Facebook-gruppe modtager pris for sin kamp for natur og vandmiljø

DSCF2759_WEB.jpg Folkene bag Facebook-gruppen "Bevar de forhadte vandløb" modtog den 10. marts Danmarks Sportsfiskerforbunds Natur- og Miljøpris på 10.000 kr. Foto: Søren Astrup Jørgensen.

"Bevar de forhadte vandløb" hedder Facebook-gruppen, der siden 2015 har oparbejdet en position som både dagsordensættende natur- og miljøbevægelse og samlingspunkt for vandløbsforkæmpere og andre naturelskere. Aktivisterne bag gruppen har netop modtaget Danmarks Sportsfiskerforbunds Natur- og Miljøpris.

BEVAR DE FORHADTE VANDLØB

Facebook-gruppen ”Bevar de forhadte vandløb” blev stiftet af to lystfiskere i november 2015. Gruppen fik hurtigt stor succes og et stigende medlemstal. I dag har gruppen knapt 15.000 medlemmer.


Gruppen administreres af ti natur- og miljøforkæmpere, som deles om arbejdet med at smide nye bolde ind i debatterne og moderere dem.

Administratorerne bag gruppen modtog den 10. marts Danmarks Sportsfiskerforbunds Natur- og Miljøpris på 10.000 kr. for gruppens store indsats for natur og vandmiljø. Hvad pengene skal gå til er et spørgsmål, der bliver lagt op til debat i Facebook-gruppen.

Bliv medlem af gruppen

Med sine godt 15.000 medlemmer, mange daglige opslag og debatter om natur- og miljøpolitik og med følgere blandt både almindelige danskere, politikere, embedsmænd og journalister er Facebook-gruppen ”Bevar de forhadte vandløb” blevet en indflydelsesrig aktør i dansk natur- og miljødebat. Gruppen opstod tilbage i november 2015 som et modsvar på en udmelding fra daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen. Hun havde i en pressemeddelelse givet udtryk for, at de små vandløb – som hun kaldte ”de forhadte vandløb” – skulle tages ud af vandområdeplanerne. 

I protest mod ministerens udtalelse startede lystfiskerne Frederik Lorentzen og Daniel D. Holm en Facebook-gruppe, som skulle forhindre, at 10.000 km små, men naturmæssigt værdifulde vandløb blev taget ud af vandområdeplanerne for 2015-2021. I løbet af få dage fik ”Bevar de forhadte vandløb” flere tusind medlemmer, og i december 2015 nåede gruppen 12.000 medlemmer. De små vandløbs betydning for natur og fiskebestande var et emne, der fik både lystfiskere og mange andre naturelskere til tasterne.

– ”Bevar de forhadte vandløb” har modtaget Danmarks Sportsfiskerforbunds Natur- og Miljøpris, fordi gruppen har formået at få både politiske meningsdannere og almindelige danskere til at interessere sig for natur- og miljøpolitik – og i særdeleshed for beskyttelsen af de små vandløbs naturværdier. Gruppen fik i slutningen af 2015 en afgørende betydning for, at det i første omgang lykkedes at forhindre regeringens planer om at tage de små vandløb ud af vandområdeplanerne, siger Verner W. Hansen, formand i Danmarks Sportsfiskerforbund.

– Gruppen har et imponerende engagement og en høj faglighed, som er værdsat i Danmarks Sportsfiskerforbund, tilføjer han.

Lille vandloeb1.jpg
Facebook-gruppen "Bevar de forhadte vandløb" var i 2015 med til at forhindre, at 10.000 km små vandløb mistede naturbeskyttelsen. Foto: Shutterstock // Dan Bach Kristensen.
Lillevandloeb 2.jpg Foto: Shutterstock.

”Vi har ramt en nerve”

Natur- og Miljøprisen blev overrakt ved Danmarks Sportsfiskerforbunds kongres den 10. marts, hvor flere af Facebook-gruppens administratorer var repræsenteret.


– I administratorgruppen er vi selvfølgelig beærede over at have modtaget prisen, men uden de menige medlemmer af gruppen var vi ingenting, så vi kan ikke takke dem nok. Det er helt essentielt, at vi har medlemmernes opbakning, siger Torben Meldgaard, der administrerer ”Bevar de forhadte vandløb” sammen med ni andre natur- og miljøforkæmpere.

– Vi kan jo se, at vi har ramt en nerve, som der var et behov for, og at vi supplerer de mere organiserede grønne organisationer. Ikke at der er et vakuum, men vi kan gøre nogle ting, som Danmarks Sportsfiskerforbund, Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet ikke kan gøre. Vi sætter fagligheden og den gode tone højt, men vi kan også tillade os at være den frække hund og agere hurtigere, siger Torben Meldgaard.

Gennem to år har han sammen med de andre administratorer formået at fastholde medlemmernes gejst og engagement. Gruppen har slået sig fast som en indflydelsesrig natur- og miljøbevægelse.

– Der er ingen tvivl om, at gruppen nu har etableret sig som en stærk natur- og miljøbevægelse, der fortsat har stor bevågenhed og respekt i brede kredse, ikke mindst blandt politikerne på Christiansborg og i medierne, siger Verner W. Hansen.

Folkene bag ”Bevar de forhadte vandløb” forventer, at gruppen vil fastholde sin position fremover, selv hvis regeringen skifter farve.

– Det er gået op for os, at det her ikke bare er en politisk kamp mellem rød og blå blok. Vi oplever, at vi har fået et talerør ind til politikerne på begge fløje, og en del politikere tager også debatten inde på vores gruppe. Jeg tager hatten af for, at de tør tage debatten – men det skal politikere også kunne, understreger Torben Meldgaard.

Gruppen ser frem til endnu et højdepunkt i debataktiviteten på ”Bevar de forhadte vandløb”, når en ny vandløbslov kommer til debat og formentlig skal vedtages her i 2018.

Støt os i kampen for de små vandløb

Lille vandloeb 3.jpg
De små vandløb er vigtige gydevandløb for ørred. Naturbeskyttelsen af de små vandløb er derfor afgørende for, at vi fortsat har sunde, vilde fiskebestande. Foto: Shutterstock // Dan Bach Kristensen.