Tudserenden på Langeland er som et lille eventyr

Udklip.JPG DTU Aquas yngel-tællinger har vist, at Tudserenden i dag har en stor produktion af ørreder.

Restaureringsarbejdet i vandløbet Tudserenden viser, hvor lidt der skal til for at skabe meget bedre forhold for ørreden i de små vandløb.

Der var engang et lille vandløb, der hed Tudserenden. Vandløbet var et trist vandløb, for det blev aldrig besøgt af den mægtige havørred.

Sådan kunne fortællingen om Tudserenden sagtens begynde.

Foreningen Sportsfiskeren Langeland har de seneste 5 år arbejdet med at forbedre vandløbene og dermed forholdene for havørreder på øen, og der har været kontant afregning, når der er blevet restaureret med gydegrus og skjulesten i blandt andre Bregnemoseafløbet og Tudserenden. Yngel-tællinger foretaget af DTU Aqua har stadfæstet, at vandløbene i dag producerer store mængder nye ørreder.

Udklip 1.JPG
Seneste arbejde i Tudserenden gik ud på at udlægge skjulesten.

Nul ørreder i 2010
Projektet i Tudserenden denne gang handlede om udlægning af skjulesten. Sportsfiskeren Langeland og frivillige medlemmer af den fynske Grusbande fik sammen med biolog fra Langelands Kommune, Rikke de Neergaard, gjort Tudserenden endnu bedre.

– Tilbage i 2010 var der ikke en eneste havørred i dette vandløb, fortæller Bo Holme fra Vandpleje Fyn.

– Jeg var selv med, da vi lavede det første projekt hernede. Det er utroligt, så lidt der skal til, før noget har en stor effekt i disse små vandløb. Vi gjorde noget, der ikke fungerer, til noget godt, og i dag gør vi det så endnu bedre, slutter Bo Holme.

Og Tudserenden var glad. Thi nu fik den endelig besøg af den store og mægtige havørred. Og sammen levede de lykkeligt.

Sportsfiskeren Langelands næste vandløb på ønskelisten er Fladmose-Hellevad-afløbet. Du kan læse mere om dagen ved Tudserenden her.