Renset spildevand sikrer vandføringen

græse.jpg Renset spildevand fra renseanlæggene har sikret, at der har været vand i de nordsjællandske åer, som her ved fisketrappen ved Græse Mølle.

Mange af de nordsjællandske vandløb har klaret sommerens tørke rimeligt, da de har fået en jævn tilførsel af renset spildevand.

 – Når man ser på de vandløb, vi arbejder med i vandplejegruppen, så er Gørløse Å det eneste, der er udtørret helt, fortæller Kaj Larsen fra Havelse Å Vandplejegruppe.

Det øvrige Havelse Å-system, Græse Å og Sillebro Å har hele tiden haft en beskeden, men jævn vandføring, der har sikret, at fiskene i vandløbet har overlevet sommerens tørke. Årsagen er, at der er knyttet flere renseanlæg til åerne, og de sørger for en jævn tilførsel af renset spildevand.

– De renser dog ikke vandet så godt, som man kunne ønske, så lige nu er der mange trådalger i vandløbene, forklarer Kaj Larsen og fortsætter:

– Lige nu ser vi vandtemperaturer på op til 20 grader. De må helst ikke komme op på 22 grader, for så ser det sort ud.

Når der kommer regn, og vandtemperaturen falder, er det vandplejegruppens plan at undersøge, hvordan ynglen og de stationære bækørreder har klaret sommeren.