DSF til miljøordførerne: Stop råstofindvindingen i Øresund

GP0STRN0K_PressMedia.jpg Foto: © Oceana / Carlos Minguell.

Danmarks Sportsfiskerforbund besøgte i dag Miljø- og Fødevareudvalget på Christiansborg. Budskabet til politikerne var klart: Stop råstofindvinding i Øresund – både for naturens, fiskenes og samfundsøkonomiens skyld.

VÆRDIEN AF FISKERIET

 

Erhvervsfiskeriets samlede værdi i Øresund: 205 mio. kr./år.

 

Lystfiskeriets samlede værdi i Øresund: 365-410 mio. kr./år.

 

Kilde: Øresundsvandsamarbejdets rapport Fiskeriet i Øresund 2017.

Det var et interesseret og lyttende Miljø- og Fødevareudvalg på Christiansborg, der i dag fik besøg af Danmarks Sportsfiskerforbund. På dagens foretræde blev politikerne gjort bekendt med de værdier, som det unikke farvand mellem Danmark og Sverige har at byde på – og at et forbud mod råstofindvinding i Øresund er dybt nødvendigt.

– Øresund er kendetegnet ved en rig natur og et fantastisk varieret liv af fisk. Det er i sig selv grund nok til at stoppe råstofindvinding her. Men derudover omsætter det rekreative og erhvervsmæssige fiskeri for mellem 401 og 605 mio. kr. årligt. Det viser en helt ny rapport lavet af Øresundsvandsamarbejdet. Og det var vigtigt for os at gøre politikerne opmærksomme på det faktum, fortæller Kaare Manniche Ebert, fiskebiolog i Danmarks Sportsfiskerforbund.

Store torsk gemt i vrag 6319.jpg
Øresunds unikke fiskebestande er dybt afhængige af en frodig og rig havbund fri for ødelæggende råstofindvinding. Foto: Arkiv.
DSCF3427.jpg
Øresundsfiskeriet genererer årligt en omsætning på mellem 401 og 615 millioner kroner. Foto: Andreas Findling-Rottem.

Tidligere på året fremstillede De Radikale et beslutningsforslag om, at der skal etableres et beskyttet naturområde i Øresund. Og det var netop på den baggrund, at Danmarks Sportsfiskerforbund havde bedt om foretræde for Miljø- og Fødevareudvalget.

– Vi fik i dag opfordret politikerne til at inddrage den nye rapport om øresundsfiskeriets store samfundsøkonomiske værdier på 401-615 mio. kr. årligt i den videre politiske proces. Det bør veje tungt i forhold til, at et stop for råstofindvindingen i Øresund vil medføre en meget begrænset merudgift for bygge- og anlægsbranchen på 10-15 mio. kroner, siger Kaare Manniche Ebert.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen bebudede da også tidligere på året, at regeringen nu vil undersøge alternativer til den sandsugning, som finder sted i Øresund.

Du kan læse mere om Danmarks Sportsfiskerforbunds ønsker om et stop for råstofindvinding her.