God dialog ved åen mellem vandplejefolk og lodsejere

DSC_0011.JPG Kaj Larsen fra Havelse Å Vandplejegruppe fandt hurtigt nogle ørreder, han kunne vise de fremmødte lodsejere fra Havelse Ålaug.

Der kom straks syn for sagen, da vandplejefolk sammen med lodsejere stak elektroden i vandet i Havelse Å, hvor ørredynglen myldrede frem.

Fakta om vandplejegruppen og ålauget

Havelse Å Vandplejegruppe er en underafdeling af Ølsted og Frederiksværk Sportsfiskerforening. Gruppen arbejder med forbedring af opvækst- og gydeforhold i åen, står for udsætning af fisk og fra det kommende efterår også for opfiskning af moderfisk.

Følg vandplejegruppen på Facebook

Havelse Ålaug varetager de private lodsejeres interesser og arbejder primært med at forbedre åens vandføringsevne.

Læs mere på ålaugets hjemmeside
.

Torsdag den 21. juni havde vandplejefolk fra Havelse Å Vandplejegruppe og lodsejere fra Havelse Ålaug sat hinanden stævne ved Havelse Å i Nordsjælland sammen med miljømedarbejder Jeff Rasmussen fra Hillerød Kommune. Hensigten var dels at arbejde videre med en allerede eksisterende dialog omkring udviklingen af åen og dels gennem elektrofiskeri at få et indblik i, hvad der faktisk gemmer sig af fisk nede under overfladen.

Det sidste lykkedes hurtigt og overbevisende, da Kaj Larsen fra vandplejegruppen dyppede elektroden i vandet på en strækning, hvor der havde været gydning denne vinter. Det væltede bogstaveligt talt op med ørredyngel, og de blev suppleret med enkelte større ørreder, samt ål og krebs.

Plads til både natur og afvanding
– Jeg var imponeret over, hvor mange fisk der var, fortæller Erik Gert Jensen, der er formand for ålauget og lodsejer på den strækning, hvor fiskeriet foregik.

– Vi oplever jo ofte kritik af landbruget og bliver beskyldt for at ødelægge naturen i og omkring åen, så det er bestemt dejligt at se, at fiskene tilsyneladende trives fint, udtaler han og tilføjer: For os er det ikke et enten eller. Der er plads til både landbrug og natur, og jeg mener, vi kan komme rigtig langt med dialog mellem landbruget og de grønne organisationer.

Ålaugsformanden havde stor ros til Hillerød Kommune, fordi kommunen netop havde lagt op til denne dialog, noget han ikke oplevede på samme måde i forhold til andre kommuner.

På vej mod selvreproducerende bestand
Kaj Larsen fra Havelse Å Vandplejegruppe er også begejstret for den dialog, der er med lodsejerne.

– Jeg er meget glad for den gode kommunikation, vi har med kommunen og lodsejerne omkring Havelse Å. Mange problemer er taget i starten, inden de har udviklet sig, og de er løst over en kop kaffe, udtaler han.

– Arrangementer som dette er guld værd. Kommunens folk kan se, at restaureringsprojekterne virker, og lodsejerne kan overraskes og glæde sig over den store biodiversitet, der er i åen. Alt dette gør, at vi bedre kan komme igennem med vores ideer og forslag, og jeg er overbevist om, at vores mål om at få ørredbestanden i Havelse Å-systemet erklæret selvreproducerende ligger inden for en overskuelig fremtid, slutter Kaj Larsen.

DSC_0023.JPG
Mange var glædeligt overraskede, da de så resultatet af elbefiskningen.