed 4, Så Flot Blev Resultatet Af Indsatsen, 17. Oktober 2021 Resultatet blev en vandløb med masser af variation.

Forvandling til Marguerit-rute
Bandelederen var efterfølgende meget tilfreds med resultatet, som han betegnede som en forvandling fra en vandmotorvej til en Marguerit-rute for ørreder.

– Når den spæde yngel til foråret dukker op af gydegruset, er der masser af føde og standpladser imellem de 35 tons sten, der blev lagt i bækken, og jeg er ganske sikker på, der i fremtiden vil blive produceret et hav af ørreder i dette lille Marguerit-rute-vandløb i Roskilde Kommune, slutter Rune Hylby.

Se den restaurerede strækning i denne video